Jak pečovat o intimitu a prožívat radost ze sexu

Tak jako stárneme my, stárne i naše vagína. Jak efektivně řešit vaginální suchost? A co sex po porodu? Je menopauza koncem našich sexuálních životů? A proč byste měly vnímat milostný život jako zahrádku? Na to vše si odpovíme v dnešním článku. Také vás na jeho konci čeká bonus: jednoduchý klíč ke šťastnému životu každé ženy.

Když je pro mě sex jen další bolestí

Ve chvíli, kdy začneme žít sexuálním životem, pravděpodobně nás (kromě pár trapasů) nepotkají žádné velké problémy. Některým párům ale mohou narušit idylku vaginální infekce, které jsme zmiňovali už v předešlých Příbězích vagíny. „Způsobují svěděnípálení, nedostatečnou lubrikaci nebo zapáchající výtok. Pokud se problémy opakují, žena už na sex nemá ani chuť. Zároveň je kůže v oblasti poševního vchodu citlivější, a tak může dojít k bolestivým ragádám. Byť se tyto potíže zdají být malé a snadno řešitelné, pokud se táhnou delší čas, může to s partnerským životem dost zamávat.“ říká MUDr. Kristýna Koutná.

Že vás první sex teprve čeká? Není třeba se bát. Vagína je velmi pružný a přizpůsobivý orgán, a tak by pro vás pohlavní styk neměl být bolestivý…pokud tedy nevynecháte předehru. Jedině díky ní si budete moci užít tuhle chvíli doslova na 100 %. Když ji zanedbáte, pravděpodobně se kvůli nedostatečné lubrikaci dočkáte místo slastného zážitku jen bolesti.

Těhotenství = konec sexuálního života?

Druhým, často velmi zmiňovaným milníkem v životě ženy a její vagíny, je těhotenství. Jak už jsme si řekli v minulém díle, styk během něj (pokud tedy nejedná o rizikové těhotenství), je úplně v pořádku. Dokonce můžete v některém z trimestrů cítit zvýšenou chuť na sex, a tak často jediný, kdo má s intimnostmi v tomto období problém, je váš partner.

Muži se často bojí, že vám ublíží, sex nechtějí a je jim z nějakého důvodu nepříjemný. Tady radíme: promluvte si o tom, dokud je čas. V žádném případě nedělejte unáhlené závěry, třeba o tom, že už pro něj nejste dost atraktivní. Jednoduše byste se tak ocitly v začarovaném kruhu zklamání, i když pro to vlastně není žádný důvod.

Sex po porodu – ano nebo ne?

Za nás rozhodně ano! Ale pojďme to vzít pěkně od začátku. Dalším zlomem po skončení těhotenství totiž může být vaginální porod, který byl navíc doprovázený nástřihem nebo porodními poraněními. Pro jejich zhojení ale obyčejně postačí šestinedělí, ve kterém se ostatně sex ani nedoporučuje, tak kde je teda ten háček?

Přivítání nového člena rodiny je, jak spoustu z nás už ví, spojeno s větší únavou a vyčerpáním. Jednoduše tak není (ať už ze strany ženy nebo muže) na sex ani pomyšlení. Pro nejefektivnější řešení situace opět pomůže jediné. Promluvit si. Najděte kompromis, který pomůže vám oběma v tom, abyste se cítili méně vyčerpaní a našli každý den alespoň pár minut pro sebe.

„Co už je horší, a o čem se nikde ani moc nepíše, je právě chybějící lubrikace. Mohou za to hormony – prolaktin a relativní nedostatek estrogenů. Žena tak při sexu pociťuje drhnutí, a zároveň se mohou opět tvořit trhliny a ragády. Ale nebojte se, vše se srovná s koncem kojení (často i dříve). V mezičase si pomozte lubrikantem a nezapomeňte odpočívat.“ doplňuje gynekoložka.

Foto: Shutterstock

Strašák jménem menopauza

Těhotenstvím a porodem problémy ale ani zdaleka nekončí. Na řadu totiž přichází další strašák mnoha žen – menopauza. Připravte se na ni a uvidíte, že není takovým démonem, jak se na první pohled zdá být.

Hlavní roli v tomto období hraje opět estrogen. Tím, jak ubývá, způsobuje nedostatečnou lubrikaci. A nejen to – vagína zároveň přestává být tak pružná, kůže v ní se ztenčuje a opět vznikají ragády. Najednou můžete mít pocit, že je pro vás partnerův penis příliš velký. Předejděte problémům, a kromě lubrikačního gelu mějte po ruce i preparáty s kyselinou hyaluronovou. Pokud navíc trpíte nespavostí či jinými nepříjemnostmi, pomůže vám hormonální substituční terapie. Nezapomeňte, že i když už sex po menopauze není tak častý, stále je třeba, abyste se svým gynekologem řešila jakékoliv problémy.

A jaké je vlastně univerzální doporučení gynekoložky, ať už je vám dvacet nebo šedesát? „Včasná léčba vaginálních infekcí, dostatečná komunikace ve vztahu, komunikace s gynekologem, lubrikace a péče o poševní prostředí. To jsou klíče ke šťastnému sexuálnímu životu každé ženy.“

Objevte ztracenou chuť na sex

Je ale opravdu nutné, aby váš sexuální život po menopauze upadal? Pokud si myslíte, že ano, Jana Mašková Zimolová vás vyvede z omylu. Ve své praxi se totiž setkala se spoustou žen, které tento stereotyp dokázaly překonat a užívají si tak sex i v tomto životním období.

,,S přibývajícím věkem se nám může stát, že vlivem hormonálních změn nemáme tolik chuti na sex nebo se při něm objeví různé nečekané potíže, jako například suchá sliznice. Také se říká, že čím je delší vztah, tím je v něm méně vášně. To vše ale nemusí být váš případ a rozhodně to můžete ovlivnit.”

,,V dlouhodobém vztahu je třeba vnímat milostný život jako zahrádku. Když chcete zeleň a plody, musíte o zahradu pečovat. Číst, zjišťovat novinky a pak to zkoušet zavést do praxe. Dnes je k dispozici naštěstí spousta kvalitních knih, seminářů, přednášek nebo videí a také odborníků, kteří vám mohou pomoci najít na sexualitu s přibývajícím věkem nový úhel pohledu. Ženy, které ke mně přicházejí na terapiivelmi často pochopí, že s věkem sexualita nekončí. Naopak je mnohem hlubší, a právě v dlouhodobém vztahu, kdy se již s partnerem dobře znáte, můžete odkrývat nové vrstvy, které jste, jako mladí, vůbec neviděli. Rozhodně je důležité pečovat jak o sebe, tak o vztah, a o milostný život zvláště. A nemyslet si, že všechno se bude dít samo od sebe.”

#PoweredByGynella 

Zdroj odborných informací: MUDr. Kristýna Koutná, Jana Mašková Zimolová, CSB

Foto: se souhlasem Jany Maškové Zimolové, Shutterstock

Tagy:
2 Komentářů
  1. Tereza Příhodová 2 roky ago

    Tak s tou nedostatečnou chutí na sex se teď tak nějak doma potýkáme. Nejde ani ale tak o to, že bych s tím měla problém já. Spíš manžel. Právě kvůli tomu toho sexu teď moc nemáme. Přemýšlela jsem co s tím a někde jsem četla, že to prý dokáže podpořit kamagra, viz https://www.kamagralove.net Dost tedy uvažuji nad tím, jestli ji nezkusit objednat.

  2. Romana Mlynářová 2 roky ago

    Užitečné rady, prima

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account