Díky vysoké koncentraci silných rostlinných látek nabízejí potraviny s přírodním fialovým odstínem širokou škálu zdravotních výhod. Co můžete očekávat od fialového květáku nebo mrkve?
Ačkoli je fialová barva nejčastěji spojována s ovocem, existuje mnoho druhů fialově zbarvených potravin, z nichž si můžete vybrat – v rámci chuti i svého zdraví.
Ostružiny
Ostružiny patří mezi nejznámější fialové plody. Tyto šťavnaté bobule jsou plné silných antokyaninových pigmentů. Antokyany jsou typem polyfenolové sloučeniny, která potravinám dodává fialovou, modrou nebo červenou barvu. Působí jako silné antioxidanty, chrání buňky před poškozením a snižují zánět, který by jinak mohl vést k negativním zdravotním výsledkům. Konzumace potravin bohatých na antokyany, jako jsou ostružiny, může chránit před mnoha chronickými stavy, jako je cukrovka, určité druhy rakoviny a srdeční choroby.
Fialové sladké brambory
Všechny sladké brambory jsou vysoce výživné a poskytují mnoho vitaminů a minerálů, včetně vitaminu C, provitaminu A, draslíku a vitaminů skupiny B. Fialové sladké brambory, jež jsou považovány za jídlo bohů, mají další výhodu v tom, že obsahují antioxidanty antokyaninů a mají protizánětlivé vlastnosti. Fialové brambory přitom můžete použít jako náhradu za ty běžné, a to v jakémkoli receptu.
Lilek
Ačkoli lilek není tak výživný jako některé jiné potraviny na tomto seznamu, má vysoký obsah antioxidantů a manganu, což je minerál nezbytný pro zdraví a metabolismus kostí.
Fialový květák
Fialový květák je vizuálně ohromující zelenina. Na rozdíl od bílých odrůd díky genetické mutaci obsahuje antokyany, jenž mu dodávají intenzivní fialový odstín. Fialový květák nejen přidává barvu do jakéhokoli jídla, ale také nabízí protizánětlivé účinky a může chránit před některými druhy rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva.
Fialová mrkev
Fialová mrkev je sladká, chutná, křupavá zelenina plná antioxidantů, polyfenolů, antokyanů, kyseliny skořicové a kyseliny chlorogenové. Výzkum ukázal, že lidé, kteří konzumují stravu bohatou na polyfenoly, vykazují nižší riziko srdečních chorob, obezity a cukrovky. Fialová mrkev obsahuje více polyfenolových antioxidantů než jiné odrůdy mrkve, takže její přidání do stravy je více než žádoucí.
Fialový chřest
Ačkoli je chřest nejčastěji spojován se zelenou a bílou barvou, vyskytuje se i v jiných odstínech, včetně fialové. Fialový chřest poskytuje bohatství vitaminů, minerálů a účinných rostlinných látek. Také je to vynikající zdroj antokyanů a rutinu, polyfenolového rostlinného pigmentu, který může mít silné protirakovinné vlastnosti.
Foto: Shutterstock
Autorka: Nikola Strnadová

Tagy:
1 Komentář
  1. NelaVávrová 1 rokem ago

    pěkný článek…

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account