Hubnutí by mělo být spojeno s celkovou změnou stravovacích návyků. Jen tak může být hubnutí trvalé. Nepomůžou vám diety, které za několik týdnů skončí a vy pak najedete na vaši běžnou stravu. Takhle to opravdu nefunguje.
A jak začít měnit stravu?
Začněte postupně měnit suroviny, které používáte pro vaření. Postupně nahrazujte stávající suroviny zdravější variantou. Ještě nezapomínejme, že je taky důležité kdy dané jídlo jíme a taky jakým způsobem. O tom píši v mém 5dílném ebooku. Zdarma si ho můžete stáhnout zde.
Jak nahradit jednotlivé suroviny
Pro lepší představení, jak začít měnit suroviny, uvedu příklad. A to konkrétně na palačinkách. Ty jsou velice oblíbené a chci vám ukázat, že i při hubnutí si je můžete dát. Jen uděláme pár změn.
Standardně se pro výrobu palačinek používá pšeničná mouka. Někdy je označena jako světlá, OO nebo taky T530. Tak tuto mouku částečně nahraďte pšeničnou moukou celozrnnou. Používala jsem taky špaldovou mouku, ale pak byly palačinky na okrajích gumové. Proto jsem přešla na celozrnnou mouku pšeničnou. Uvidíte, že děti ani nepoznají změnu. Nově jsem se taky naučila dát do palačinek hrst ovesných vloček. Taky tam nejdou vidět a máte zase o něco zdravější variantu.
Pak je dobré si pořídit pánev, která nevyžaduje pro smažení olej (pánev s nepřilnavým povrchem).
Mléko jsem zatím jinou variantou nenahradila. Já totiž moc sójové mléko nepoužívám. Jediné, co používám, je vločkové mléko. Někdy používám mandlové, ale to se dost prodraží.
Palačinky vůbec nesladím (už roky).
Tak a teď je na čase vše vyzkoušet.
Suroviny:
pšeničná mouka světlá 100 g
pšeničná mouka celozrnná 100 g
ovesné vločky + voda = 100 g vloček + 100 ml vody
mléko 300 ml
vejce 2
sůl špetka
A jak na to:
Vločky smíchám s vodou a ponorným mixérem rozmixuji. Nechám chvíli odležet (asi 10–20 minut). Záleží na tom, kolik mám času. Někdy se na odležení prostě nedostane. Pak přidám mléko, obě mouky, vejce a sůl. Vše důkladně promíchám. Hustotu si upravte dle vaší potřeby. Já je dělám spíše řidší.
A pak už jen naliji na rozpálenou pánev a osmažím po obou stranách. Pokud máte dobrou pánev, tak se opravdu palačinky vůbec nepřichytí a jsou opravdu super.
Protože těsto vůbec nesladím, tak palačinky můžete použít naslano i sladko. Což je super.
Možné kombinace dochucení:
marmeláda
javorový sirup
tvaroh + cukr
ovocný salát (jablka, hrušky… + med)
domácí nutela + plátky banánu
nastrouhaný sýr
masová náplň (orestované kousky krůtího masa a zeleniny: cuketa, cibule, paprika)
zeleninová náplň (nakrájená rajčata, paprika, okurka, čínské zelí + jogurt + sůl + provensálské koření)
mozzarella + rajče + bazalka + olivový olej + sůl
plátek uzeného lososa + kopr
To jsou jen některé varianty. Pokud vymyslíte nějakou další, tak ji napište do komentářů. Určitě budou rádi i ostatní za super nápad.
A kdy jíst palačinky a jak:
Ideální je, když palačinky jíme dopoledne nebo na oběd. Snažte se je nejíst po 15 hodině. A hlavně. Doporučuji je pořádně žvýkat. Pomáháte tím tělu lépe a rychleji strávit potravu. I o tom píši v ebooku.
DOBROU CHUŤ
EBOOK – JAK NA HUBNUTÍ SI MŮŽETE ZDARMA STÁHNOUT ZDE