Kynuté buchty
Ingredience
- 250 ml vlažného mléka
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička soli
- 3 vejce 1 celé + 2 žloutky
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 ml slunečnicového oleje +na potření buchet
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- ¾ kostky droždí asi 30 g
Instrukce
- Z trošky teplého mléka, lžičky cukru a droždí udělám kvásek a nechám vzejít.
- Do mísy dám mouku, zbylý cukr, sůl, vejce, rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek a zbytek teplého mléka.
- Vše vymíchám v pevné, pružné těsto.
- Zapráším hladkou moukou a dám pod utěrku na teplé místo kynout.
- Po zhruba hodině, rozdělím na 2-3 části, válečkem rozválím asi na 1 cm vysoký plát a nakrájím čtverce velikosti 8x8 cm. Na každý čtverec dám náplň dle chuti (povidla, tvaroh, mák, rozpečená jablka) a zabalím.
- Pekáček vymažu vyšší vrstvou oleje a buchty do něj kladu tak, aby smotaná strana byla u dna.
- Buchty skládáme do pekáčku s rezervou, před pečením necháme ještě cca půl hodinky kynout.
- Celé potřeme olejem a dáme péct na cca 170°C.
Paráda, moje prabibička dělávala a od té doby jsem je snad neměla, nemůžu najít osvědčený recept, tak děkuji.
Nelo, kdysi před lety jsem tu našla recept na Honzovy buchty, tak jsem je upekla a měly obrovský úspěch… někde na stránkách žen.sro
Tak zkuste recept, co máte pod buchtami. Já ještě část hladké mouky nahradila špaldovou…Jinak na kynuté pečení byla přebornice moje babička, to byla vždy vůně po celém domě a ta chuť…”nebe v hubě” doslova… 🙂
Povedené buchty, jsou moc pěkné.
Děkuji za pochvalu.
no ty jsou luxusní, nějaké podobné buchty jsem nepekla už řadu let…
No já se do nich “obula” také po několika letech, no sklidila jsem pochvalu, asi je nyní budu muset dělat častěji 🙂
jasně, ty máš i pro koho, rodinu máš velkou…
To máš pravdu, vzala jsem k dceři na návštěvu a vnučky po příchodu ze školy a školky se na to doslova vrhly a chutnalo i dospělým.