Tajemství dokonalého spojení vína a sýra
Milujete víno? Já ano. Nejraději červené. Otevřít a nalít skleničku je jednoduché, ale vybrat správné “zobání” k němu, už tak jednoduché nebývá. Většinou lidé volí oříšky, brambůrky, ti kreativnější připraví i malé chuťovky. Někdy nic, protože nevíme, co by bylo vhodné. Ano, vím, sýr je skvělým společníkem vína.
Ale nemyslete si, tak jednoduché to není. I párování vína a sýra má svá pravidla, kterými docílíte božské chuti obojího. Stačí si projít čtyři jednoduché tipy a vyladíte vaše gurmánské zážitky k dokonalosti.
Vladimír Vaněk, Head sommelier www.ocenenavina.cz , se věnuje hledání nejlepších oceněných vín už 8 let. Od roku 2011 pravidelně hodnotí vína pro mezinárodní soutěž Prague Wine Trophy, pořádá unikátní zážitkové Antidegustace a ročně ochutná bezmála 2000 vín z celého světa. Myslíme si, že to je ten pravý odborník, který by nám měl správné párování osvětlit.
Intenzita a vyzrálost sýra, to je oč tu běží!
Sýr se stejně jako víno vyvíjí a zraje, proto je třeba brát v potaz při párování s vínem jeho intenzitu. „Mladý měkký sýr je většinou lehčí a jemnější s mléčnou chutí – hodí se k němu svěžejší a lehčí vína typu jako Sauvignon blanc, Riesling, Veltlínské zelené, suché a ovocné rosé nebo šťavnaté ovocné červené s nízkými taniny.“ doporučuje sommelier Vladimír Vaněk.
Při zrání sýra se vůně a chutě stávají mnohem intenzivnější, jelikož v sýru se objevují tóny žampionů, oříšků a někdy až lesního podrostu. Tady je dobrou volbou například vyzrálý Pinot Noir z Burgundska, červené Bordeaux, španělská vína z regionu Rioja, ale i plnější a intenzivní vína. Z českých vín bychom měli vyzkoušet třeba vyzrálou Frankovku nebo André.
Párujte sýry a vína ze stejného regionu – ulehčíte si tak starosti
Sýry a víno spolu existují po staletí a většinou platí, že spolu výborně chuťově ladí. Pokud máte možnost sehnat sýr a víno ze stejného regionu máte vyhráno. Skvělá je kombinace čerstvého kozího sýra z oblasti Loiry ve Francii a vína odrůdy Sauvignon blanc. Tato odrůda v oblasti prakticky vznikla. Nebo sýr typu brie alternativně náš hermelín s Rulandským modrým nebo Chardonnay na sudu, které nádherně podtrhnou chutě sýra s ušlechtilou plísní.
Hledejte stejné nebo kontrastní chutě
Například k hermelínu se může hodit jak bohaté na sudu zrající Chardonnay, které nádherně doplní bohatost, krémovost a oříškovost sýra, tak svěžejší šumivé víno, které naopak díky svým bublinkám a svěžesti sýr odlehčí. Obecně ale spíše platí hledat vína podobné intenzity jako je sýr.
Pozor na taniny v červeném víně
Vína s vyššími taniny (svíravá složka chuti červeného vína) se perfektně hodí k bohatším vyzrálým a tvrdým sýrům a skvěle se váže na jejich bohatou a smetanovou strukturu. “Pozor si ale dejte,” varuje Vladimír Vaněk, ” u měkkých mladých a lehčích sýrů, tam vyšší taniny ještě více vystoupí a vytvoří až nepříjemnou metalickou chuť. “
Zdroj foto: Pixabay.com