Když najednou pocítíte nutkání vytáhnout všechny své tlusté a hřejivé svetry ze skříně, vyndat chlupaté pantofle a zapálit svíčky, je tu podzim! Na nástupu chladnějších teplot a padání listů ze stromů je něco, kvůli čemu se myšlenka schoulit se doma a zůstat v teple zdá lepší než jakákoliv jiná. A to je přesně důvod, proč existuje tolik receptů speciálně na podzimní sezónu. A jestli něco skutečně oslavuje podzim naprosto dokonale, pak je to lahodná teplá polévka!
5 důvodů, proč jíst na podzim polévky:
1. Snadný způsob, jak přidat sezónní zeleninu do svého jídelníčku
Přichází sychravo, chladno a zima a naše touha po letních salátech jde stranou. Polévky jsou perfektním způsobem, jak začlenit duhově zbarvenou zimní zeleninu do svého jídelníčku. Vyzkoušejte mrkev bohatou na vitamin A, brokolici bohatou na vitamin C a červenou řepu bohatou na antioxidanty pro podporu imunity.
2. Podporuje zdraví trávicího traktu
Vláknina je klíčová pro zdravá střeva, přesto v průměru zkonzumuje pouze 18 g denně. Naším cílem je ale dostat se na 30 g. Polévka může poskytnout účinný způsob, jak zvýšit příjem vlákniny díky použití luštěnin a obilovin.
3. Obohatí váš jídelníček o sezónní koření
Kurkuma, muškátový oříšek, skořice, zázvor nebo kardamom jsou druhy koření, jež se perfektně hodí k podzimnímu vaření. Nejenže dodají vaší polévce specifické chutě, ale ještě poskytují vašemu tělu mnoho ochranných antioxidantů, jež mají protizánětlivé vlastnosti.
4. Uvaříte snadno a rychle
Polévka patří mezi ty jídla, jež uvaříte snadno a rychle v jednom hrnci. A to je mnohdy velkou výhodou, když přijdete pozdě domů z práce a nemáte čas na složité vaření. Navíc vám v ledničce vydrží i několik dnů.
5. Cenově dostupná varianta pokrmu
Ve skutečnosti by polévka může být jedním z nejlevnějších, ale zároveň nejvýživnějších jídel na světě. Ještě lepší je, že většinou do polévky můžete přihodit jakýkoliv druh zeleniny, kterou máte rádi, a nebo kterou máte v ledničce, takže zbytečně neplýtváte jídlem.
Jaké podzimní polévky vyzkoušet:
Polévka z máslové dýně s kurkumou
Bohatá a jedinečná chuť kurkumy vás zahřeje a navíc vám provoní celou kuchyň.
Ingredience:
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 velká cibule nakrájená nahrubo
1 polévková lžíce instantního zeleninového bujónu
1 střední máslová dýně (oloupaná, vypeckovaná)
2 střední mrkve nakrájené na malé kousky
2 a 1/4 lžičky kurkumy
Pepř a sůl
2 polévkové lžíce kokosového mléka
Dýňová semínka na ozdobu
Postup:
1. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a za občasného míchání vařte přikryté 6 až 8 minut, dokud cibule nezměkne.
2. Mezitím smíchejte základ bujónu s 6 šálky vroucí vody a míchejte dokud se bujón nerozpustí.
3. Přidejte dýni, mrkev, 2 lžičky kurkumy a pepř a sůl a za stálého míchání vařte 1 minutu. Přidejte vývar, přiveďte k varu a snižte teplotu. Vařte dokud zelenina nezměkne (může to trvat 18 až 22 minut).
4. Mezitím si na pánvi opečte dýňová semínka a přidejte 1/4 lžičky kurkumy, sůl a pepř. Opékejte dozlatova 9 a 11 minut.
5. Za pomoci ponorného mixéru (nebo standardního mixéru) vše rozmixujte. Polévku posypte opraženými semínky a přimíchejte kokosové mléko.
Polévka z pečené brokolice
Ať už brokolici milujete, nebo se snažíte přijít na to, jak ji svým dětem do jídla zakamuflovat, tato polévka je plná zdravých dobrot!
Ingredience:
2 brokolice
5 lžic olivového oleje
Řapíkatý celer
3 mrkve
2 střední cibule
2 velké šalotky
1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
200 ml mléka
1 bochník křupavého celozrnného chleba
50 g strouhaného čedaru
1 balení zakysané smetany nebo creme fraiche
Postup:
1. Zahřejte troubu na 200 stupňů a připravte si plech vyložený pečícím papírem. Na něj rozprostřete malé růžičky brokolici, pokapte ji 2 lžičkami olivového oleje a osolte.
2. Mezitím si ve velkém hrnci rozehřejte zbytek olivového oleje. Přidejte celer, mrkev, cibuli, šalotku, sůl a pepř a za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne (asi 12 až 15 minut).
3. Do hrnce přidejte opečenou brokolici a vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte, dokud zelenina nezměkne (asi 3é až 35 minut). Odstraňte z ohně a přidejte mléko. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte polévku na hustou kašovitou hmotu. Pokud je hustá příliš, přidejte více mléka.
4. Podávejte s křupavým chlebem, sýrem a zakysanou smetanou.
Krémová cizrnová polévka
Díky ořechově máslové chuti si na podzim cizrnu zamilujete.
Ingredience:
1 polévková lžíce olivového oleje
1 velká cibule (nakrájená na tenké plátky)
2 velké mrkve (nakrájené)
1 pórek (pouze bílé a světle zelené části, nakrájené na plátky)
1 stroužek česneku (nakrájený na plátky)
Sůl a pepř
2 plechovky cizrny (opláchnuté)
4 šálky zeleninového vývaru
2 lžíce pálivé papriky
Pokyny:
1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli, mrkev, pórek, česnek a 1/2 lžičky soli a přikryté za občasného míchání vařte 5 minut.
2. Jakmile cibule změkne, přidejte vše kromě cizrny a vařte dalších 5 až 6 minut. Přidejte zeleninový vývar, 2 šálky vody a přiveďte k varu. Snižte na mírný plamen, dokud zelenina nezměkne (10 až 12 minut).
3. Zatímco se polévka vaří, připravte si paprikový olej: v malém hrnci zahřejte řepkový olej a papriku, sundejte z ohně, přeceďte a nechte vychladnout. Zbývající 1/4 šálku cizrny nahrubo nasekejte.
4. Ponorným mixérem nebo standardním mixérem rozmixujte polévku do hladka. Podávejte pokapané paprikovým olejem a přelité odloženou křupavou cizrnou.
Foto: Shutterstock
Zdroj: Day Kitchen, Wikipedia Commons
Autorka: Lucie Janotová
Super polévky, mám je hodně ráda, krásně prohřejí, zasytí…mňam
Polévka je báječný vynález. Rychlé, snadné, levnější a přitom vydatné, hřejivé a zdravé. Díky za tipy. U nás se bez polévek neobejdeme.
zajímavé
Skvělé polévky. Nejraději máme dýňovou polévku z dýně hokaido. Také ji dělám s kurkumou, kari a kokosovým mlékem.
Dobroty