V zahrádkách se to teď pěkně červená kulatými, oválnými, malými i velkým rajčaty a opět přichází na řadu otázka, jak s nimi naložit. Salát a kombinace s mozzarellou či balkánským sýrem je klasika, která nikdy neomrzí, ale proč nezkusit něco nového. Inspirujte se recepty našich čtenářek.
Rajče je skvělá zelenina plná vitamínů a minerálních látek. Najdete v něm vitamín B1, B2, B6, C, E, provitamín A, železo, jod, fosfor, vápník draslík a měď. S touto přehlídkou prospěšných látek není divu, že příznivě působí na močové cesty, ledviny, snižují cholesterol, slouží jako prevence proti infarktu, detoxikují tělo a posilují imunitu. A toto je jen zlomek toho, v čem nám mohou rajčata pomoci. Zevně lze tuto zeleninu použít například na popáleniny. Pozor by si na rajská jablíčka měli dát pouze lidé, které trápí artritida či dna.
Recept připravila Petra Vomelová.
Rajčatový koláč z listového těsta
Ingredience:
100 g šunky nejvyšší jakosti
350 g cherry rajčat
100 g tvarohu
250 g sýru Gouda
3 vejce
1 balení listového těsta
čerstvá bazalka
provensálské koření
sůl
pepř
Instrukce:
Těsto propíchneme vidličkou, vložíme do předehřáté trouby a zprudka upečeme tak, aby zůstalo světlé. V míse smícháme tvaroh, 2 vejce, pokrájenou šunku a strouhaný sýr. Směs osolíme a opepříme a potřeme jí předpečený základ koláče. Těsto přeložíme na okrajích, potřeme rozklepnutým vejcem a zasypeme bylinkami dle chuti. Pečeme dozlatova cca 30 minut.
Recept připravila Veronika Malcová.
Cuketové špagety s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem
Ingredience:
2 mladé cukety
150 g kuřecích prsou
150 g drcených rajčat
20 ml balzamikového octa
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
dle chuti sůl, pepř, oregano, chilli
parmezán na posypání
Instrukce:
Jako první si oloupeme cukety a nakrájíme na drobné proužky. Vynecháme část se semínky. Můžeme použít speciální škrabku či kráječ. Cuketové špagety posolíme a necháme chvíli vypotit. Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na drobné kousky, můžeme i rozemlít. Maso dochutíme solí a pepřem.
Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm maso. Když je hotové zalijeme ho balzamikovým octem, po jeho vyvaření přidáme k masu rajčata a oregano. Ještě dosolíme podle chuti a můžeme přidat i vodu pokud chceme omáčku řidší. Když jsou rajčata prohřátá tak do omáčky prolisujeme česnek. Nakonec vyždímáme z cuket vodu a přidáme k omáčce ohřát. Pak už jen servírujeme a podáváme se strouhaným parmezánem.
Recept připravila Zuzana Pučoková.
Rajčatová marmeláda
Ingredience:
3 kg rajčat
1,2 kg cukru
1-2 ks želírovacího přípravku
3 lžičky kyseliny citronové
5 sáčků višňového čaje
Instrukce:
Zralá rajčata omyjeme, vhodíme do vroucí vody a po cca 2-3 minutách vytáhneme a hodíme do studené vody – tím popraská slupka a lépe se odšťavní (použijeme odšťavňovač nebo rozmixujeme v mixéru a přecedíme přes plátýnko). Mezitím si uvaříme silný ovocný čaj (1 hrnek na 5 sáčků).
Získanou šťávu (asi 2 litry) přivedeme k varu spolu s čajem. Želírovací přípravek smícháme s malým množstvím cukru a vsypeme do vroucí šťávy. Vaříme takto 5 minut, pak přidáme zbylé množství cukru a vaříme dalších 5 minut. Vypneme a vmícháme kyselinu citronovou. Ještě horké plníme do sklenic a sterilujeme 15 minut na 85 °C. Hodí se na bagetku či palačinky.
Foto: Shutterstock, se souhlasem Petry Vomelové, Veroniky Malcové a Zuzany Pučokové
Zdroj: bylinkyprovsechny.cz
Dobré recepty.
Samé dobroty.