domácí celozrnné gnocchi
Ingredience
- 400 g brambor zbavených slupky (ideálně varný typ C cca 500 g se slupkou]
- 100 g řeckého jogurtu 0%
- 1 ks vejce M 50 g
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 80 g hladké bílé pšeničné mouky + cca 20 g na podsypání
- 1 lžička soli 5 g
Instrukce
- Brambory zbav slupky a uvař doměkka (20 – 30 minut). Poté je buď prolisuj přes lis na brambory nebo nastrouhej najemno na struhadle.
- K bramborám přidej jogurt, vejce, dobře smíchej, přidej špaldovou mouku a pak postupně přisypávej bílou mouku, dokud nevypracuješ kompaktní těsto. Mouky může být potřeba méně či více, záleží na moučnatosti brambor a vodnatosti jogurtu. Nedávej ale mouky zbytečně moc, noky by pak byly tuhé. Těsto by se mělo mírně lepit.
- Dej vařit vodu do většího hrnce.
- Těsto rozděl na 6 částí a každou vyválej do tenkého dlouhého hada a rozkrájej nožem na malé kousky. Přitom podsypávej moukou.
- Noky házej po várkách do osolené vroucí vody a promíchej, aby se nenalepily na dno. Jakmile vyplavou na hladinu, vař ještě 2 minuty a poté vytáhni cedníkem nebo naběračkou s dírami, dej do misky a propláchni přes cedník pod studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Proces zopakuj se všemi várkami.
Někdy vyzkouším
Noky se mi líbí, tak musím někdy zkusit.
lákavé, možná vyzkouším 🙂
už nekupuji.. jen domácí, zkuste…
Zajímavé s tím přidáním jogurtu, to bych mohla někdy vyzkoušet.
jsou vláčnější…
jj, to jsem si myslela, že by jim to mohlo prospět, že budou měkčí