Domácí houstičky
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka podle potřeby i více
- necelá lžička cukru
- plná lžička soli
- 50 g másla
- 1 vejce
- 1 vejce na potření
Na posypání:
- hrubá sůl
- mák
- kmín
- sezam
Instrukce
- Připravíme si kvásek z droždí, šálku vlažného mléka, cukru a lžičky mouky.
- Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, změklý tuk, rozšlehané vejce, promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto.
- Vrátíme do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.
- Vykynuté těsto rozkrájíme na 8 částí, každou z nich pak ještě na 3 kousky, které budeme splétat.
- Na pomoučeném prkénku kousky rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky.
- Pečivo rozložíme na pomaštěný plech, necháme chvilku kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.
Dělávám si taky domácí pečivo, ale raději tmavé. Nicméně housky jsou povedené 😏
Děkuji za pochvalu, také u domácího pečení pečiva mouku střídám a není problém.
Zkusila bych, ale vyhýbám se bílé mouce. Přesto jsou překrásné.
Ono není problém je udělat například z mouky špaldové, také občas dělám.
Houstičky jsou moc hezké a nadýchané. Budou jistě moc dobré. Také jsem je už pekla.
Děkuji za pochvalu, ano, povedly se.