čočková omáčka
Ingredience
- 1 hrnek červené loupané čočky
- 3 hrnky studené vody
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 1 menší červená paprika kapie
- 3 lžíce oleje
- sůl
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
- kořen zázvoru
Instrukce
- Hrnek červené čočky propláchneme ve studené vodě a dáme vařit spolu se třemi hrnkami vody. Vaříme asi 20 minut.
- Mezitím si nakrájíme cibuli nakrájíme na větší kostky, papriku a mrkev také a vše společně spolu se solí orestujeme na oleji.
- Přidáme asi deci vody nebo zeleninového vývaru a necháme 15 minut pod pokličkou podusit.
- Do uvařené zeleniny přidáme uvařenou červenou čočku a rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou kaši.
- Dochutíme trochou ume octa.
- Na závěr přidáme šťávu z nastrouhaného zázvoru.
Děkuji za inspiraci
Zajímavý recept.
No tak omáčka mě nezaujala, tedy ono mi to ani omáčku nepřipomíná, nějak nevím, s čím by se to vlastně mělo kombinovat.
Jako příloha, něco jako pyré.
aha, no tak proč pak ale pyré nazývat omáčkou?
z čočky mám ráda kromě klasiky, polévky a salátů také placky, omáčku jsem zatím nezkoušela.
Čočku máme doma rádi, zkoušíme různé druhy a přesně jak píšeš, buď různé polévky, nebo čočka jako příloha, do salátů, placičky…
také znám a dělám. Rozvařená čočka se stává kašovitou, takže je z ní i výborná omáčka. Někdo i čočkou zahušťuje.
Také jsem doteď vždy čočku použila jako hlavní jídlo s vejcem, do salátu, nebo polévku, to byla premiéra, proto ráda inspiruji.