Červená řepa (Beta vulgaris) patří mezi nejrozšířenější druhy pěstovaných řep, je to dvouletá rostlina příbuzná cukrové řepě. Patří mezi kořenovou zeleninu z čeledi amarantovitých. Konzumuje se hlavně její podzemní část (bulva), která se před jídlem povaří. Dají se však konzumovat i zelené listy, které mají po úpravě chuť podobnou špenátu. Červená řepa pochází ze severního pobřeží Středozemního moře, byla známa již ve starověku. Nejvíce se pěstuje ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu chutného boršče a v USA. Je to bohatá přírodní zásobárna důležitých látek, které brání vzniku rakovinného bujení. Je doporučována nejen jako skvělý preventivní prostředek, ale také jako vhodná součást léčby během či po léčení karcinomu.
Pro své léčivé účinky se červená řepa konzumovala již před několika tisíci lety a dodnes se doporučuje při mnoha zdravotních obtížích. Konzumovat lze nejen bulvu, zužitkovat se dají i její listy, z kterých můžeme připravit chutný osvěžující salát nebo polévku.
I když existují rozmanité typy řepy – červené, s červenými a bílými kruhy, bílé a žluté, jsou nejkvalitnější řepy červené.
Červená řepa prospívá cévnímu systému, zabraňuje křehkosti cév a kornatění tepen (ateroskleróze), chrání před infarktem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek, odstraňuje zácpu. Šťáva z řepy čistí játra, chrání organismus před radioaktivními látkami, byl prokázán i její účinek při renovaci poškozených buněk.
Červená řepa obsahuje různé substance, které rozpouštějí a odstraňují nestravitelné zbytky, odplavují toxické látky z mozku a nervových buněk. Bez této zátěže reagují nervové buňky rychleji, člověk se následně cítí lépe a svěžeji. Obecně se červené řepě připisuje povzbuzující účinek zvyšující odolnost organizmu.
Má močopudné účinky, tím, že vylučuje z těla sůl má i protirevmatické účinky. Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Stopové prvky podporují tvorbu inzulínu, zrakovou ostrost a metabolismus vůbec. Látky obsažené v této chutné plodině (významný zdroj kyseliny listové) jsou nesmírně důležité také pro plodnost a svůj význam hrají při vývoji plodu.
Červená řepa obsahuje:
-
Betain – rostlinné pigmenty a bílkovina, která brání rozvoji kornatění tepen, působí protiskleroticky, chrání a podporuje činnost jater. Toto jedinečné přírodní cytostatikum pomáhá likvidovat i rakovinné bujení a některé druhy leukémií.
Betanin – barvivo červené řepy, rozšiřuje věnčité tepny, zpevňuje stěnu vlásečnic, je prospěšné proti vysokému tlaku krve. Tato látka má i bakteriostatické účinky, což znamená, že jakmile pronikne jednou do bakterie, zastaví její vývoj a množení. Toto barvivo způsobuje neškodné zbarvení moči do červena.
Křemík (Si) – látka potřebná pro bezproblémový růst nehtů, vlasů a zdravé kůže. Dále prospívá vazům, kostem, cévám a mozku, odvádí z těla jedovatý hliník.
Betakarotén
Vitamin B1, B2, B9 (kyselinu listovou)
Vitamin C
Vitamin E
Draslík (K) – nemoci srdce, krevní oběh, vysoký krevní tlak
Vápník (Ca)
Hořčík (Mg)
Železo (Fe)
Křemík (Si) – posiluje kosti, cévy i kůži
Měď (Cu)
Sodík (Na)
Jód (J)
Selen (Se)
Mangan (Mn)
Fluor (F)
Kobalt (Co)
Lithium (Li)
Stopové prvky – rubidium a cezium
Mnoho Pektinu – podporuje trávení, vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek.
Vyšší množství bílkovin s cennými amino-kyselinami prospívajícími metabolismu mozku.
Velké množství cukru (sacharózy) – pozor na velké dávky u diabetiků.
Menší množství kyseliny šťavelové – pozor u nemocných s močovými kameny.
Vlákninu – stimuluje peristaltiku střev a čistí je od jedovatých usazenin.
Pozitivní vliv červené řepy na naše orgány a zdraví:
-
cévy
tvorba červených krvinek
okysličování buněk
trávicí ústrojí, peristaltika střev
podpora produkce trávících šťáv v žaludku
podpora činnosti žlučníku a jater, která zároveň i čistí
vlasy
nehty
pleť a pokožka
mozek
nervy
vazy
kosti
zrak
infekce
imunita
arterioskleróza
nemoci srdce, infarkt
močové cesty
žlučové kameny
zácpa
snižení krevního cholesterolu
vysoký krevní tlak
léčba rakoviny, prevence nádorových onemocnění
revmatické problémy
chudokrevnost
regenerace organismu
odstranění jedovatých látek z těla
podporuje růst nových tkání
plodnost/vývoj plodu