Léto nám ukazuje stále svou přívětivou tvář, ale dny se již krátí, večery jsou chladnější a pracovní kolotoč se naplno roztočil, proto se alespoň v myšlenkách navracíme do míst, která jsme navštívili, nebo ke chvílím pohody s našimi nejbližšími. Proč ale zůstat jen u vzpomínek, vždyť i podzim si můžeme zpříjemnit třeba středomořskou atmosférou. Stačí si se sklenkou vína v ruce sednout na balkon, zachumlat se do deky a k tomu si dopřát španělské delikatesy.

Tapas – malá jídla přinášející velkou radost

Okolo původu tapas existuje spousta legend. Někteří říkají, že tradici založil ve 13. století král Alfonso X. Kastilský. Když se zotavoval z nemoci, mohl prý jíst a pít jen v malých množstvích. Zalíbilo se mu to a poté, co se uzdravil, vydal nařízení, že se všechny nápoje musí podávat s něčím malým k zobání. Dalším podobným příběhem je, že dělníci nižší třídy utráceli své platy za alkohol spíše než za jídlo a příliš se opíjeli a bouřili. Král proto chytře rozhodl, že každá sklenice alkoholu může být podávána pouze s jídlem.

Dalším z populárních příběhů je, že král Alfonso XIII. cestoval do Cádizu a zastavil se za větrného dne v jedné hospodě. Aby se do jeho kalichu s vínem nedostal prach a písek, dal hospodský navrch plátek šunky. Je také možné, že tapas byly vytvořeny, aby zakryly nepříjemný pach levného vína nebo aby udržely pryč otravné mouchy. Tyto dvě poslední možnosti by také potvrzovalo to, že slovo „tapa“ (ze španělského tapar) znamená „zakrýt“. Bez ohledu na to, kterému příběhu věříte, je na nich dobře vidět bohatá historie tohoto všemi milovaného pokrmu.

Doma si můžete za pár minut udělat doslova tapas hody. Začněte třeba jednoduchým tapas talířem. Na stůl položte misku šťavnatých oliv, přidejte pár tenkých plátků jamónu serrano a k tomu pikantní chorizo. Uzeniny se skvěle doplňují s kouskem vyzrálého sýra Manchego nebo jemného kozího sýra Payoya, jehož máslová chuť je v Andalusii vyhlášená. A protože tapas má být o sdílení a o kontrastu chutí, nesmí chybět ani hrst křupavých mandlí Marcona a kousek čerstvé bagety zakápnuté olivovým olejem plným slunce. Z teplých tapas by pak na stole neměly nikdy chybět smažené krokety s kousky jamónu a krevety smažené v pikantním oleji.

Foto: freepik.com

Trocha slunce ve sklence

Španělsko je země vína, která se pyšní více než 400 odrůdami a každý region má svůj osobitý styl, který odráží kvalitu půdy, teplotu i nadmořskou výšku. V Galicii se pěstuje odrůda Albariño, která dává svěží vína plná citrusů a minerálů – ideální k olivám nebo rybám. A pokud chcete přidat slavnostní tón, otevřete láhev cavy, šumivého vína vyráběného stejnou metodou jako šampaňské. Španělé ji pijí nejen při oslavách, ale i k běžným večeřím, kdy chtějí dodat večeru lehkost.

Foto: freepik.com

Sladká tečka musí být

Španělé si rádi dopřejí i sladkou tečku, a to nejen v létě. Udělejte si například malou ochutnávku nejrůznějších turrónů, měkké, tvrdé, s ořechy i ovocem. A když k tomu přidáte šálek kávy nebo skleničku sladkého sherry, atmosféra španělského večera je kompletní.

Prodlužte si léto po svém, není vždy potřeba někam cestovat, abyste si užili dotek slunce a vůni jihu. Stačí zapátrat třeba na eDelikatesy.cz, otevřít balíček, prostřít stůl a pozvat přátele nebo si vychutnat klidný večer jen pro sebe. Léto nemusí skončit, může klidně pokračovat dál, když mu dáte prostor. Záleží jen na vás, jakou formu zvolíte. Koneckonců kromě španělských večerů se dají uspořádat i řecké, italské a další.

Zdroj: Wikipedia Commons, eDelikatesy, Sabores

Foto: freepik.com

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account