I vy chcete nejen k nedělnímu obědu vybrat to nejlepší maso? Tápete však nad etiketou a snažíte se rozluštit, co údaje na prodávaném mase vlastně znamenají? Poradíme vám, jak lépe porozumět informacím na etiketě, a najít tak ve velkém množství nabízených produktů opravdu to nejkvalitnější.
Rozhodnout se pro správný druh hodnotného kusu masa může být i pro zkušenou hospodyňku někdy oříšek. Ze všeho nejdůležitější je místo, kde maso kupujete. Samozřejmě to nejlepší seženete spíše u řezníka, na farmě, ale zejména na bio farmě. Právě farmy, které hospodaří v bio režimu, zvířatům nabízejí ideální prostředí i podmínky pro život. Jejich krmivo pochází pouze z ekologického zemědělství, máte tudíž jistotu, že zvíře nepřijímá v potravě žádnou chemii, nepodstupuje preventivní léčbu a tráví klidně i celý rok na pastvě, což je zejména pro masná plemena velmi důležité.
Co říká zákon
Pokud pravidelně nakupujete maso v supermarketu, je dobré, když alespoň trochu porozumíte etiketě na obale, abyste přesně věděli, co nakonec vkládáte do nákupního košíku. Pro maso z ekologického zemědělství hledejte na obalu zkratku BIO – biozebru či biolist. Pouze tato loga dokládají, že se jedná skutečně o certifikovanou surovinu.
Na etiketě musí být uveden zákonný název, který kupujícímu přiblíží například to, jakou část hovězího kupuje. Dále štítek obsahuje název neboli jméno potravinářského podniku (výrobce, prodejce, distributora) a samozřejmě údaj o zemi, ze které maso pochází. Pokud je zvíře chováno a poraženo v rozličných státech, budou uvedeny státy dva. Pokud ne, je vždy napsán jen původ z jedné země. Další informací na etiketě jsou podmínky skladování (při jaké teplotě), kód k identifikaci (kód šarže), který slouží pro případné zpětné dohledání suroviny, datum spotřeby nebo minimální trvanlivost (někdy může zastupovat kód šarže), třídu jakosti (A nebo B), hmotnost (údaj o množství v g nebo kg), identifikační značku. Ta označuje místo posledního podniku, kde se s masem výrazně manipulovalo, pozor, není to značka země původu. Na etiketě můžete někdy navíc najít i cenu – nejčastěji cenu za jednotku – např. za 100 g či za 1 kg.
Označení původu musí ze zákona být na hovězím, drůbežím, vepřovém, kozím a skopovém, baleném i nebaleném mase. U masových polotovarů musí být vypsány navíc všechny další složky.
Přesné informace o konkrétním zvířeti
Pokud patříte mezi milovníky poctivého hovězího, rozhodně se vyplatí rozumět informacím, které na etiketě můžete dále najít. Jedná se například o údaj o zvířeti, tedy individuální číslo zvířete, z něhož maso pochází, nebo číslo skupiny zvířat. Dále by na obale mělo být uvedeno schvalovací číslo jatek a stát, schvalovací číslo bourárny a stát, stát narození, země výkrmu a chovu i země porážky. Obvykle najdete také informaci o kategorii zvířete, která značí, o jakého jedince se jedná (mladý býk, kráva, jalovice, a další). Právě tento fakt si navíc můžete ověřit přímo z registračního (identifikační) čísla. První číslice z posledního trojčíslí vám jasně odhalí, zda se jedná o maso ze samice, či samce. U zvířat samčího pohlaví začíná totiž poslední trojčíslí vždy číslem 0, zatímco u samic je to vždy číslo 9.
Úplně tou nejlepší volbou je nákup hovězího masa přímo od farmářů a chovatelů masného skotu v ekologickém zemědělství. Pro bio hovězí maso se v Česku chová například skotský náhorní skot (tzv. highland), charolais, limousin či angus.
Foto: Shutterstock
Jak vybrat to nejlepší maso? Neutrácejte za odpad!
-
Letní grilování? Překvapte tím nejlepším steakem
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Ze všeho nejdůležitější je místo, kde maso kupujete. Samozřejmě to nejlepší seženete spíše u řezníka, na farmě, ale zejména...
-
Recepty, které musí vyzkoušet každý milovník hranolků
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Patříte mezi milovnice streetfoodového jídla, které si s oblibou užíváte na trzích nebo festivalech? Nenechte si ho ujít ani...
-
Tip na vánoční mlsání: svařákový sorbet a kořeněné sušenky
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Těšíte se na Vánoce? Vůně skořice, perníčky, svařené víno, zapálená svíčka, domácí pohoda… Připravte se na období klidu a...
-
Proč začít používat kajenský pepř? Pomůže vám zhubnout, zastavit krvácení a možná vám i zachrání život
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Kajenský pepř je odrůda mleté červené chilli papričky a běžně se používá jako koření v kuchyni. Málokdo ale ví, že...
-
Otestováno: Jak uspěla Hellmann’s Tatarská Omáčka mezi našimi testery?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, inspirace, tipy
Tatarská omáčka je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, obzvláště při podávání grilovaných pochoutek. Jak se však osvědčila Hellmann's Tatarská Omáčka...
-
Originální velikonoční dezerty, na kterých si pochutnáte s celou rodinou
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, dezert, recepty, velikonoce
I když ne každý slaví Velikonoce stejným způsobem a mnohdy se tradici liší ve světě, ale i u nás,...
-
Snídaně připravené přes noc ušetří čas a skvěle nastartují den
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Rána bývají hektická, ale abyste den správně nastartovali, chce to pořádnou snídani a nejlépe i svačinu s sebou. Připravte...
-
Proč následující druhy zeleniny nezbavovat slupky
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy, zajímavosti
Znáte to – připravíte si zeleninu na nedělní oběd a chopíte se škrabky, protože přece brambory, mrkev a další...