Pokud patříte k těm šťastlivcům, kterým ptactvo nechalo na stromě alespoň nějaké třešně, mohly by se vám hodit recepty na jejich zpracování. I když ve všech stačí jen vyměnit ovoce a získáte zase zcela nové chutě, třešně hrají prim. Víte ale, jaké jsou benefity tohoto ovoce?
Strom, který byl hojně rozšířený hlavně v dobách antického Říma, nám dává přibližně od června do srpna červené sladké plody. Asi jedinými jejich minusy je nutnost vypeckování a citlivost na škůdce či povětrnostní podmínky. Třešně se však vyplatí pěstovat, neboť jsou zdrojem antioxidantů, zvyšují obranyschopnost organismu, zpomalují projevy předčasného stárnutí, prospívají našemu kardiovaskulárnímu systému, játrům, ledvinám, ale také pleti a vlasům. Dokážou prý tlumit migrény, napomáhají prohlubovat spánek, snižovat tlak a osvědčily se i při hubnutí. Jen pozor na nadměrnou konzumaci, ta způsobuje nepříjemné střevní obtíže.
Využít se dají, pro někoho možná překvapivě i pecky třešní. Ty dobře absorbují teplo, proto se často vkládaly do sáčků, které se pak nahřejí a přikládají na bolestivá místa. Nevyhazujte ani stopky, po usušení si z nich můžete vařit čaj s diuretickými účinky.
A co se týče květů, tak jistě všichni víme, že prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní dá rozkvést i nám. V Japonsku se například traduje, že pokud novomanželé v den své svatby vypijí odvar z třešňových květů, přinese jim to štěstí.
Teď už ale pojďme na slíbené recepty.
Recept připravila Jitka Valachovičová.
Jogurtová bublanina jako od babičky
Ingredience
350 ml bílého jogurtu
3 vejce
5 lžic třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 dcl horké vody
200 ml polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
500 g třešní
špetka soli
1 lžíce rumu
citronová kůra
Instrukce
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Do vyšší mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, citronovou kůru, rum a horkou vodu, vše pořádně prošleháme. Dále přidáme postupně jogurt, prosátou mouku a jedlou sodu, vždy důkladně promícháme.
Těsto nalijeme do pekáčku (25×40 cm) vyloženého pečicím papírem, navrch poklademe třešně (je dobré je trochu obalit v mouce, aby neklesly ke dnu) a dáme do trouby. Pečeme přibližně 20 minut.
Recept připravila Kristin Janošíková Brokešová.
Špaldový koláč s třešněmi
Ingredience
1 hrnek špaldové mouky
1 hrnek jemných ovesných vloček
¾ hrnku třtinového cukru
100 g másla
½ hrnku kokosového oleje
1 vanilkový lusk
špetka skořice
1 plnotučný tvaroh
½ hrnku kefíru
1 vejce
špetka soli
trochu jedlé sody
2 lžičky kypřicího prášku do perníku
500 g vypeckovaných třešní
Instrukce
V míse si nejprve zpracujeme posypku z půl hrnku špaldové mouky, půl hrnku ovesných vloček, půl hrnku třtinového cukru a másla – množství dle libosti tak, aby se posypka hezky sypala a zároveň ji máslo lehce spojilo do rozpadajících se drobů. Je dobré máslem nešetřit, na výsledku je to znát, také můžete přidat skořici či vanilku.
Posypku si odsypeme do 1 hrnku a zbytek necháme v míse jako základ pro lahodné těsto. Do mísy se zbylou posypkou přidáme půl hrnku špaldové mouky, kypřící prášek, 1 vejce od šťastných slepic, půl hrnku kvalitního oleje, půl hrnku kefíru, špetku jedlé sody či soli a vypracujeme těsto.
V druhé misce si rozmícháme plnotučný tvaroh s vanilkovým cukrem, kdo chce, může přidat i žloutek. Troubu si rozehřejeme na 180 °C. Formu si buď vymažeme nebo vyložíme plech pečicím papírem, vlijeme těsto, na něj nalijeme tvaroh, poklademe vypeckovanými třešněmi a posypeme drobenkou. Pečeme asi 40 minut.
Lahodný třešňový likér
Ingredience
0,5-1 kg třešní
1 l rumu (případně brandy)
300 g cukru
2 ks celé skořice
6 ks hřebíčku
15 ks pecek z třešní
2 ks badyánu
může být i pomerančová kůra
Instrukce
Nejlépe vypeckované třešně vložíme do velké sklenice, přidáme koření a zalijeme rumem. Sklenici zakryjeme shora bavlněnou látkou zajištěnou gumičkou, nebo můžeme použít potravinářskou folii. Uchováváme na tmavším chladnějším místě (např. spižírna, sklep apod.) po dobu 2 měsíců. Následně slijeme, svaříme si trochu vody s cukrem (jen aby se rozpustil) a po vychladnutí vmícháme do alkoholového základu. Přelijte do uzavíratelných lahví a pokud ho dříve nevypijete, skladujte ve sklepě podobně jako zavařeniny.
Zdroj: Bylinky našich babiček
Foto: Shutterstock
samé dobroty 🙂
Skvělé recepty, Některé určitě vyzkouším.
Dobroty, nejraději mám právě utržené ze stromu