Polévka se sýrem
Ingredience
- vývar zeleninový 1 l
- olivový olej
- mrkev 1 ks
- na kostičky
- brambory 250 g
- na kostičky
- cibule 2 ks
- nakrájené najemno
- česnek 2 stroužky
- najemno
- fazolky 300 g
- směs zelených a žlutých fazolky očištěné a překrojené na půl
- provensálské koření 2 ČL
- řapíkatý celer 2 ks
- na tenké plátky
- citronová kůra
- z 1/2 citronu jemně nastrouhaná
- smetana ke šlehání 100 ml
- 31 %
- sýr brie 200 g
- bez kůrky
- sůl
- pepř
- čerstvě mletý
Instrukce
- Vlijte do hrnce studený vývar. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a postupně zprudka restujte vždy na malé dávce oleje osolenou a opepřenou mrkev, pak osolené brambory a nakonec opečte dosklovita společně cibuli s česnekem. Při opékání zeleninu občas promíchejte, aby se nepřichytila. Technika prudkého opečení způsobí, že se zelenina rychle zatáhne a zachová si barvu i pevnost. Každou surovinu po opečení hned vsypte do hrnce s vývarem.
- Přiveďte vývar se zeleninou k jemnému varu a vařte cca 6 minut, aby zelenina změkla na skus. Přidejte fazolky a lžičku provensálského koření a vařte 4–5 minut. Nakonec vložte řapíkatý celer a povařte jen krátce, aby celer zůstal křupavý. Do hrnce nastrouhejte citronovou kůru a pak sundejte z ohně.
- Do menšího rendlíku vlijte smetanu, vsypte zbylou lžičku provensálského koření a přiveďte k varu. Sýr nakrájejte na drobné kostičky a seškrábněte z prkénka do rendlíku ke smetaně. Prošlehávejte na mírném ohni dohladka.
- Odeberte z hrnce naběračku horkého vývaru a opatrně jej přelijte ke smetaně a metličkou důkladně rozmíchejte. Pak vlijte k polévce, promíchejte a nechte společně prohřát.
Hmmm, sýr Brie do polévky, to zní zajímavě. Mám ho ráda 🙂
To vypadá skvěle. Musím zkusit.