Inspirativní recepty pro setkání s přáteli

Jarní počasí a sluneční paprsky nás pomalu lákají k příjemnému posezení pod širým nebem. Otevírají se zahrádky, těšíme se na dobré jídlo a pití na čerstvém vzduchu. Na víkendy se svolávají společná posezení s přáteli a rodinné oslavy. A jak jinak, nejlépe v přírodě, na zahradách, na terasách, na slunci. A čím si ta setkání a povídání zpříjemnit? Samozřejmě nějakou kvalitní lahůdkou k pivu či vínu…

Aby nám na takovou párty vyšlo počasí, to ovlivnit nemůžeme. Spoléhat lze jen na to, že se dobrá předpověď opravdu naplní. Pro každý případ je vhodné mít připravenou i variantu nějakého přístřešku, pokud by se v „náš den“ přehnal i déšť a vítr nám rozfoukal pracně nastrojenou tabuli. Výběr toho, co svým hostům na prostřeném stole nabídneme, už je ale opravdu jen na nás. A určitě nic nezkazíme, sáhneme-li po kvalitních čerstvých potravinách z místních zdrojů, u kterých známe původ, výrobce a můžeme vycházet i z dobrých zkušeností a doporučení ostatních.
Vybírejte čerstvé potraviny, jejichž původ a složení znáte. Pak si skutečně pochutnáte

Na žádném stole by neměla chybět jarní zelenina a čerstvé bylinky. Využívejte první zelené výhonky do pomazánek, na posypání na chlebíčky, do polévek i na maso. Na grilování se už určitě těší především muži, pro které je už samotné postávání u grilu, obracení šťavnatých krkoviček, kuřecích stehýnek či mletých pljeskavic a rozdávání na talíře hostů, nejlépe se sklenkou v ruce, velkou společenskou událostí a zábavou, na níž se těšili celou zimu. My ženy můžeme doplnit tento rituál nabídkou různých zeleninových salátů s pikantními sýry. Jako vhodná příloha může být i vynikající grilovaná kořenová zelenina.


Místo nezdravých přesolených „pochutin k pivu a vínu“, které jednoduše vysypete z pytlíku do mističky, zvolte raději pokrájenou pestrobarevnou zeleninu, kvalitní čerstvé sýry a šunky, o jejichž původu a složení nelze pochybovat. Pokud si svých hostů opravdu vážíte, chcete jim nabídnout to nejlepší z hlediska chutí a zdraví, dejte při výběru vždy přednost kvalitním a čerstvým potravinám, na které pak budou vaši přátelé dlouho vzpomínat. A možná je i inspirujete.

Dobré víno si vychutnáte s těmi nejlepšími sýry. Zkuste ovčí, kozí i pařený
K vínu nepochybně patří právě kvalitní sýry. Nemusí jít pouze o vynikající francouzské či italské, sáhnout můžeme i blíže. Skutečnou lahůdkou a delikatesou, po které vaši hosté během povídání a pití dobrého vína, ale i piva rádi sáhnou, jistě budou také nejrůznější čerstvé sýry nejen z kravského, ale i ovčího či kozího sýra, oštěpky a pařené sýry, které mají u nás dlouhou tradici. Stačí se porozhlédnout ve svém okolí, kdo tyto dnes velmi vyhledávané a zdravé kozí či ovčí sýry nabízí. Pokud takový zdroj ve svém blízkém okolí právě nemáte, vybrat si můžete například z nabídky bačovských sýrů značky Gazda, jejichž výrobky jsme testovaly a můžeme rozhodně doporučit.


V nabídce najdete čerstvé farmářské produkty a krajové speciality vyráběné tradičně po mnoho generací s úctou k přírodě. Velká část sortimentu pochází z malé podhorské vesničky na Slovensku s použitím poctivých, lokálních a čerstvých surovin. Výběr je opravdu široký a inspirovat se můžete i nabízenými recepty. My jsme některé z nich vyzkoušely a moc jsme si pochutnaly.
Inspirativní recepty na setkání s přáteli

Farmářský salát připravíme smícháním půl hrnku majonézy a půl hrnku podmáslí, posekané petrželky a šalotky, stroužku utřeného česneku, soli a pepře. Nakrájíme půl hlávky čínského zelí, 100 g šunky Gazda, nastrouháme 100 g sýru Vršatec, přidáme 50 g kukuřice, vše zalijeme dresinkem a podáváme jako zdravou večeři či přílohu ke grilovanému masu.

Šmirkas, výtečnou pomazánku, připravíme smícháním brynzy, másla, nakrájené cibule a sladké červené papriky. Necháme odležet v lednici a pak už si hosté mohou sami natírat na nakrájené pečivo.
Okurkový salát s rozdrobeným ovčím sýrem posypeme lístky máty a doplníme zálivkou z octa, soli, cukru, pepře a olivového oleje. Necháme uležet a podáváme. A receptů, co vše lze z těchto lahodných čerstvých produktů připravit, najdete s přesným popisem na stránkách ještě více.
Nabídněte svým hostům nakládanou zeleninu i sýr, nezklamou ani pomazánky
Váš stůl zpestří i nakládané zelenina, zvaná pickles, která má nejen blahodárné účinky na zdraví, ale skvěle chutná. Může být i lehce pikantní. Nezklamou ani nakládané sýry ve směsi bylinek a koření, které jsou oblíbenou chuťovkou k pivu, či vhodným předkrmem. Vyzkoušet můžete třeba Gazdův mix či Žhavého baču ze slovenských sýrů.


Pokud si chcete ušetřit čas, můžete si u Gazdy objednat už hotové pomazánky, které budou vynikající na křupavé bagetky i čerstvě pečený chléb. Různé druhy brynzových pomazánek jsou vyráběné smícháním čerstvé brynzy, zeleniny, bylinek a koření, navíc bez jakýchkoliv stabilizátorů, barviv a látek zvýrazňujících chuť. Zkrátka jsou poctivé „jako od babičky“. A brynza je navíc pro své antioxidační účinky považovaná za léčivý elixír. V počtu příznivých mléčných bakterií předčí i poctivé jogurty a acidofilní mléka.
Tak pokud ještě váháte, co pro své hosty připravit, nechte se inspirovat. Tradiční lokální potraviny vás nezklamou a ještě uděláte něco pro zdraví své i vašich hostů.

Také dáváte přednost čerstvým lokálním produktům? Jaké zkušenosti a doporučení na dobré jídlo máte vy?

Všechna hodnocení našich testerek na ovčí sýr a šunku Gazda najdete ZDE.
O ochutnávce a zkušenostech s produkty Gazda na párty se dočtete také ZDE.

Zdroj: Ivana Sýkorová

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account