Salát z quinoi a neloupané červené čočky
Ingredience
- 1a 1/2 hrnek Bílá quinoa
- 1 hrnek Neloupaná červená čočka
- 2 ks Jarní cibulka s natí
- 2 lžíce Řepkový nebo olivový olej
- 1/2 lžička Mletá kurkuma
- 2 lžíce Třtinový cukr
- 2 lžíce Šťáva z citronu
- 1 l Voda
- Sůl
- Pepř
Instrukce
- Quinou nejprve důkladně propláchneme studenou vodou, zalijeme dvěma hrnečky vody, lehce osolíme a vaříme přibližně 15–20 minut. Pro zvýraznění chuti můžeme quinou okořenit mletou kurkumou. Jakmile se quinoa uvaří, sejmeme hrnec z plotýnky a quinou necháme pod pokličkou dojít přibližně 5 minut. Že je quinoa připravena pro další použití, poznáme tak, že se kolem každého jednotlivého zrníčka uvolní tenká nitka.Čočku probereme a před samotným vařením ji necháme namočenou ve vodě aspoň půl hodiny. Rychleji ji pak uvaříme. Čočku si připravíme na sladkokyselo tak, že smícháme třtinový cukr s citronovou šťávou, lehce osolíme a zalijeme s touto zálivkou čočku spolu s vodou. Hladina vody by měla být tak 3 cm nad samotnou čočkou. Vaříme nejdříve bez pokličky a hlídáme, aby se nám při vaření neodpařilo moc vody. Pokud je třeba, trochu vody během varu přilijeme. Průběžně mícháme. Pokud připravujeme salát pro dospělé osoby, můžeme přidat trochu čerstvě mletého pepře. Jakmile je čočka hotová, necháme ji stranou lehce vychladnout.Blížíme se k závěru. Na oleji dozlatova orestujeme dvě větší zelené cibulky i s natí, nakrájené na kolečka. Nyní lehce vychladlou quinou smícháme se sladkokyselou čočkou a přidáme orestované cibulky i s olejem. Celou směs důkladně promícháme, necháme vychladnout a následně vychladíme v lednici.Salát můžeme při podávání dozdobit čerstvými bylinkami. [x] Další tipy na zdravé netradiční pokrmy naleznete i na mých stránkách: www.svatavazacharova.cz