Od posledních článků, které jsem napsala na téma krevních skupin, sice uběhlo pár let, i tak jsou ale stále aktuální. Pozoruji ale, že se mění pohled jak na jejich kompatibilitu, tak na celkový způsob stravování, a tak jsem se rozhodla sepsat vám nový článek. Tentokrát se bude týkat zejména krevní skupiny A a potravin, které jsou (a nejsou) pro tuto skupinu vhodné. I přesto, že nejsem odborník na výživu, mám v této oblasti mnoho vlastních zkušeností, které jsem získala metodou pokus – omyl – pokus – úspěch. Ale i to se počítá, ne?

U mě v kuchyni

Proč začínám právě skupinou A? Je to má krevní skupina, přesněji A, Rh negativní. Hned ze začátku se vám musím přiznat, že jsem v tomto směru stravování nebyla vůbec důsledná. Myšlenka se mi sice velmi líbila, praktická část ale proběhla trochu jinak, než jsem si ji představovala. Nechtěla jsem se totiž některých potravin vůbec vzdát, v jiných jsem naopak našla zalíbení. Jsem ale otevřená novým věcem a inovacím v mém jídelníčku, a tak jsem dále zkoušela.

Proč to jídlo vlastně všichni tak řešíme?

Jednoduše – na jídle prostě záleží. Poskytuje nám spoustu důležitých živin, které nám pomáhají udržet naše tělesné funkce v chodu. Znamená to, že vše, co přijímáte, musí obsahovat takové množství stěžejních látek pro tělo (včetně vody a kyslíku), abyste byli schopni normálně fungovat a udržovat se ve skvělé kondici. Právě výživné látky obecně rozdělujeme do pěti kategorií: bílkoviny, sacharidy, vlákninu, tuky a vitamíny / minerály.

Bílkoviny (nebo-li proteiny), které jsou obsaženy v každé naší buňce, jsou také velmi důležité pro růst a obnovu tkání. Sacharidy (zřejmě ten největší strašák) jsou hojně zastoupeny v běžných potravinách. Dělí se do dvou skupin – jednoduché a složitéTuky (aneb strašák č. 2) se vyskytují v přírodě. To znamená, že je najdete například v mase, rybách, mléku, olejích, obilninách, zelenině nebo ovoci. Poslední skupinou jsou vitamíny a minerály. Těch je ve většině jídel dostatek, ale je možné je doplnit i různými vitamínovými doplňky (věřím, že každý máte svou oblíbenou značku – můžete se o svůj tip podělit v komentářích).

Co tedy mám (a nemám) jíst?

Co se týče bílkovin, maso a drůběž jsou pro mě spíše přítěží. Tedy alespoň to tvrdí chytré knihy. Od mala sama vím, že tyto potraviny nebyly mými nejlepšími kamarády, spíše jsme spolu vedli malé války. Stále si docela živě vzpomínám, jak jsem tajně pašovala tlusté maso ze školní jídelny, aby mě nikdo nechytil…brr. A proč pro mě vlastně to maso není vhodné? Skupina A jej obecně špatně vstřebává a přeměňuje na tuky. Abych se vyjádřila k tomu, kdo vyhrál v bitvě maso vs já – nyní si ráda dám drůběží a kuřecí, ale spíše jako přílohu než hlavní jídlo, občas i hovězí, které ale není doporučováno.

Ryby bych měla zařadit do jídelníčku vícekrát do týdne. Ale pozor – prý to má svá úskalí. Některé druhy obsahují lektin, který může dráždit trávicí trakt. Já ale ty naše sladkovodní klasiky miluji. Ráda si dám kapra, candáta, amura, sumce nebo úhoře.

Další potraviny, které taktéž miluji a nedokážu je omezit, jsou mléčné výrobky a vajíčka. V kuloárech se ale proslýchá, že mi většina mléčných výrobků neprospívá. Imunitní systém krevní skupiny A totiž vytváří protilátky, které brání průchodu antigenů, jež tyto potraviny obsahují. Jednoduše řečeno – po tom, co si dáte mléčný výrobek, má vaše tělo tendenci vylučovat hlen. Projevuje se to nejčastěji tím, že trpíte na záněty vedlejších nosních dutin (když už jsme u toho, nějak dlouho mě drží rýma a den bez kýchnutí už si ani neumím představit) nebo astmatické potíže. Mám pro vás ale malou naději. Krevní skupina A toleruje malé množství fermentovaných mléčných výrobků jako jsou jogurty, kefír nebo netučné zakysané smetany, které mimochodem úplně zbožňuji. Co se týče vajíček – měla bych je konzumovat jen v omezeném množství.

V případě olejů a tuků mám pro vás dobrou zprávu, protože ořechy a semena jsou pro nás mimo jiné bohatým zdrojem bílkovin. Konkrétněji jde třeba o semínka slunečnic, dýně, mandle, vlašské ořechy, ale i burské oříšky. Jen pozor na váš žlučník. 🙂

Fazole a luštěniny jsou pak dle instrukcí naprosto vyhovující potraviny (tedy jen kdyby tak nenafukovaly břicho, to by byla paráda). Pro krevní skupinu A jsou totiž dobře zpracovatelným rostlinným proteinem. Ale co by to bylo za superpotravinu, kdyby se za ní neskrýval nějaký zádrhel. Dejte si pozor na fazol šarlatový, měsíční nebo garbanzo. Mohou díky lektinu omezit tvorbu inzulinu.

Obiloviny jsou pro nás krevňáky s Áčkem maximálně uspokojující. Můžete je jíst společně s cereáliemi snad pořád. Jen pozor na pšenici – může zasekat vedlejší nosní dutiny nebo zhoršit stav astmatu, pokud na ně trpíte. Jestliže je ale z jídelníčku přece jen vyřadit nechcete, měli byste je vyvážit zásaditými potravinami – například ovocem.

Nyní přichází na řadu má oblíbená zelenina. Měla by být konzumována především v syrovém stavu nebo vařená jen v páře, aby se zachovaly všechny důležité látky. Sama na sobě jsem vypozorovala, že mi občas nedělají dobře papriky, zelí nebo sladké brambory. Rajských jablíček se ale nechci vzdát, a tak je konzumuji jen v takové míře, v jaké mi nemohou uškodit. Na zajímavý poznatek jsem narazila i u kukuřice – pokud se potýkáte se zažívacími potížemi (a ty mě trápí docela často) nebo se snažíte zhubnout, je dobré ji z jídelníčku vyřadit. Na mém talíři pak nejčastěji najdete staré dobré klasiky jako brokolici, špenát, mrkev, dýni nebo česnek.

Velmi rozmanitou skupinou potravin je i ovoce, které by mělo být konzumováno několikrát týdně. Jaké je ale to nejlepší pro “Áčka”? Bobule, švestky, banány, meruňky, fíky nebo některé druhy melounů. Ananas nám pomůže k dobrému trávení, naopak tropickému ovoci, jakým je například mango nebo pápája je lepší se vyhnout. Nejsou pro nás vhodné ani pomeranče, ale za to citrony nebo hrozny budou společně s grapefruitem vhodným pomocníkem. Odstraňují z organismu hlen, který se tvoří po konzumaci některých potravin. Doporučuji ráno nalačno vypít sklenici teplé vody s vymačkanou šťávou z poloviny citronu.

Bylinky a koření pro nás znamenají mnohem více. Při správné kombinaci a množství představují významný nástroj imunitního systému.

Jelikož jsem milovnice kávy (a vůbec mi nevadí si za kvalitní kávu připlatit), potěšilo mě, že je pro mou krevní skupinu vhodná. Mimo ní si pak můžete pravidelně dopřávat zelený čaj, a dokonce i sklenku červeného vína (to uvítá hlavně váš kardiovaskulární systém).

I když moc ráda experimentuji, vždy přihlížím k tomu, v jakém zdravotním stavu se momentálně mé fyzické tělo nachází. Na základě toho pak svůj jídelníček upravuji. A samozřejmě i já mám období, kdy bych takříkajíc snědla všechno, na co přijdu.

Doufám, že byl pro vás článek přínosem. Moc ráda uvítám Vaše komentáře a pokud mi mé znalosti dovolí, ráda zodpovím vaše dotazy. Příští článek se taktéž bude týkat krevních skupin, ovšem z jiného soudku. 🙂

Mějte se hezky a užívejte léta.

Zdroj: Adéla Němečková Bc.

Autorka: Adéla Němečková

Foto: Shutterstock

Tagy:
1 Komentář
  1. Romana Mlynářová 2 roky ago

    Zajímavý článek, těším se na svou krevní skupinu 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account