Zrodilo se v Itálii, ale v posledních letech mu propadli i Češi. Řeč je o šumivém alkoholickém nápoji jménem prosecco. Máte ho také rádi? Pak dnes je ideální příležitost dát si jednu láhev nachladit do ledničky. Celý svět totiž dnes 13. srpna slaví Mezinárodní den prosecca! 


Pití kvalitního italského prosecca se stalo absolutním fenoménem a získalo si nesmírnou oblibu po celém světě. Nebývalé množství příznivců má také v České republice, což potvrzuje i nový průzkum u příležitosti Mezinárodního dne prosecca, podle kterého si třetina Čechů nedokáže představit léto bez skleničky tohoto vychlazeného nápoje. Šetření pro značku Mionetto Prosecco, která patří mezi nejvýznamnější hráče světového i domácího trhu, také odhalilo, že si prosecco rádi dopřávají především ve společnosti přátel. K otevření lahve přitom nepotřebují žádnou výjimečnou příležitost či jubileum.

Prosecco je v podstatě synonymem „dolce vita“, pověstného italského užívání si života, bezstarostnosti, volného času stráveného s přáteli, ale i chvilek, které máme jen sami pro sebe. Mezi šumivými nápoji tak má zcela výjimečné postavení, protože s jeho otevřením konzumenti nečekají jen na oslavy a svátky, ale dopřávají si ho v podstatě kdekoliv a kdykoliv,“ říká manažer značky Mionetto Prosecco pro Českou republiku, Marek Žižkovský.

Jaké koktejly si s proseccem (nejen) dnes namíchat? 

Foto: Shutterstock

Aperol Spritz

Slavný italský Aperol Spritz se svou zářivou oranžovou barvou vám připomene dechberoucí italské západy slunce a je jedním z nejpopulárnějších koktejlů z prosecca. Jeden doušek vás totiž snadno přenese na okouzlující náměstí Piazza San Marco v Benátkách.

Ingredience: 

Aperol

Prosecco

Soda

Plátek pomeranče

Hodně ledu

Postup: 

Smíchejte 3 díly prosecca se 2 díly Aperolu a vše zalijte sodou. Na ozdobu přidejte plátek pomeranče. Koktejl podávejte na ledu. 

TIP: Věděli jste, že…

… italský region Prosecco je jen hodinu od Benátek? Je to perfektní jednodenní výlet, pokud zrovna budete v okolí. Můžete se tu podívat na výrobu skla Murano, ochutnat šumivé víno a užít si sladkého dolce far niente neboli sladkého nicnedělání.

Foto: Shutterstock

Bellini

Tento osvěžující italský koktejl je ideálním doplňkem každé prázdninové snídaně. Kdo by ho nemiloval? 

Ingredience: 

Prosecco

Broskvové pyré

Postup: 

Naplňte sklenici asi do 1/3 čerstvým broskvovým pyré, zbytek dolijte šumivým proseccem. Voila! 

TIP: Věděli jste, že…

… jaký je rozdíl mezi Bellini a Mimosou? Mimosa je stálicí na scéně nedělních branců v USA a je tradičně směsí šampaňského a čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Oproti tomu hlavní ingrediencí Bellini je právě šumivé prosecco a broskvové pyré. K jeho výrobě se originálně používá atypický druh italských broskví, které jsou zajímavé svým zploštělým tvarem a aromatickou bílou dužinou. 

Foto: Shutterstock

Hugo

Letní aperitiv, který pochází z jihotyrolského regionu Alto Adige v severní Itálii, si zamilujete! Prosecco a bezový sirup s mátou je neodolatelnou kombinací.

Ingredience: 

Prosecco

20 ml sody (nebo perlivé vody)

1-2 lžičky sirupu z květů černého bezu

Čerstvá máta

Pár kapek limetky

Postup:

Do sklenice přidejte lístky máty, měsíček limetky a spoustu ledu. Smíchejte sirup z bezového květu a sodovku a zbytek sklenice dolijte proseccem. 

TIP: Věděli jste, že…

… historie prosecca sahá mnohem dále, než si možná myslíte. Jedna z nejstarších všeobecných encyklopedií napsaná Pliniem starším, hovoří o ženě jménem Julia Augusta, která celý svůj život zasvětila vínu Pizzino, což je starověký název pro hrozny, z nichž se vyrábí prosecco.

Foto: Shutterstock

Sgroppino

Máte rádi sorbenty? Pak zbystřete! Tento prosecco koktejl je skvělým alkoholickým nápojem, který v sobě snoubí to nejlepší letní osvěžení! 

Ingredience

30 ml vodky

1 odměrka citronového sorbentu

Prosecco

Postup: 

Ujistěte se, že všechny tři ingredience jsou pěkně vychlazené a dejte je do mixéru. Poté vše nalijte do skleniček a ozdobte.

TIP: Věděli jste, že…

…. Sgroppino je jedním z nejstarších prosecco koktejlů a jeho historie sahá až do Benátek 15. století, kdy jej aristokraté pili mezi chody na večírcích jako osvěžující čistič patra. 

Foto: Shutterstock

Neuroni Sbagliato

Znáte klasické Negroni? Pak tentokrát vynechejte gin, ale zase přidejte prosecco. Výsledkem bude osvěžující koktejl, kterého se v průběhu léta nebudete moci nabažit.

Ingredience:

30 ml sladkého vermutu

30 ml Campari

30 ml Prosecca

Postup:

Smíchejte stejné díly všech 3 ingrediencí v nízké skleničce a podávejte na ledu.

TIP: Věděli jste, že…

… když přeložíte „sbagliato“ z italštiny, dostanete slovo „chyba“. A přesně tak vznikl právě tento legendární prosecco koktej – omylem. V roce 1972 Mirko Stocchetto z baru Basso v Miláně omylem přidal šumivé víno do Negroni místo ginu a Negroni Sbagliato bylo na světě!

Foto: Shutterstock

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
1 Komentář
  1. Mně by se líbil koktejl Bellini.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account