Každoročně připadá na 1. června Mezinárodní den dětí. Československo se k jeho oslavám připojilo v roce 1950, ale úplně první impuls k oslavě dětí vznikl již během Turecké války v letech 1919-1923. Později ženevská Světová konference o blahu dětí, konaná 1. června 1925, dala další podnět k zavedení svátku, který by byl věnován dětem. Oficiálně byl však ustanoven až mnohem později, v roce 1949, jako Den na ochranu dětí. Roku 1952 byl vyhlášen oficiálně a potvrdila jej i OSN.
V dnešní době se Den dětí nese zpravidla ve znamení nejrůznější akcí určených našim ratolestem, děti dostávají dárečky a rodiče je častokrát vezmou i na něco dobrého. Co je ale překvapit dobrotou vytvořenou doma přímo pro ně? Může se jednat o jednoduché chuťovky jako párečky v listovém těstě, portobello pizzy, muffiny, cupcaky či cokoliv čokoládového. Nebo jsme našli pár receptů pro inspiraci, které jsou chutné, děti si je zamilují, zároveň však mají i nějakou přidanou hodnotu, například díky nim děti snědí i nějakou zeleninu či kvalitní maso. A samozřejmě tedy nesmí chybět menší sladká neřest, vždyť je to oslava dětí. Klidně je třeba i přizvěte, ať vám s její přípravou pomohou.
Dětská sýrová a zeleninová frittata
Ingredience
2 lžíce olivového oleje na potření
4 velká vejce
50 ml mléka nebo smetany
Hrst strouhaného čedaru nebo nadrobené fety
Čerstvě mletý černý pepř
1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
10 cherry rajčat
1 červená paprika
Hrst mraženého hrášku (rozmrazeného)
50 g brokolice
Postup
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Potřete olejem vnitřní stanu nádoby vhodné do trouby.
Vejce rozbijte do malé misky, přidejte mléko nebo smetanu a šlehejte vidličkou nebo kovovou metličkou, dokud nebude směs světlá a nadýchaná. Přidejte polovinu strouhaného sýra a trochu mletého černého pepře. Pokud chcete, můžete přidat také bylinky. Vložte zeleninu, kterou chcete použít, do nádoby vhodné do trouby. Na zeleninu nalijte směs vajec a sýra a posypte ji zbytkem sýra.
Vložte na 20 minut do trouby, aby byla frittata zlatohnědá a hotová. Zkontrolujte, zda je uprostřed upečená, a to tak, že do ní píchnete ostrým nožem. Můžete podávat teplé nebo studené.
Postup
Ve velké pánvi opečte mleté hovězí maso, dokud nezrůžoví, a rozbijte ho na drobné kousky, nechte okapat. Vmíchejte kečup, hnědý cukr, hořčici a worcesterskou omáčku. Odstavte. Na dno, stěnu (a poté i nahoru) formy na muffiny vložte vždy kolečko těsta. Do košíčků dejte vždy lžící hovězí směs a navrch kostičky sýra. Pečte při 200 °C, dokud košíčky nezezlátnou, 14-16 minut.
Duhový dort
Ingredience
Piškot
500 g osoleného másla pokojové teploty
500 g krupicového cukru
10 velkých vajec
3 lžíce vanilkového extraktu
500 g hladké mouky
Máslový krém
500 g osoleného másla
1 kg moučkového cukru
3 lžíce vanilkového extraktu
2 střiky mléka
Zdobení
Potravinářské barvy v růžové, fialové, žluté, zelené, oranžové a modré barvě
Různobarevné posypky
Postup
Předehřejte troubu na 170 stupňů. Vymažte formy s volným dnem a dno vyložte papírem odolným proti mastnotě. Formy vysypte moukou a přebytečnou mouku vyklepejte.
Máslo a cukr vyšlehejte při vysokých otáčkách do světlé a nadýchané hmoty. Přepněte mixér na nízké otáčky a po částech přidávejte vejce, přičemž po každém přidání míchejte na vysoké otáčky. Přidejte vanilku a poté přidejte polovinu mouky. Míchejte, dokud se nespojí, pak přidejte zbytek mouky a míchejte, dokud nevznikne hladké dortové těsto.
Těsto rozdělte rovnoměrně do 6 středně velkých misek a přidejte do nich po částech jednotlivá potravinářská barviva. Míchejte, dokud nevznikne růžové, žluté, oranžové, zelené, modré a fialové těsto. Každou barvu nalijte do jedné z připravených forem a pečte přibližně 25 minut, přičemž po 18 minutách obraťte, aby se vybarvily rovnoměrně. Po upečení korpusy zchlaďte na mřížce, poté je zabalte do potravinové fólie a uložte do chladničky.
Máslový krém připravíte tak, že do mísy vložíte osolené máslo, nahoru prosejte moučkový cukr, směs spojte při nízkých otáčkách a poté ji několik minut šlehejte při vysokých otáčkách, dokud nebude bledá a nadýchaná. Přidejte vanilkový extrakt a šlehejte do spojení.
Vyjměte korpusy z chladničky a seřízněte tak, aby byly ploché. Na otočný stůl položte protiskluzovou podložku o průměru 18 cm a na ni položte dortovou desku o průměru 20 cm. Dortovou desku potřete máslovým krémem a položte na ni fialový piškot. Na vrchní část naneste ¾ cm silnou vrstvu máslového krému a poté na ni položte modrý piškot. Tento postup opakujte u zelené, žluté, oranžové a růžové barvy, dokud nesestavíte celý dort s pěti vrstvami máslového krému mezi nimi. Poslední vrchní piškot by měl mít základnu směrem nahoru. Jemně přitlačte vrchní část hromádky, aby byl dort rovný a bez vzduchových bublin. Vychlaďte v lednici po dobu 10 minut.
Pomocí nože ořízněte boky dortu tak, aby na něm leželo několik milimetrů. Do máslového krému přidejte kapku mléka a 30 sekund šlehejte, aby se uvolnil. Na vrchní část dortu naneste 2 lžíce máslového krému a poté jej nožem rozetřete směrem k okrajům a po stranách. Přebytečný krém seškrábněte. Tato vrstva by měla být velmi tenká, místy téměř průsvitná. Vraťte dort na 10 minut do chladničky.
Zbylý máslový krém rozdělte na 6 stejných dílů a dejte do misek. Máslový krém obarvěte stejným způsobem, jakým jste obarvili dortové těsto, a každou barvu vložte do samostatného zdobicího sáčku. Na otočný stůl položte protiskluzovou podložku o průměru 25 cm a na ni položte dortovou desku o průměru 30 cm spolu s dortem. Kolem vnější strany dortu vytlačte soustředné kruhy máslového krému každé barvy. Přidejte tolik růžového máslového krému, aby pokryl horní část dortu. Plynulým pohybem otáčejte otáčecím stolem a druhou rukou se ujistěte, že držíte nůž v úhlu 45 stupňů proti boku dortu. Postup opakujte, dokud nedosáhnete pěkně hladkého povrchu.
Přebytečný máslový krém, který se shromáždil na okraji dortu, pečlivě rozetřete směrem ke středu, přičemž se snažte o ostré okraje, rovné strany a rovnou horní část. Pokud se máslový krém místy „trhá“, namočte nůž do horké vody a nedokonalosti jím vyhlaďte. Vraťte dort na 10 minut do chladničky nebo dokud nebudete připraveni na další fázi. Dort položte přímo na otočný stůl. Zbylými barvami vytlačte na vrchol dortu 6 vírů a posypte je různobarevným posypem.
Pokud byste si chtěli opravdu vyhrát, můžete ve středu dortu vydlabat díru a naplnit ji lentilkami.
Zdroj: Wikipedia Commons, www.bbc.co.uk, www.tasteofhome.com
Foto: Shutterstock