Nejenom svatá bylina, ale také olivová bylina. I tak se jí říká.
Botanicky jde o svatolínu cypřišovou (Santolina chamaecyparissus, Santolina chamaecyparis) nebo svatolínu rozmarýnolistou (Santolina rosmarinifolia) 
Jestli ji ještě neznáte, je nejvyšší čaj ji poznat, brzy pokvete, bude zářit svými žlutými květy, které se také řadí mezi jedlé květy. Širší využití však mají listy rostliny – ať již přímo čerstvé nebo sušené.
Aromatické koření i léčivá bylinka
Svatolína, česky také santolína poslouží jako aromatické koření. Má původ ve středomoří a skvěle také zapadne do středomořských pokrmů. Můžete ji zkusit provonět těstovinový salát, bylinkovou pomazánku anebo pizzu. Vždy přinese příjemné aroma připomínající středomořskou atmosféru.
Svatolína však nenabízí jenom zajímavou vůni, je to také léčivá bylinka, která působí jako přírodní antibiotikum. Podporuje činnost jater a dokonce má působit i proti střevním parazitům.
Svatolína na zahradě
Pozor, svatolína je sice teplomilná rostlina, bez slunce a tepla se neobejde, ale toho je i u nás dost. Pokud v zimě nepřijdou extrémní mrazy, dokáže přezimovat, případně se dá přikrýt. Jako přenosná rostlina rozhodně bude zdobit zahradu a přinášet radost po mnoho let.
Co říkáte? Znáte ji? Další informace o svatolíně tady…
 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account