Zima si stále drží svou vládu, což znamená, že na sebe nejen musíme vrstvit oblečení pro teplotní komfort, ale také posilovat imunitu, aby nás neustále netrápilo nachlazení. Pomoci se zahřátím i podporou imunity mohou také správné nápoje.
Mnohdy úplně postačí, když svůj oblíbený čaj, případně kávu, obohatíte o nějaké zahřívací kořenní. Například takový skořicový čaj snadno připravíte a navíc podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, zároveň je skořice přirozeně sladká, pomůže vám tedy omezit slazení. Jak na něj? Skořicové tyčinky nechte přibližně půl hodiny povařit ve vodě a nápoj je hotov, případně nechte ještě v takto připraveném čaji vylouhovat sáček vašeho oblíbeného (ovocného, černého).
Z dalších koření, která přirozeně zahřívají a hodí se do nápojů, můžeme jmenovat třeba hřebíček (má zároveň antibakteriální účinky), chilli, kajenský pepř, kurkumu (podporuje trávení, imunitu, funkci jater, váže kovy, protizánětlivá), kardamon, badyán či zázvor (podporuje trávení, pomáhá proti infekcím a zánětům).
Postup
V malém hrnci přiveďte k varu vodu, mandlové mléko, hřebíček, zázvor a pepř. Odstavte a metlou vmíchejte kakao, vanilkový extrakt a kardamom. Podle chuti oslaďte stévií. Přeceďte do 2 velkých hrnků.
Postup
Prvních 5 ingrediencí smíchejte v hrnci, pomocí paličky lehce rozdrťte koření, přidejte 6 šálků vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu, částečně zakryjte a 10 minut mírně vařte. Odstavte a přidejte čajové sáčky, louhujte 5 minut. Čajové sáčky vyjměte, přidejte mléko, cukr a přiveďte čaj k varu. Míchejte jej, dokud se cukr nerozpustí. Čaj sceďte do konvice a podávejte horký.
Pro zajímavost
V Indii se tento nápoj používá již po staletí k zachování zdraví. Každé z použitých koření zvyšuje účinnost ostatních a při umírněné konzumaci může zlepšit trávení i posílit imunitní systém.
Kromě horkých nápojů není na škodu dát si na posílení imunity také vitamínové šoty, které obsahují velké množství vitamínů a prospěšných látek. Snadno si je připravíte i doma.
Šot na posílení imunity
Ingredience
Šťáva z 1 pomeranče
Šťáva z 1/2 citronu
Kousek strouhaného čerstvého zázvoru
1/4 ČL kurkumy
Špetka skořice
1 ČL medu
Špetka pepře
Postup
Do vymačkané šťávy z pomeranče a citronu přidejte koření, med a pořádně promixujte. Ihned vypijte (můžete nejprve přecedit), a to ideálně nalačno. Můžete si připravit i dvojitou dávku, abyste ušetřili čas. Vydrží až 3 dny v lednici.
Zdroj: Wikipedia Commons, www.epicurious.com, timesofindia.indiatimes.com
Foto: Shutterstock