Pěstování vlastní zeleniny je uspokojující, zdravé a příjemné, ale vědět, jak a od čeho začít, může být odrazující. Často se ptáme, kde začít. Fazole nebo cibule? Cukety nebo rajčata? Nejlepší je pěstovat to, co rádi jíme. Také je dobré věnovat pozornost těm druhům zeleniny, které jsou obecně považovány za snadné na pěstování. Na začátek je nejlepší vybrat zeleninu s krátkou vegetační dobou, která nevyžaduje složité pěstební postupy a je odolná vůči škůdcům a chorobám. Pokud nemáme zahradu, není to žádná ztráta. Některé druhy zeleniny se skvěle hodí k výsevu do květináčů, balkonových truhlíků nebo speciálních pytlů.

Kde založit zeleninovou zahrádku?

Výběr vhodného místa pro zeleninovou zahrádku je naprosto klíčový. Špatné místo může vést k nízkým výnosům. Zde je několik tipů, jak vybrat ideální místo pro pěstování zeleniny:

  1. Slunné místo: Většina zeleniny potřebuje 6 až 8 hodin přímého slunečního svitu denně. Některé druhy (hlavně listová zelenina, jako např. salát) snesou i trochu stínu.
  2. Kvalitní půda: Pokud máte špatně odvodněnou půdu, ve které se hromadí voda, zasaďte zeleninu do vyvýšených záhonů nebo speciálně postavených truhlíků, aby se zlepšil odtok. Mokrá půda znamená mokré kořeny, které se rychle mohou stát shnilými kořeny. Odstraňte kameny, protože narušují růst kořenů a oslabují rostliny.
  3. Bez větrného prostředí: Vyhněte se místům s silným větrem, který může převrátit nebo zlomit mladé rostliny. Průvan také může bránit opylovačům v práci, což sníží naše výnosy.
  4. Na živiny bohaté půdní podmínky: Půda je zdrojem potravy pro rostliny. Pokud máte slabou, na živiny chudou půdu, budete mít slabou, méně výnosnou zeleninu. Místo pro zeleninovou zahrádku nejlépe hnojte organicky, vyberte kompost, hnůj, tekutá hnojiva atd.

Výběr vhodných druhů zeleniny

Jako začínající zahradník zvolte druhy s dobrou výnosností, které rychle přinášejí úrodu. Věnujte pozornost balením a etiketám, na kterých jsou uvedeny praktické informace. Různé odrůdy stejného druhu zeleniny se mohou lišit odolností proti chorobám nebo tolerancí vůči suchu. Při výběru semen dbejte na rozmanitost. Zjistěte, co u vás roste nejlépe, vyzkoušejte různé chutě zeleniny. Dalším důležitým aspektem je, jak plánujete úrodu využít – chcete mít jen okurky na sendviče nebo dělat domácí zavařeniny?

Při zakládání zeleninové zahrádky, stejně jako v ostatních věcech, je dobré zachovat umírněnost. První rok nesejte stovky odrůd fazolek, 1-2 odrůdy zcela postačí na začátek. Pro začátečníky v pěstování zeleniny se doporučují druhy jako: salát, ředkvičky, mrkev, řepa, okurky, cukety, špenát, kadeřávek, luštěniny a cherry rajčata. Také stojí za to zasít petržel, pažitku a kopr. Současný trh s zahradnickými potřebami je plný stovek odrůd každého druhu zeleniny, takže každý má šanci vybrat si to, co mu nejlépe vyhovuje.

Zdroj: Depositphotos.com

Výsev a péče o zeleninu

Když už máte semena, nastává čas na výsev. Vyšší druhy vysévejte dozadu, aby neblokovaly slunce ostatním rostlinám. Nesejte příliš hustě – semena budou špatně klíčit a růst. Dodržujte pokyny uvedené na obalech semen. Nejlepší je umístit zeleninovou zahrádku blízko zdroje vody, protože pravidelné zalévání je klíčové pro dobré výnosy. Odplevelování je únavné, ale naprosto nezbytné – zlepšuje růstové podmínky, eliminuje konkurenci o živiny a vodu. Pokud se rozhodnete pro domácí zeleninovou zahrádku, musíte si pořídit základní nářadí. Tento základní set zahrnuje: rýč, hrábě, motyčky na odplevelování, kultivátor, vidle a lopatky.

Zelenina z vlastní zahrádky je mnohem chutnější než ta pěstovaná průmyslově. Od začátku do konce znáte jejich příběh. Čerstvá a voňavá rajčata, okurky a saláty jsou často důvodem k pýše a radosti mladého zahradníka. Pokud nevěříte, přesvědčte se sami!

Kde koupit semena?

Semena můžete zakoupit v mnoha zahradnických obchodech, ale doporučujeme nakupovat online kvůli pohodlí a širokému výběru. Semena květin, bylinek a zeleniny jsou k dispozici v obchodě s semeny GardenSeedsMarket. Najdete tam semena různých druhů zeleniny přizpůsobená českým klimatickým podmínkám. Díky tomu budete mít jistotu, že vybíráte semena nejvyšší kvality. Pěstování zeleniny z vlastních semen je nejen uspokojující, ale také zárukou zdravých a chutných výnosů.

Semena jsou základem každého pěstování zeleniny, proto je vybírejte pečlivě a starejte se o ně, aby vaše zelenina rostla zdravě a hojná. Šťastné pěstování!

 

Zdroj: GardenSeedsMarket

Foto: Depositphotos.com

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account