Jedná se o vysoce výživnou potravinu a její příprava je opravdu jednoduchá.

Používáte v kuchyni rýži, kuskus nebo pohanku? Pak si jistě hravě poradíte i s obilovinou zvanou quinoa. 
Quinoa se díky vysokému obsahu bílkovin (16 – 19 %) podobá sóji. V říši Inků ji považovali za posvátnou a pojmenovali ji “Matka zrno”. Má také vysoký obsah esenciálních aminokyselin a neobsahuje lepek.



Jak poznamenávají Peter Horan a Pavla Momčilová v knize ‘Vaříme dětem chutně a zdravě’, z minerálních látek může být významným zdrojem vápníku, fosforu, železa, hořčíku a draslíku.

Je libo salát nebo kaše?
Než začnete quinou jakkoli zpracovávat, je zapotřebí ji důkladně propláchnout vodou, protože osemení obsahuje hořké saponiny. V zimě a na jaře přijde jistě vhod quinoová kaše. Pro lepší stravitelnost ji doporučuji namočit den předem do vody a přidat trochu živých kultur v podobě jogurtu, kefíru nebo jablečného octa. Pak pokračujete v klasickém receptu jako je například na blogu Kitchenette. Zvláště pro děti je skvělé, že si díky fermentaci vytahají z obiloviny všechny potřebné živiny a vitamíny.

V létě se pak plynule přesuneme k salátům, které se s quinoou pěkně doplňují. Ať už se syrovou zeleninou nebo uvařenou luštěninou. Na našich stránkách doporučuji recept na salát z quinoi a červené čočky.
Quinou lze využít i jako přílohu místo rýže. Nedávno jsem mimo jiné narazila na velmi zajímavý recept na sushi, kde byla místo rýže použita právě quinoa.
Vyzkoušíte některý z receptů? Když jsme u těch nových zkušeností. Zkuste třeba kakao nahradit karobem nebo klasickou mouku moukou pohankovou, rýžovou nebo kaštanovou. Život je přeci tak pestrý!

Zdroj foto:Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account