Konzumace ovoce a zeleniny se v České republice na každého obyvatele za poslední roky snížila, což ještě zhoršuje důsledky jejího dlouhodobě podprůměrného příjmu. Lékaři totiž  upozorňují na stále narůstající počet případů obezity či onemocnění jako kardiovaskulární choroby, mrtvice a infarkty, cukrovka druhého typu, nádorová onemocnění, kloubní obtíže, poruchy spánku, deprese a chronická respiračních onemocnění, přičemž tato rizika vidí právě v souvislosti s nevyváženou stravou.

Podle posledních výsledků Českého statistického úřadu z roku 2022 příjem ovoce a zeleniny v posledních letech stále klesá. Čerstvého ovoce si například v roce 2022 u nás každý člověk dopřál v průměru 87,4 kg. Lidé více omezili třeba nákup jižního ovoce, jehož spotřeba se meziročně snížila o 2,6 kg, na 36,8 kg. Výrazný pokles zaznamenali statistici také u zeleniny. Její spotřeba klesla ve srovnání s rokem 2021 o 9,3 kg, na 87,4 kg. Nevyvážená strava přitom představuje v Česku nejvýznamnější rizikový faktor, zodpovědný za mnoho onemocnění, včetně onemocnění srdce nebo onkologických onemocnění. „Více než 60 % dospělé populace má nadváhu nebo obezitu, trend navíc stoupá a týká se i dětské populace. Předpovědi udávají, že do roku 2030 můžeme v populaci čekat až 35 % obézních, přičemž 20 % patnáctiletých má už dnes nadváhu nebo obezitu, především chlapci. Nemoci spojené se špatnou stravou stojí českou společnost nejen mnoho ztracených let života, ale přinášejí též velké ekonomické ztráty,“ říká Petr Smejkal, člen think-tanku Ministr zdraví a hlavní epidemiolog IKEM. „Nízký příjem ovoce a zeleniny patří k největším neduhům české společnosti a jeho dopady dokážeme měřit. Podle zdravotnické ročenky byly v roce 2021 nemoci oběhové soustavy nejčastější příčinou hospitalizace. Vlivem těchto onemocnění bylo zaznamenáno 48,4 tisíce případů pracovní neschopnosti a invalidní důchod pobíralo ke konci roku 32 tisíc obyvatel. Diabetes mellitus (DM) byl v roce 2021 zaznamenán u 1,066 milionu osob (535 tisíc mužů a 531 tisíc žen), z čehož 814 tisíc osob bylo léčeno antidiabetiky (427 tisíc mužů a 387 tisíc žen) a 9,9 tisíce lidí bylo v invalidním důchodu. Proto je důležité lidi motivovat a vysvětlovat jim přednosti a výhody vyvážené stravy,“ konstatuje Petr Smejkal.

Ideální porce jídla by měla být 2:1

Podle společnosti pro výživu ČR je doporučenou denním příjmem sníst alespoň 600 gramů ovoce a zeleniny (kromě brambor). Každý talíř jídla by potom měl být z poloviny zaplněný zeleninou nebo ovocem, ideálně v poměru 2:1. Změna stravovacích návyků přitom může mít pozitivní dopad nejen na celkové zdraví populace, ale přispěje také ke snížení výskytu chronických nemocí, jako jsou srdeční onemocnění, diabetes a obezita. „Zvýšení množství kvalitní zeleniny a ovoce v jídelníčku představuje jednu z nejjednodušších úprav, kterou může člověk provést, aby zlepšil své stravovací návyky. Ovoce a zelenina znamenají bohatý zdroj vitaminů, minerálních látek, vlákniny, ale i celé řady fytonutrientů (rostlinných látek, jako jsou např. různé antioxidanty). Ty pro nás sice nejsou esenciální, nebo o tom alespoň ještě nevíme, ale pokud je budeme přijímat, snižují nám riziko vzniku velkého množství onemocnění,” vysvětluje Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér.

První krok k pozitivní změně

S motivací Čechů k lepšímu stravování by nově měla od letošního dubna přispět nová edukační kampaň „Půl talíře“, která se zaměří zejména na matky s dětmi a rovněž na zástupce Generace Z, tj. na osoby ve věku 16 až 22 let. „Iniciativa ,Půl talíře‘ přichází s řadou vzdělávacích a informačních materiálů, včetně receptů, tipů pro zdravé nakupování a pokynů k přípravě jídel, které pomohou lidem snadno začlenit více ovoce a zeleniny do svého denního stravování,“ vysvětluje Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu za Farmu Bezdínek, jež patří do sdružení Dobré družstvo. Projekt „Půl talíře“ se přitom zaměří především na podporu lokálních produktů a potravin vypěstovaných v ČR, zejména rajčat, okurek, jahod a borůvek, které patří mezi typické zástupce české zeleniny a ovoce. „Podle průzkumů (SZPI, Eurobarometr, Behavio) jsou pro Čechy nejdůležitějšími faktory při nákupu potravin CHUŤ a CENA. Jako pěstitelé děláme všechno proto, abychom podpořili spotřebu ovoce a zeleniny, protože dodáváme na trh čerstvou zeleninu nejlepší možné chuti. Obchodní řetězce mohou podporovat prodeje ovoce a zeleniny snížením svých marží a jejich navýšením u nezdravých potravin. A když přiloží ruku k dílu čeští politikové snížením DPH u zdravých potravin a zvýšením u nezdravých a dále sníží zdanění práce v sektoru ovoce a zeleniny, stejně jako to platí v mnoha evropských zemích, spotřeba ovoce a zeleniny poroste. Vrátí se nám to nejen ve zdraví české populace, ale i ve výkonu české ekonomiky,“ uvádí Ing. Jiří Stodůlka, zástupce za Dobré družstvo.

S kampaní se můžete setkat zejména ve sféře sociálních sítí, na internetu nebo v tisku. V plánu jsou také eventy a komunikace přes mobilní aplikaci. „Když lidé vidí, jak snadné a chutné může být zařadit do jídelníčku více ovoce a zeleniny, stává se to pro ně přirozenou volbou,” vysvětluje Ing. Monika Zábojníková ze společnosti Farma Bezdínek, která byla hlavním iniciátorem celého projektu. „Věřím, že kampaň ,Půl talíře‘ může být prvním krokem k pozitivní změně. Naši kampaň podporuje také vícero influencerů, kteří se podělí o své zkušenosti s přechodem na zdravější stravu a ukáží, že jíst více ovoce a zeleniny může být nejen prospěšné, ale také stylové a moderní. Doufáme, že se nám podaří oslovit co nejvíce obyvatel Česka, aby se připojili k projektu a řídili se ,Půl talířem‘ pro lepší vlastní zdraví a perspektivnější budoucnost,“ uzavírá Monika Zábojníková.

Zdroj: Dobré družstvo a projekt Půl talíře

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account