Go Back
+ servings

Kynuté buchty

Vytisknout recept
Česká klasika
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 2 hours
Celkový čas 2 hours 30 minutes
Porce 8 osob
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • 250 ml vlažného mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička soli
  • 3 vejce 1 celé + 2 žloutky
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 50 ml slunečnicového oleje +na potření buchet
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • ¾ kostky droždí asi 30 g

Instrukce

  • Z trošky teplého mléka, lžičky cukru a droždí udělám kvásek a nechám vzejít.
  • Do mísy dám mouku, zbylý cukr, sůl, vejce, rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek a zbytek teplého mléka.
  • Vše vymíchám v pevné, pružné těsto.
  • Zapráším hladkou moukou a dám pod utěrku na teplé místo kynout.
  • Po zhruba hodině, rozdělím na 2-3 části, válečkem rozválím asi na 1 cm vysoký plát a nakrájím čtverce velikosti 8x8 cm. Na každý čtverec dám náplň dle chuti (povidla, tvaroh, mák, rozpečená jablka) a zabalím.
  • Pekáček vymažu vyšší vrstvou oleje a buchty do něj kladu tak, aby smotaná strana byla u dna.
  • Buchty skládáme do pekáčku s rezervou, před pečením necháme ještě cca půl hodinky kynout.
  • Celé potřeme olejem a dáme péct na cca 170°C.