Domácí houstičky

Vytisknout recept
Není nad poctivé domácí pečivo.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 30 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka podle potřeby i více
  • necelá lžička cukru
  • plná lžička soli
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1 vejce na potření

Na posypání:

  • hrubá sůl
  • mák
  • kmín
  • sezam

Instrukce

  • Připravíme si kvásek z droždí, šálku vlažného mléka, cukru a lžičky mouky.
  • Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, změklý tuk, rozšlehané vejce, promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto.
  • Vrátíme do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.
  • Vykynuté těsto rozkrájíme na 8 částí, každou z nich pak ještě na 3 kousky, které budeme splétat.
  • Na pomoučeném prkénku kousky rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky.
  • Pečivo rozložíme na pomaštěný plech, necháme chvilku kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.
6 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Dělávám si taky domácí pečivo, ale raději tmavé. Nicméně housky jsou povedené 😏

  2. NelaVávrová 1 rokem ago

    Zkusila bych, ale vyhýbám se bílé mouce. Přesto jsou překrásné.

  3. 5 stars
    Houstičky jsou moc hezké a nadýchané. Budou jistě moc dobré. Také jsem je už pekla.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account