Chcete se v chladných dnech pořádně zahřát a zároveň dodržet suchý únor? Pak vsaďte na zahřívací koření. Přidejte si do nápojů skořici, zázvor, kurkumu, kajenský pepř nebo třeba hřebíček a ucítíte, jak se vám po jejich vypití po celém těle rozlévá příjemné teplo.
Mnohé koření má navíc velmi příznivý vliv na naše zdraví. Kupříkladu kurkuma přispívá ke správné funkci trávicího systému, posiluje imunitní systém a je skvělým antioxidantem. Výborně působí rovněž na dýchací soustavu, kvalitu pokožky a tím výčet jejích přínosů pro náš organismus nekončí. Není však dobré konzumovat ji ve větším množství. Již od pradávna je pro své antiseptické a antibakteriální účinky považován za všelék zázvor. Podobně jako kurkuma podporuje imunitní systém a dýchací cesty, příznivě působí rovněž na zažívání. I obyčejný zázvorový čaj s citronem a medem působí v zimních měsících až zázračně.
Mohli bychom pokračovat, ale pojďme si raději připravit pár nealkoholických nápojů, které vás spolehlivě zahřejí.
Kurkumový čaj
Ingredience
5 šálků vody
Kůra z 1 citronu
2cm kousek zázvoru nakrájený na tenká kolečka
2 přibližně 2cm kousky kurkumy nakrájené na tenká kolečka nebo nastrouhané
Špetka kajenského pepře
Špetka pepře
Šťáva z 1 citronu
1 lžička panenského kokosového oleje, másla nebo avokádového oleje
Med
Postup
Vodu, citronovou kůru, zázvor, kurkumu, kajenský pepř a černý pepř přiveďte k varu a poté vařte na nižší stupeň 7 minut. Sundejte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu a kokosový olej. Čaj sceďte do šálku a přidejte 1 lžičku medu.
Horká broskev nebo meruňka
Ingredience
750 ml nálevu z broskvového kompotu (případně z meruňkového)
250 ml 100% pomerančového džusu
1 lžíce limetkové šťávy
Třtinový cukr dle chuti
2 celé skořice
15 hřebíčků
Postup
V hrnci smíchejte nálev z kompotu a pomerančový džus, přidejte třtinový cukr, skořici a hřebíček, přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut.
Horká mátová čokoláda
Ingredience
2 šálky mandlového mléka
1/2 šálku hořké čokolády nasekané nahrubo
5-6 kapek extraktu z máty peprné
Postup
V hrnci zahřejte mandlové mléko, dokud nezačne mírně vřít. Poté přidejte čokoládu a mátový extrakt, šlehejte, dokud se zcela nerozpustí. Až dosáhnete hladké konzistence, podávejte.
Chai Tea
Ingredience
2 hrnky mandlového mléka
2 sáčky černého čaje
6 rozlousknutých kardamomových lusků
½ tyčinky skořice
strouhaný čerstvý muškátový oříšek
2 hřebíčky
2-4 lžičky třtinového cukru
Postup
Mléko zahřejte v hrnci při velmi mírné teplotě, vyprázdněte obsah čajových sáčků do pánve a přidejte rozlámané kardamomové lusky, skořicovou tyčinku, muškátový oříšek a hřebíček. Podle chuti oslaďte a nechte 10 minut louhovat, ale nevařte. Sceďte do hrnků a vychutnejte si chvíle pohody.
Pikantní zázvorový rozehřívač
Ingredience
50 g čerstvého zázvoru
250 ml vody
1 malá chilli paprička
4 lžíce medu
80 ml jablečného octa
1/2 citronu
Postup
Zázvor nakrájejte na tenké plátky, přidejte ho do hrnce s vodou a chilli. Vařte, dokud se voda nezredukuje na polovinu (asi 5 minut). Vmíchejte med, šťávu z poloviny citronu a jablečný ocet. Můžete nechat i vychladnout a pít namíchané s 30 ml sody či toniku.
Zdroj: Wikipedia Commons, lekarna.cz
Foto: Shutterstock