Broskve, šťavnaté ovoce, ve kterém se ukrývá chuť léta, vypěstovali jako první Číňané před čtyřmi tisíci lety. Postupně se však rozšířily do celého světa a běžně si tak na nich můžeme pochutnávat i my. A pokud tu možnost máte, pak si je dopřejte, protože broskve obsahují spoustu vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.

Vitamín C a beta-karoten podporují zdraví pokožky, udržují ji zářivou a chrání ji před poškozením sluncem. Chcete-li udělat dobře svému srdci, jsou broskve tím správným pomocníkem, a to díky vysokému obsahu draslíku a antioxidantů. Naše střeva zase zajásají nad množstvím vlákniny, jež je v tomto ovoci obsažena. Správnou funkci trávicího systému podporuje i vysoký obsah vody a hydratace je důležitá rovněž pro celý náš organismus. Navíc přírodní cukry a minerály v broskvích pomáhají tělu vodu efektivněji vstřebávat a využívat. O prospěšnosti broskví bychom toho mohli uvést ještě daleko více, ale uzavřeme tuto kapitolu ještě jejich významem pro náš zrak. Oči chrání před poškozením antioxidanty jako lutein či beta-karoten.

Nyní se však již pojďme podívat na možnosti zpracování broskví. Čerstvé jsou samozřejmě nejlepší, ale v případě, že si jejich chuť budete chtít užívat i v zimě, připravte si z nich džemy, kompoty, likéry, pálenky, nebo je třeba jen zamrazte. Případně pro vás máme drobnou inspiraci, co si z broskví nachystat.

Broskvová panna cotta v trifle stylu

Ingredience

900 ml smetany ke šlehání
150 g moučkového cukru
1½ lžičky vanilkového extraktu
6 listů želatiny
400 g přírodního jogurtu řeckého typu
12 zralých broskví
3 lžíce medu
10 kardamomových lusků
2 pomeranče, vymačkané
Upečený piškot (případně drcené cukrářské piškoty)
500 g vanilkového pudinku
2 lžíce moučkového cukru
hrst pistácií

Foto: freepik.com

Postup

Začněte s přípravou den předem. Nalijte 600 ml smetany do hrnce spolu se 75 g moučkového cukru a vanilkou. Zahřívejte na mírném ohni, dokud se nezačne vařit, pak odstavte. Mezitím namočte tři listy želatiny do misky se studenou vodou na 5 minut, dokud nezměknou. Želatinu vkládejte do vody po jednom, aby se neslepila.

Když jsou želatinové listy měkké, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a přidejte je do teplé smetanové směsi. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Přidejte polovinu jogurtu – směs začne houstnout. Nalijte směs na panna cottu do misky. Nechte alespoň 2 hodiny chladit, dokud panna cotta neztuhne.

Mezitím rozkrojte 10 broskví na poloviny a vyjměte pecky. Broskve rozložte do hrnce řezem nahoru. Přidejte med, kardamomové lusky, pomerančovou šťávu a 75 g moučkového cukru, poté zalijte vodou tak, aby broskve byly právě zakryté. Vystřihněte kruh z pečícího papíru, který přesně sedí na broskve, a položte ho přímo na povrch tekutiny, aby se broskve při vaření příliš nepohybovaly. Přiveďte k mírnému varu a vařte 20–30 minut, dokud broskve nezměknou natolik, že je budete moci rozmačkat lžící o okraj hrnce. Nechte vychladnout v sirupu.

Když broskve vychladnou, přeneste je pomocí děrované lžíce na talíř. Oloupejte je a slupky vyhoďte. Broskvový sirup přeceďte do odměrky – mělo by ho být asi 600 ml, ale v případě potřeby doplňte pomerančovým džusem. Pokud máte více než 600 ml, můžete přebytek uchovat v vzduchotěsné nádobě v lednici až týden a použít ho do nápojů.

Broskvový sirup zahřejte v hrnci, až se začne vařit. Mezitím namočte zbývající tři listy želatiny do studené vody na 5 minut, až změknou. Vytlačte z želatiny přebytečnou vodu a poté ji vmíchejte do horkého sirupu, až se rozpustí. Nechte vychladnout, až bude sirup vlažný.

Nakrájejte piškot na kostky o velikosti 2–3 cm a rozložte je na vrstvu panna cotta v misce. Polijte broskvovým sirupem a nechte dalších 1–2 hodiny chladit, nebo dokud sirup neztuhne na želé.

Na vrstvu želé rozložte pošírované broskve, zalijte pudinkovým krémem a nechte vychladit, dokud nebudete připraveni podávat – doporučujeme nechat vychladit alespoň 2 hodiny, ale můžete také nechat vychladit přes noc, abyste měli náskok.

Až budete připraveni podávat, vyšlehejte zbývajících 300 ml smetany s moučkovým cukrem do měkkých špiček pomocí elektrického šlehače. Vmíchejte zbývající jogurt. Směs smetany naneste lžící na vrstvu krému, začněte od okraje misky a poté vyplňte střed. Zbývající dvě broskve rozkrojte na poloviny, vykrojte pecky a nakrájejte na tenké plátky, které rozložte na povrch a pokapejte medem, posypte nasekanými pistáciemi.

Zmražený broskvový spritz

Ingredience

2 šálky mražených nakrájených broskví (nerozmrazujte)
6 lžic Aperolu
1/4 šálku vychlazeného prosecca
2 lžíce sodovky
1 lžíce čerstvé citronové šťávy (z 1 citronu)
1 lžíce krystalového cukru
Plátek čerstvé broskve
Čerstvé lístky máty

Postup

Smíchejte broskve, Aperol, prosecco, sodovku, citronovou šťávu a cukr v mixéru, podle potřeby zastavujte a seškrábněte stěny mixéru, dokud není směs hladká, asi 1 až 2 minuty. Přelejte do sklenice a ozdobte plátkem broskve a lístky máty, ihned podávejte.

Nakládané broskve

Ingredience

10 středně velkých pevných zralých broskví (asi 1,5 kg)
1 lžíce černého pepře
1/2 lžičky celých hřebíčků
1 kus čerstvého zázvoru o velikosti palce
4 šálky krystalového cukru
1 1/2 šálku vinného octa
1/2 šálku vody
4 tyčinky skořice

Foto: freepik.com

Postup

Naplňte velký hrnec vodou a přiveďte k varu. Odstavte z ohně, přidejte broskve a nechte 6 minut stát. Broskve sceďte a nechte vychladnout, aby se s nimi dalo snadno manipulovat, asi 10 minut. Odstraňte slupku a pecky. Každou broskvičku nakrájejte na 4 kousky. Vodu vylijte, hrnec otřete a odložte stranou.

Připravte nálev: Pepř, hřebíček a plátky zázvoru dejte na 15 cm čtvereční kus gázy a zavažte provázkem. Vložte do stejného velkého hrnce, přidejte cukr, ocet, vodu a skořicové tyčinky. Přiveďte k varu, dokud se cukr nerozpustí, často míchejte. Snižte teplotu a vařte, dokud se chutě nespojí, asi 5 minut.

Přidejte broskve a vařte, dokud nezměknou, asi 5 minut. Broskve vyjměte pomocí děrované lžíce a rozdělte do 4 sklenic (o objemu 470 ml). Vyjměte a vyhoďte sáček s kořením. Do každé sklenice vložte 1 skořicovou tyčinku. Pomocí naběračky nebo odměrky rovnoměrně nalijte sirup na broskve a naplňte každou sklenici až po okraj (zbývající nálev vyhoďte nebo si ho schovejte pro jiné použití). Okamžitě zakryjte víčky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Před podáváním nechte alespoň 4 hodiny v chladničce, maximálně však 1 měsíc.

Zdroj: www.nzip.cz, www.verywellhealth.com, www.bbcgoodfood.com, www.southernliving.com

Foto: pixabay.com (autor: couleur) a freepik.com

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account