Jak se zdá, s vlahými dny připomínajícími teplotami spíše babí léto jsme se pro letošek definitivně rozloučili. A to pro spoustu z nás znamená jediné – začátek věčného škrábání v krku a plného nosu. Nachlazení se v chladných dnech nevyhne skoro nikomu z nás. Ještě než vyrazíte do lékárny pro pilulky, zažeňte ho s pomocí přírodních babských rad!
Které léty prověřené triky s nachlazením bojují lépe než léky?
Sůl nad zlato
Škrábe vás v krku? Pak vyzkoušejte recept našich babiček – rozmíchejte ve sklenici vlažné vody asi půl lžičky soli a směsí čtyřikrát denně kloktejte. Chuť nic moc, ale po nepříjemní bolesti nebude za pár dní ani památky.
Stará dobrá pára
Pamatujete, jak vás maminka nutila, když jste byli malí a měli rýmu nebo kašel, inhalovat? Na ucpaný nos je pára úplné pohlazení! Pěkně zahřejte hrnec vody, nakloňte se nad něj, přehoďte přes sebe ručník a inhalujte. Nebo si napusťte vanu horké vody a dopřejte ti úlevnou lázeň.
Síla máty
Je ve vašich představách mátový čaj spojený spíše se zažívacími obtížemi? Pak ho povolejte do zbraně, i když vás trápí kašel. Bude se vám po něm lépe dýchat, a když do něj přidáte lžičku medu, nebudete tolik pokašlávat.
Tekuté zlato na lžíci
A když už jsme nakousli med – tenhle přírodní zázrak by měl být v každé domácí lékárničce! Pomáhá jak při zmíněném kašli, tak i při bolavém krku rýmě a navíc látky, jež obsahuje, posilují imunitní systém. Pěkně si ho dopřejte na lžíci nebo jej rozmíchejte ve vlažném čaji.
Exotický pomocník
Pravda je, že naše babičky nejspíš čerstvý zázvor neznaly, ale dnes se najde jen málokdo, kdo neví o jeho úžasných léčivých účincích. Když je vám pod psa a trápí vás nachlazení, udělejte si z něho odvar (tak silný, jak snesou nejen vaše chuťové buňky, ale i žaludek – pamatujte, že lidem s citlivým zažíváním zázvor nemusí svědčit) a vypijte jej ještě teplý. Pořádně se prohřejete a viry nemají šanci.
Jako od babičky
Také vám vždycky babička nebo maminka dělaly při nemoci kuřecí polévku? Ty dobré ženy měly zkrátka vývar spojený s tím, že vás postaví na nohy, dodá sílu a uleví vám. Co ovšem netušily, je, že vědci jednou jejich snahy potvrdí a zařadí kuřecí vývar na seznam doporučených potravin, jež má jíst člověk při chřipce a nachlazení. Speciální aminokyseliny, jež obsahuje, totiž pomáhají uzdravování.
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account