Tahle sladce vonící rostlina s chomáčky bílých květů miluje tropické klima a původně rostla v Himaláji, Číně, Indii nebo Pákistánu. Do Evropy se rozšířila už ve starověku, kdy platila za ceněný artikl Hedvábné stezky, slavn obchodní cesty vedoucí z Číny do Středozemí. Dnes se tahle půvabná rostlina pěstuje především v Egyptě a Indii, kde existuje na 43 rozmanitých druhů. Celkový počet odrůd ovšem celosvětově přesahuje číslo 200. Některé kvetou také žlutě díky šikovným botanikům mohou zdobit i váš balkon. Zajímavost: Pokud budete květy trhat pár hodin před svítáním, zavoní mnohem omamněji než během dne.

Éterický olej z jasmínu čistí prostor a navozuje uvolnění 

Léčí všechny sexuální neduhy včetně nízkého libida a impotence.

KVĚTINA LÁSKY

K čemu všemu se dá květina využít? Ve starověké Číně se jasmínem vykuřovaly pokoje nemocných, posilovalo to jejich uzdravovací proces. Jasmín má ale i afrodiziákální účinky a jeho vůně dokáže údajně odstanit některé druhy sexuálních poruch včetně impotence. To ale není vše, jasmín prý přivolává i lásku. Například podle legendy dostal jeden toskánský zahradník od pérských obchodníků sazenici, kterou si pak vysadil v zahradě. A když se zamiloval do jisté ženy, natrhal pro ní hned celou kytici. Stačilo jediné přivonění a vyvolená kráska okamžitě přijala mužovu nabídku k snatku. Mimochodem, od té doby se v Itálii jasmín tradičně vplétá do svatebních kytic. Síla vůně jasmínových esencí se ale odedávna využívá také k navození uvolnění. A vědci navíc dokázali, že vůně jasmínu mírní deprese, zbavuje stresu a zvyšuje koncetraci. 

Zkuste místost provonět jasmínovou směsí a nalovíte v ní spoustu spontánních nápadů.

BLAHODÁRNÉ ÚČINKY JASMÍNOVÉHO OLEJE

Název květiny pochází z perského slova yasmin, což znamená dar od Boha. Kromě aromaterapeutických účinků se tento přírodní zázrak využívá i ve formě odvarů a olejů. Například čínská medicína považuje jasmín za vynikající protizánětlivý prostředek, takže ho předepisuje coby klokadlo, které zahání počínající nachlazení nebo chřipku. Olej zase dokáže skvěle vyživit suchou pokožku a léčí různé dermatitidy. Úžasné výsledky přináší jasmín i při léčbě akné a ekzémů, které platí za psychosomatické poruchy. Masáž éterickým jasmínovým olejem se zase doporučuje nastávajícím matkám k usnadnění porodu a následnému spuštění laktace. Jde ale o poměrně nákladný lék. Na výrobu jediného litru jasmínového oleje totiž padne 7,6 milionu květů.

Odvar z jasmínu dokáže vyživit pokožku nebo hojí akné.

PROVONĚNÝ OBŘAD

Milujete jasmínový čaj? Možná vás překvapí, že vaše oblíbené pití obsahuje jen nepatrné množství jasmínu. Ve skutečnosti se v něm ukrývá především zelený nebo bílý čaj, do kterého se během přípravy celých šest hodin uvolnuje vůně z jasmínových poupat. Vůně v kombinaci s antioxidačním účinkem zeleného čaje dokáže snížit hladinu cukru a cholesterolu v krvi a prodlužuje život. Všechny odhalené účinky dělají z jamsínu pokožku číslo jedna také v kosmetickém průmyslu. Tvoří základ většiny ikonických parfémů.

 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account