Začíná adventní čas a přípravy na Vánoce se tak naplno rozběhnou. Inspirujte se tipy na štědrovečerní menu a vylaďte si slavnostní chvíle k dokonalosti. Přinášíme vám osvědčenou klasiku, avšak v originálním kabátku. Jelikož ke skvělé hostině patří také výborné pití a správné víno, sommelierka Denisa Kolaříková poradí, co se k jakému pokrmu nejlépe hodí.
Jemná kapří paštika se salátem z řepy a křenem a extra suchý sekt Château Radyně
Ingredience
Na paštiku
-
filet z kapra (hřbet) 250 g
-
1 vejce
-
1 lžička soli – zarovnaná
-
špetka cukru
-
pepř
-
snítka petrželky
Na salát
-
200 g řepy
-
1 lžíce octa červený vinný ocet
-
1 lžíce panenský slunečnicový/řepkový
-
cukr dle chuti
-
sůl
-
1 lžíce namočených rozinek
-
Strouhaný křen podle chuti
Postup
Řepu uvaříme ve slupce doměkka. Po vychladnutí ji oloupeme a nakrájíme na plátky a ty pak marinujeme ve směsi oleje, octa a soli. Filet z kapra zbavíme kůže, kterou si ponecháme stranou na později. Filet rozemeleme na masovém mlýnku najemno, dochutíme solí, cukrem a pepřem, přidáme sekanou petrželku a žloutek. Z bílku vyšleháme sníh a ten lehce zamícháme do připravené směsi. Kůži rozprostřeme na potravinovou folii. Na vnitřní stranu kůže rozložíme vzniklý základ. Opatrně zabalíme do folie a vaříme mírným varem (do 80 °C) ideálně ve vývaru či ve vodě asi 30 minut. Podáváme studené s nastrouhaným křenem, namočenými hrozinkami a salátem z řepy. Tip šéfkuchaře! Kapr i řepa mají nasládlou chuť a skvěle spolu ladí. Křen dodá celému pokrmu říz.
Doporučení sommelierky: Slavnostní večeři si těžko představíme bez šumivého vína. Château Radyně extra brut vyráběný tradiční metodou kvašením v lahvi nepřetržitě již od roku 1945 se hodí jako sváteční přípitek a je rovněž báječným doprovodem k předkrmu z tradičního kapra.
Vánoční kuba s houbami a křupavým škvarkem a Veltlínské zelené
Ingredience
-
200 g pohankových krup
-
2 lžíce sušených hub (namočených)
-
1 větší cibule
-
2 stroužky česneku
-
200 ml rybího vývaru
-
lžíce sádla
-
sůl, pepř
-
vepřové ucho
Postup
Na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Když zezlátne, přidáme rozdrcený česnek a pohanku, osolíme, opepříme a zalijeme rybím vývarem, přidáme scezené houby a dusíme, dokud pohanka nezměkne.
Vepřové ucho uvaříme v osolené vodě doměkka, necháme vychladnout, nastříháme nůžkami na proužky (šířka cca 1,5 cm), necháme několik hodin sušit a poté usmažíme v rozpáleném sádle dokřupava. Kubu dáme do zapékací misky a v troubě předehřáté na 200 °C zapečeme dozlatova. Podáváme s křupavým škvarkem.
Doporučení sommelierky: Houbový kuba má své nepostradatelné místo na svátečním stole v mnoha českých rodinách. Pokud jej chcete povýšit na slavnostní pokrm a pro letošek ozvláštnit jeho chuť, podávejte k němu bílé jemně kořeněné víno. Výtečnou volbou je Víno Mikulov Sommelier Club, Veltlínské zelené 2021, pozdní sběr vychlazené na 9-11°C. Z tohoto spojení chutí budete zaručeně příjemně překvapeni.
Rybí krém se zeleninou a šafránem a Rulandské bílé
Ingredience
-
1 větší cibule
-
2 mrkve
-
lžíce másla
-
1 bobkový list
-
600 ml scezeného rybího vývaru
-
na špičku nože šafránu
-
smetana
Postup
Na másle lehce orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev s bobkovým listem, zalijeme vývarem, přidáme šafrán a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Polévku rozmixujeme, dochutíme a zjemníme smetanou. Polévku můžeme podávat s vařeným mlíčím nebo rybím masem. Tip šéfkuchaře! Šafrán přidávejte až nakonec, aby dlouhým vařením neztrácel aroma.
Doporučení sommelierky: Polévka a víno? Této kombinace se v žádném případě neobávejte. Ke krémové rybí polévce se báječně hodí Víno Mikulov Sommelier Club, Rulandské bílé 2021, pozdní sběr s plnější chutí a velmi intenzivní vůní hrušek a broskví. Doporučujeme podávat při teplotě 9-11 °C.
Krůta Katalana se sušeným ovocem a dýňovým pyré a šumivé Chardonnay
Ingredience
-
400 g krůtí prso
-
hrst sušeného ovoce (meruňky, švestky)
-
2 lžíce spařených oloupaných mandlí
-
1 celá máslová dýně
-
sůl, pepř, citrónová šťáva
Postup
Celou dýni i se slupkou upečeme doměkka v troubě předehřáté na 200 °C. Úzkým špičatým nožem uděláme do krůtího prsa díry, do kterých vložíme sušené ovoce nakrájené na proužky. Krůtu osolíme, opepříme, dáme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme přibližně hodinu. Upečenou dýni překrojíme na půl, pomocí lžíce ji zbavíme jader a vydlabeme dužinu. Tu rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Krůtu nakrájíme na plátky, podáváme s dýňovým pyré a šťávou z výpeku. Mandle opražíme na pánvi, posekáme nožem a dozdobíme jimi krůtu. Máslová dýně je pro přípravu dýňového pyré ideální, protože má nasládlou dužinu a je z ní málo odpadu.
Doporučení sommelierky: Vhodným doprovodem k pečené krůtě prošpikované meruňkami a švestkami je jednoodrůdový sekt Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut. Chuť tohoto šumivého vína, které je ze 100 % tvořeno oblíbenou odrůdou Chardonnay, je medově hebká a připomíná sušené ovoce. Vyniká jemným perlením, které tvoří po obvodu hladiny bohatou korunu. Sekt vychlazený na 5 °C můžete podávat také jako aperitiv.
Roláda z lososa s lehkým bramborovým salátem a růžovým Bohemia Sektem
Ingredience
-
400 g filet z lososa
-
200 g filet z tresky obecné
-
50 g baby špenátu
-
sůl a pepř dle chuti
-
400 g raných brambor ve slupce
-
hrst mraženého hrášku
-
100 g plnotučného bílého jogurtu
-
sůl, pepř
Postup
Filet z lososa s kůží zbavíme šupin, nakrojíme podélně tak, aby vznikl tenký plát. Osolíme, opepříme, pokryjeme listy špenátu, doprostřed položíme váleček filetu z tresky, zabalíme pevně potravinou fólií do rolády a táhneme na páře při 60 °C asi hodinu. Pokud nemáme parní troubu, můžeme vařit zabalené mírným varem v rybím vývaru nebo ve vodě. Brambory ve slupce pečeme v troubě předehřáté na 220 °C nebo pod grilem doměkka. Brambory lehce rozmáčkneme v ruce a smícháme s mraženým hráškem, solí, pepřem a jogurtem. Tip šéfkuchaře! Přidáním mraženého hrášku k horkým bramborám se brambory zchladí a hrášek přirozeně rozmrzne a neztratí barvu.
Doporučení sommelierky: Růžový sekt se ideálně snoubí s pokrmy z lososa, které o Vánocích hrají prim v mnoha domácnostech. Bohemia Sekt Prestige rosé brut vyniká pikantní kyselinkou, příjemným perlením a ovocnou vůní, která rybu krásně doplní, ale nepřebije její jemnou chuť.
Řízek smažený v krájené žemli, bramborové pyré s cibulkou a pikantní Ryzlink rýnský
Ingredience
-
1 bílý jogurt
-
2 stroužky česneku
-
600 g vepřového karé (120 g masa na osobu)
-
hladká mouka
-
1 vejce
-
8 plátků toastového chleba (2 plátky na řízek)
-
600 g brambor
-
plnotučné mléko
-
máslo
-
sůl
Postup
Maso nakrájené na řízky naklepeme a naložíme je den předem do bílého jogurtu s prolisovaným česnekem. Obalíme je v trojobalu, namísto strouhanky ale použijeme toustový chléb. Plátky toustového chleba nakrájíme na malé kostičky a ty důkladně přimáčkneme na maso. Řízky smažíme v rozpáleném oleji.
Brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Do scezených brambor přidáme teplé plnotučné mléko a máslo a rozmačkáme na kaši.
Cibulku nakrájíme na tenká kolečka, které osmažíme na rozpáleném sádle. Jakmile cibule začne zlátnout, položíme na papírovou utěrku a dokud je horká, poprášíme lehce mletou sladkou paprikou. Tip šéfkuchaře! Použitím na kostičky nakrájeného toustového chleba namísto strouhanky docílíme extra křupavého obalu.
Doporučení sommelierky: Pokud se držíte tradice a Štědrý večer si neumíte představit bez smaženého řízku, podávejte k němu suchý Víno Mikulov Sommelier Club, Ryzlink rýnský 2021, pozdní sběr. Smažené pokrmy si žádají výrazné víno kořeněné chuti a tento Ryzlink nejenže bude chuťově ladit, ale zároveň také usnadní trávení.
Doporučená vína a sekty naleznete na www.osobnivinoteka.cz
Zdroj: osobnivinoteka.cz
Foto: Shutterstock a se souhlasem osobnivinoteka.cz
U nás se na Vánoce bude dělat klasicky hrníčková bábovka už se na ni moc těším. Někteří vaří kapra, my jsme trošku suchaři a děláme to podle sebe. Jako baví nás to a jsme trošku oddělení, nejsme tupé ovce a to se mi dost líbí, jen co je pravda.
Právě jak píšete, tak i u nás by se mělo začít dávat dárky dříve než si myslíme. Chceme mít dřevěné adventní kalendáře pro děti a není to jednoduché sehnat ani když se dostatečně snažíme. Nevím opravdu zda je nutné některé věci odkládat na příště, ale tak co se dá dělat, že ano?