ákladem jsou samozřejmě brambory, ale navýšila jsem bílkoviny pomocí řeckého jogurtu a použila i celozrnnou mouku.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Italská
Čas přípravy 30 minutesmin
Čas vaření 15 minutesmin
Celkový čas 45 minutesmin
Porce 6porcí
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
400gbrambor zbavených slupky (ideálně varný typ Ccca 500 g se slupkou]
100gřeckého jogurtu 0%
1ks vejce M50 g
80gcelozrnné špaldové mouky
80ghladké bílé pšeničné mouky + cca 20 g na podsypání
1lžička soli5 g
Instrukce
Brambory zbav slupky a uvař doměkka (20 – 30 minut). Poté je buď prolisuj přes lis na brambory nebo nastrouhej najemno na struhadle.
K bramborám přidej jogurt, vejce, dobře smíchej, přidej špaldovou mouku a pak postupně přisypávej bílou mouku, dokud nevypracuješ kompaktní těsto. Mouky může být potřeba méně či více, záleží na moučnatosti brambor a vodnatosti jogurtu. Nedávej ale mouky zbytečně moc, noky by pak byly tuhé. Těsto by se mělo mírně lepit.
Dej vařit vodu do většího hrnce.
Těsto rozděl na 6 částí a každou vyválej do tenkého dlouhého hada a rozkrájej nožem na malé kousky. Přitom podsypávej moukou.
Noky házej po várkách do osolené vroucí vody a promíchej, aby se nenalepily na dno. Jakmile vyplavou na hladinu, vař ještě 2 minuty a poté vytáhni cedníkem nebo naběračkou s dírami, dej do misky a propláchni přes cedník pod studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Proces zopakuj se všemi várkami.