Už máte napečeno? Tuto otázku slýcháme prakticky celý prosinec a v mém případě už několik let zní odpověď „ne“. Peču ráda, ale proč připravovat několik druhů cukroví, když není, kdo by jej konzumoval. Vánoční pečení jsem tedy vyřešila po svém – vánočka, kremrole dle rodinného receptu a občas tzv. vánoční poleno. Letos jsem však díky Bohemilk udělala výjimku a mám i cukroví a štolu, o recepty se samozřejmě podělím.
Značka Bohemilk Opočno uspořádala začátkem prosince vánoční pečení s Markétou Chovancovou (@marketa_v_troube). Nejprve jsme se seznámili s novým designem produktů Bohemilk Opočno, novinkami v sortimentu a výrobou. Všechny produkty jsou vyráběny z kvalitního mléka, které pochází pouze od lokálních farmářů. Ve vysoce moderních výrobnách je stále kladen důraz na tradiční způsob zpracování mléka, aby si produkty zachovaly autentickou a bohatou chuť. Pro společnost je také důležitá ekologičnost provozu a citlivý přístup k životnímu prostředí.
Co se novinek týče, můžete ochutnat Opočenský jogurt ve skleničce s příchutí banán a čokoláda či pečené jablko, výborný je také Sýr Excellent Gold – zelený pepř a chilli nebo rajče s bazalkou. Pro vánoční pečení se pak bude rozhodně hodit kvalitní máslo, to od Bohemilk má nyní nový kabátek, ale chutná stále skvěle.
Teď už ale pojďme na pečení, a to tvarohové štoly a šlehačkového cukroví. My jsme vše připravovali ve dvou a bylo raz dva hotovo, navíc jsme si užili spoustu zábavy, takže doporučuji přizvat si i doma k pečení parťáka. Těsto na štolu i cukroví je hned hotové a jediné, nač pak čekáte, je upečení. Určitě tedy začněte štolou, která se peče déle. V tento čas si v klidu vykrájíte šlehačkové cukroví a pak už jen vyměňujete plechy. Výhoda tvarohové štoly spočívá v možnosti její okamžité konzumace, klasickou štolu je totiž lepší nechat naležet.
Tvarohová štola
Ingredience
240g hladké mouky
125g tvarohu v alobalu Bohemilk
63g másla Bohemilk
50ml mléka Bohemilk
1 vejce
50g oříšků
100g sušeného ovoce
1/2 kypřicího prášku do pečiva
50g cukru krupice
1/2 vanilkového cukru
1 plátek másla
1 lžíce rumu na potření po upečení
Poleva
100g cukr moučka
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce horké vody zdobení
Postup
Do mísy odvážíme mouku, smícháme s kypřicím práškem do pečiva, přidáme cukr, špetku soli, vanilkový cukr, vejce, tvaroh, změklé máslo, mléko a vytvořte hladké těsto. Nakonec zapracujte nasekané ořechy a sušené ovoce. Pokud by těsto příliš lepilo, přidáme trochu mouky. Těsto přepůlíme a vytvarujeme dvě štoly v tradičním tvaru – vyválet na silnější obdélník, těsto přehnout ve dvou třetinách do středu a zbylou část těsta přehnout také do středu. Štoly přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Rozehřejeme troubu na 175 °C, poté vložíme štoly a pečeme cca 40 minut. Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máme hotovo. Připravíme si rozpuštěné máslo s rumem a ihned po upečení, ještě horké štoly, tímto mašlovačkou potřeme. Necháme vychladnout a polejeme citronovou polevou (smíchat v misce cukr moučka, horká voda a citronová šťáva, zamíchat a dozdobíme.
Šlehačkové cukroví
Ingredience
450g hladké mouky
250g másla Bohemilk
250 ml smetany ke šlehání Bohemilk
1 vanilkový cukr
cukr moučka na obalení
Postup
Do mísy odvažte mouku, přidejte vanilkový cukr, vychlazenou smetanu z lednice, nakrájené změklé máslo a zpracujte v hladké těsto. Vyválejte na pomoučeném vále na plát cca 4-5 mm silný a vykrájejte hvězdičky. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C cca 8 minut, jakmile začne růžovět, vytáhněte. Nechte lehce zchladnout, ale ještě teplé obalujte v cukru moučka.
Recepty připravila Markéta Chovancová (@marketa_v_troube), dalšími recepty, které tentokrát připravila nadšená kuchařka a vítězka Peče celá země Petra Burianová, se můžete nechat inspirovat na Instagramu @bohemilkmleko.
Zdroj: redakční text, Bohemilk Opočno
Foto: se souhlasem Kristýny Solničkové (Ženy s.r.o.)