V současné době máme všeho dostatek. Doba, kdy mandarinky a banány bylo možné koupit jen na Vánoce, už je dávno minulá. Žijeme v době blahobytu a můžeme si dopřát téměř cokoli a kdykoli. Většina lidí díky tomu neví, kdy a co má jíst. Internet je plný zaručených rad, jak rychle a efektivně zhubnout. Vyskakují na nás reklamy na zázračné hubnoucí pilulky a koktejly a jen málokdo se v tom množství informací dokáže zorientovat, vybrat si ty dobré a využívat je ve svůj prospěch. Vidina zhubnutí jen pitím „zázračného nápoje“ vyprázdnila zbytečně nejednu peněženku a mnoho lidí díky zaručeným radám vytrženým z kontextu a neporozumění vlastnímu tělu plní nákupní košíky a také své žaludky věcmi, které mnohdy jde jen stěží označit jako jídlo.

Proč jíme? Emoce a strava

Lidé často jí z nudy, ze smutku, nedostatku lásky či pozornosti nebo zajídají stres. Málokdo jí proto, že má opravdu hlad a tělo v danou chvíli potřebuje doplnit odpovídající živiny. Není pak tedy divu, že velká část naší republiky má nadváhu, špatné zažívání, metabolické poruchy, výkyvy nálad, deprese, trpí nespavostí a dalšími nemocemi.

Co jíst? Otázka jednoduchá a složitá zároveň

Neexistuje jedna správná odpověď ani žádný univerzální jídelníček nebo návod aplikovatelný na všechny. Každý potřebujeme něco jiného. Důležitým základem, se kterým může začít každý opravdu hned, je zařazovat do svého jídelníčku skutečné potraviny a vyřazovat položky průmyslově zpracované.

Čas na jídlo je investicí do zdraví

S jídlem velmi těsně souvisí i životní styl. Často slýchám od svých klientů „nemám čas na jídlo, nestíhám vařit večeře natož odpočívat…“. Většina se odbývá hotovkami, polotovary, které pak doplní chipsy, tabulkou čokolády nebo Coca-colou. A pak se podivují, že jsou unavení, špatně spí, jsou často nemocní a projevují se u nich další důsledky, které špatné stravovaní způsobuje. Pravdou je, že na kvalitním jídle ve skutečnosti nejde ušetřit. Co ušetříš na kvalitním jídle, to později zaplatíš za léky a sníženou kvalitu života. Buď tedy budeš investovat do zdraví nebo platit za nemoc. Výběr je na tobě.

Péče o své zdraví znamená soulad s přirozenými potřebami tvého těla. Jde to i v dnešní hektické době, ale potřebuješ k tomu mít motivaci, vůli, věnovat tomu energii a čas a mít také dostatečné vědomosti. I zdravý selský rozum se počítá. V dnešní době bohužel není správné a pro většinu z nás ani dobré to, co se často propaguje na sociálních sítích. Tím se opravdu nelze řídit.

Neporovnávej se s ostatními, buď sama sebou

Vrať se zpátky sama k sobe, udělej si revizi toho, jak se cítíš, projdi si své pocity, trápení, nespokojenosti, vizualizuj si svá přání, napoj se zpátky sama na sebe a vykašli se na každodenní sjíždění Instagramu a porovnání se s ostatními, kdo jak vypadá, kdo, kdy a co jedl, kdo kde byl nebo nebyl. Nezapomínej taky na to, že sociální sítě ve většině případů nemají s realitou téměř nic společného. Je na nich obrovské množství příspěvků či fotek těch, kdo sami sebe a svůj život odhalují a prezentují jako dokonalý, i když jde často o lži a výmysly. Nejdůležitější jsi ty a tvé pocity a pokud něco děláš, tak primárně pro sebe, a ne pro někoho jiného. Každá jsme originální a v tom je naše krása a nezaměnitelná energie, tak se jí nevzdaluj, a naopak jí podporuj a vyživuj. 😊

Začněte svou cestu právě teď

Hlavně nečekej na to, že zhubneš třeba deset kilo a až teprve pak se budeš cítit skvěle a vše bude jiné a lepší. Nebude. Není to o shozených kilech, to ti lepší pocit nedodá, je to o tvém celkovém nastavením, zejména v hlavě, a spokojenosti sama se sebou. Ty jsi ta, která to má ve svých rukou a může začít se změnou třeba právě teď, kdy jsi dočetla můj článek. 😊

Autorka: Mgr. Petra Štelcová, výživová a pohybová terapeutka
Foto: www.pexels.com

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account