Flammkuchen se sušenou šunkou a sýrem feta

Vytisknout recept
Recept vytvořil šefkuchař restaurace Jídlovice Michal Paulík a víno k němu doporučila hlavní sommelierka Víno Mikulov Denisa Kolaříková.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 10 minutes
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Porce 4
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 15 g sádla
  • 5 g soli
  • 180 ml vody
  • 8 g droždí
  • Větší špetka cukru
  • Olivový olej na potření těsta
  • Hrst cherry rajčat
  • Svazek jarní cibulky pepř

Ostatní:

  • 200 g zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • 150 g slaniny nebo pancetty
  • 60 g sušené šunky
  • 125 g fety nebo balkánského sýra
  • 1 velká červená cibule
  • Máslo na orestování

Instrukce

  • Z mouky, sádla, droždí, vody, cukru a soli vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu vykynout. „Slaninu nakrájíme na tenké nudličky a jemně orestujeme na pánvi, aby se následně při rychlém pečení stihla upéct do křupava. Ze stejného důvodu také na másle orestujeme i na klínky nakrájenou cibuli – stačí jen, aby ztratila syrovost,“ radí šéfkuchař Michal Paulík z restaurace Jídlovice.
  • Vykynuté těsto vyválíme natenko do oválného tvaru, jako když děláme pizzu a přemístíme na plech s pečícím papírem. Potřeme zakysanou smetanou smíchanou se žloutkem a pepřem, posypeme orestovanou cibulkou, slaninou a natrhanými plátky sušené šunky. Nadrolíme sýr feta, přidáme pár cherry rajčat. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 250 stupňů zhruba 6 minut. Jakmile budou okraje těsta hnědé, máte hotovo. Pokud máte pizza kámen, nechte ho rozehřát v troubě a vložte flammkuchen přímo na něj, těsto bude mnohem křupavější. Nakonec po vyndání flammkuchen z trouby, okraje těsta potřete olivovým olejem a dozdobte jarní cibulkou a rukolou.

Notes

Víno Mikulov Sommelier Club Pálava 2023 pozdní sběr (zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz) je díky své plné a šťavnaté chuti, která je příjemně harmonizována zbytkovým cukrem, jenž v dochuti přechází v medové tóny ideální pro kombinaci s vyraznými ingrediencemi či pokrmy. „Sladší Pálava vždy krásně doprovodí výraznost komponentů pokrmu, velmi bohatá vůně, plná exotického ovoce, manga a kandovaných citrusových plodů pak podtrhne chutě sýru a sušené šunky,“ komentuje výběr sommelierka značky Víno Mikulov Sommelier Club, Denisa Kolaříková.
Zdroj a foto: Víno Mikulov

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account