směs zelených a žlutýchfazolky očištěné a překrojené na půl
provensálské koření 2 ČL
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky
citronová kůra
z 1/2 citronujemně nastrouhaná
smetana ke šlehání 100 ml
31%
sýr brie 200 g
bez kůrky
sůl
pepř
čerstvě mletý
Instrukce
Vlijte do hrnce studený vývar. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a postupně zprudka restujte vždy na malé dávce oleje osolenou a opepřenou mrkev, pak osolené brambory a nakonec opečte dosklovita společně cibuli s česnekem. Při opékání zeleninu občas promíchejte, aby se nepřichytila. Technika prudkého opečení způsobí, že se zelenina rychle zatáhne a zachová si barvu i pevnost. Každou surovinu po opečení hned vsypte do hrnce s vývarem.
Přiveďte vývar se zeleninou k jemnému varu a vařte cca 6 minut, aby zelenina změkla na skus. Přidejte fazolky a lžičku provensálského koření a vařte 4–5 minut. Nakonec vložte řapíkatý celer a povařte jen krátce, aby celer zůstal křupavý. Do hrnce nastrouhejte citronovou kůru a pak sundejte z ohně.
Do menšího rendlíku vlijte smetanu, vsypte zbylou lžičku provensálského koření a přiveďte k varu. Sýr nakrájejte na drobné kostičky a seškrábněte z prkénka do rendlíku ke smetaně. Prošlehávejte na mírném ohni dohladka.
Odeberte z hrnce naběračku horkého vývaru a opatrně jej přelijte ke smetaně a metličkou důkladně rozmíchejte. Pak vlijte k polévce, promíchejte a nechte společně prohřát.