Domácí chléb pečený v hrnci
Ingredience
- 1 hrnek žitné mouky
- 1 hrnek pšeničné chlebové mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička kmínu
- 3 lžičky soli
- půl lžičky sušeného droždí
- 1 lžička octa
- 2 hrnky studené vody
Instrukce
- Veškeré suché ingredience promícháme.-
- Přidáme vodu s kapkou octa a vypracujeme těsto.
- To posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin.
- Před pečením těsto v míse probereme vařečkou, přidáme (pokud chceme) semínka ,cibulku (smaženou- sušenou), znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.
- Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný kastrol i s poklicí (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min. Dodržet !!!!
- Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.
- Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupňů 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 - 30minut na 220 stupních.
- Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 min rozpálení suchého kastrolu.
Uz jsem zkoušela několikrát, vždy se mi více rozjede a je z něho spíš placka, ale sní se, ne že ne 🙄
No tento se ti nemůže nijak rozjet, protože se celou dobu peče v hrnci, tam je tvar jasně daný 🙂
to jsem nezkusila, peču ho v zapékací skleněné míse, a tak má dost prostoru…nemám už kulatou, ale šišatou 🙂
Zajímavý recept. To musím vyzkoušet.
Držím pěsti, nicméně věřím, že se podaří, není to žádná věda.
Domácí chléb jsme s manželem taky zkoušeli, dvakrát. Chuťově to připomínalo ciabattu. Ale vynikající, musíme se pochválit. 😀 To domácí má zkrátka hodně do sebe. Avšak – musí být čas…
No tento recept má tu výhodu, že těsto máte hotové do 15ti minut a chléb dáte péct až druhý den.
Chválím, na tohle fakt nemám, to jsem zhnilá a jdu si koupit 🙂
No buďte v klidu, také nedělám až tak často, ale je pravda, že ve výsledku s tím zas tolik práce není a výsledek stojí za to.