Krásně nazdobené perníčky jsou ozdobou vánočního tabule. Zdobené bílkovou polevou jsou ale také zajímavým dárkem, pěknou dekorací i parádní ozdobou na vánoční stromeček. Navíc ideální zábavou, kterou si můžete užít s celou rodinou. Jenže ne vždy se výsledek vede k očekávání hodné fotky na sociálních sítích. Udělejte letos z vašich perníčků mistrovská díla pomocí našich jednoduchých tipů a užijte si během Vánoc cukroví plné medu a koření.
Jak na perfektně ozdobené perníčky?
1. Dejte si těsto do lednice
Trpělivost je klíčem k úspěchu! Těsto na perníčky může být notoricky lepivé, proto ho nechte alespoň 30 minut (ne-li hodinu) odpočinout v lednici, než ho začnete válet.
2. Nebojte se mouky
I když necháte těsto odpočinout, stále může být trochu lepkavé. Nebojte se poprášit pracovní plochu a váleček moukou. Posypat moukou můžete klidně i jednotlivá vykrajovátka. Právě díky tomu se vám s těstem bude daleko lépe pracovat.
3. Když už jsme u vykrajovátek…
Zvolte si tvar perníčků. Pokud vsadíte na klasické kulaté, budou chutnat výtečně a bezproblémově se i upečou. Ale kdo by nemiloval zakousnout se do hlavy perníkového soba nebo sněhuláka? Nebo ještě lépe… co tentokrát vsadit třeba na design sněhových vloček, hvězdiček nebo vánočních stromečků.
4. Usnadněte si život pečícím papírem
Nejméně oblíbená část používání vykrajovátek je přenášení dokonalých tvarů na plech, aniž by nedošlo k jejich poškození. Usnadněte si život válením těsta přímo na kousku pečícího pergamenu poprášeného moukou. Poté vložte papír na plech a rovnou pečte!
5. Přidejte ještě špetku trpělivosti
Než se pustíte do zdobení perníčků, udělejte si laskavost a nechte je úplně vychladnout. Jinak se vám poleva při nanášení bude roztékat a místo precizních vzorů budete mít jen šmouhy.
6. Kvalitní poleva je základ
Alfou a omegou vašeho úspěchu je kvalitní poleva. Receptů na ni najdete na internetu mnoho, ale naším favoritem je vyzkoušený recept od food blogerky Markéty Pavleje z jejího blogu Kitchenette.
Ingredience:
1 šťastný vaječný bílek (provedený přes husté síto, třeba i silikonovou punčochu)
130 – 160 g moučkového cukru (klidně i třtinový, ale prosátý!)
2 lžičky škrobu
cca 1 lžička citrónové šťávy
+ přírodní barviva podle libosti
Postup:
1. Smíchejte všechny ingredience. Přesně na gramy takto malé množství doma téměř nikdo neodváží, ani já, tedy je třeba směs pěkně ladit podle citu. Poleva musí být hladká, aby neucpávala zdobící špičku, což nám zajistí prosátí, procedění, ale také dokonalé míchání, aby se krystalky cukru rozpustily.
2. Poleva musí být hustá tak, aby čárka, kterou utvoříte stékáním ze lžičky, držela trochu tvar a hned se nevpíjela do zbytku hmoty, ale zase ne hustá tak moc, aby se příliš osamostatňovala, protože pak by málo přilnula k perníčku a později by se drolila. Tak míchejte a zkoušejte spouštět provázky polevy zpět do polevy, dokud vám nebude připadat “tak akorát”. Vždy může posloužit pár kapek citrónu na doředění nebo trošku cukru z jemné cukřenky na zahuštění. Pokud přidáte nějaké z přírodních barviv, bude pravděpodobně třeba polevu naředit. Barviva jsou to spíš obrazně, protože se jedná o na pudr namleté ovoce, zeleninu nebo řasu a tato složka samozřejmě polevu také trochu zahustí.
7. Nejlepší způsob skladování
Věděli jste, že neozdobené perníčky můžete zmrazit až na čtyři týdny? Udělejte tedy dvojitou dávku a mějte zálohu v mrazáku pro dny, kdy si s dětmi budete chtít užít trošku kreativní zábavy. Ozdobené perníčky vydrží ve vzduchotěsné nádobě až dva týdny, ale ujistěte se, že je necháte 2 hodiny odležet (odkryté), aby poleva zaschla. Pokud se obáváte, že se slepí, navrstvěte mezi perníčky pečící papír.
Foto: Shutterstock
Zdroj: Pinterest, Kitchenette
Autorka: Lucie Janotová
Děti perníčky milují a tak se na ně každý rok před Vánoci moc těší, ale takhle krásné je tedy nikdy nemáme.
Perníčky se u nás doma nikdy nepekly. Nicméně dospělé děti ve svých rodinách pečou a zdobí a mají je krásné.
pěkná vykrajovátka
Miluju barevně zdobené perníčky 🥰
Šikovné ručičky.
Perníčky aj my zbožňujeme.
krásná práce pro šikovné kuchařinky…
Hmm. Paráda 💪🙊
Krásné perníčky.