Plavková sezóna v plném proudu, pochybnosti o našich postavách také. Jak rychle zhubnout, jak spálit tuk nebo jaká dieta je ta nejlepší? Nepříjemné otázky, které si klademe (nejen) v létě. Zkuste se ale zamyslet nad tím, jak zhubnout jednou provždy. A je to vůbec možné?

Při honbě za vysněnou postavou je nejčastější chybou hledání zkratek, které provází pochybná motivace a nahodilá rozhodnutí. Doslova bezhlavé skákání z jedné diety na druhou ale ještě nikomu dlouhodobě nízkou váhu neudrželo. Klíč k postavě, se kterou budete konečně spokojení, je v pozorování reakcí vlastního těla, ve vědomém přístupu k němu a v systematické volbě dalších kroků. Jak na to?

1. Krok: najděte své „proč“

Chcete zhubnout, protože se nevejdete do svých kalhot? Nebo proto, že vám lékař řekl, že už je na čase se sebou něco udělat? Pojmenování důvodu, proč chcete snížit hmotnost, vám pomůže odkrýt pravdu, která koneckonců vůbec nemusí souviset s číslem na váze. Díky tomu si lépe rozmyslíte, jak budete ke své cestě za vysněnou postavou přistupovat. Zároveň zabráníte tomu, abyste během jednoho večera utratili výplatu za tekuté nápoje místo vyváženého jídla nebo začali s extrémní dietou, která by měla za následek pouze jojo efekt.

2. Krok: správné načasování

Nepoužívejte čas jako výmluvu pro odsouvání dne, kdy konečně začnete hubnout. Buďte k sobě ale upřímní a zhodnoťte své možnosti. Pokud jste totiž ještě dnes snídali croissant ve spěchu po cestě do práce a u toho vyřizovali první ranní hovory, pravděpodobně pro vás nebude nejjednodušší najít si hned zítra půl hodiny na vyváženou snídani.

Pečlivě si rozmyslete, co je pro vás reálné. Začněte třeba tím, že si croissant dáte před cestou do práce nebo až v kanceláři, rozhodně ne na ulici. Reálnými cíli předejdete pocitu frustrace ze selhání a zároveň zvýšíte pravděpodobnost úspěchu. Pokud se vám hned nepovede vše, co jste si naplánovali, rozhodně nebuďte smutní. Každá cesta má své odbočky, důležité je vědět, kam míříte. Koneckonců, proces osvojování nových zvyků je pro mozek velmi náročný. Když ale vytrváte, výsledek bude stát za to.

3. Krok: zjistěte, jak vnímáte diskomfort

Právě osvojování nových zvyků je často také velkým krokem mimo vaši komfortní zónu. Pozorujte, jak na změnu reagujete. Jste naplnění radostí a očekáváním, nebo spíše nervozitou a podrážděností? Berte celou cestu jako příležitost k lepšímu poznání sebe samého.

4. Krok: zaměřte se na to, co chcete vy

Média, sociální sítě, okolí. Prostředí, které vám bude neustále podsouvat představy, jak byste měli vypadat nebo kolik byste měli vážit. V takových situacích je třeba si říct, že každý člověk je jiný, a tak by pro vás mělo být nejdůležitější, při jaké váze se nejlépe cítíte vy sami. Zároveň ale nenechte dané číslo určovat vaši hodnotu, protože faktory jako fyziologie, zadržování vody, jednotlivé fáze menstruačního cyklu nebo menopauza s ním mohou občas vážně zamávat.

5. Krok: tvořte souvislosti

Snažíte se už nějaký ten pátek zhubnout, ale pořád nevidíte výsledky? Neobviňujte se z nedostatku pevné vůle nebo nedostatečně silné motivace. Místo toho zpomalte, zamyslete se a zhodnoťte, co vám funguje a co naopak vůbec. Potkaly vás v posledních týdnech stresující životní okolnosti? Ani na ty nezapomínejte. Vše si napište a naplánujte další kroky. Na svou cestu si také vezměte můj oblíbený citát:

„Pokud chcete úspěch, je nejdůležitější, abyste mu nebyli překážkou.“

 

Můj tip: Je pro vás hubnutí stresující? Nemělo by být! Vyzkoušejte olej, který vám pomůže jak se stresem, tak s harmonizací vašeho těla i mysli. A to je základ úspěšné cesty za vysněnou postavou. 🙂

 

A to není vše. Za 14 dní vyjde další článek, ve kterém se zaměříme na konkrétnější kroky spojené s hubnutím. Dozvíte se, jak můžete sami ovlivnit spalování tuku a také odhalíte, jak fungují prázdné marketingové slogany lákající na diety či dietní suplementy.

 

Autorka: Tereza Celbová

Zdroj odborných informací: Tereza Celbová

Foto: Shutterstock

Tagy:
1 Komentář
  1. Romana Mlynářová 2 roky ago

    Pěkný článek

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account