Každá rodina má svoje oblíbené vánoční cukroví. Mohou to být klasické perníčky se sladkou cukrovou polevou, linecké ve tvaru sněhových vloček nebo lahodné vanilkové rohlíčky. Pokud máte ale letos pocit, že vaše sváteční tabule by si zasloužila něco nového a neokoukaného, máme pro vás skvělé tipy na vánoční cukroví, které nejenže skvěle chutná, ale ještě se stane tou nejstylovější dekorací vašeho vánočního interiéru. A bonus navíc? Vaše děti budou tvoření tohoto cukroví naprosto milovat.
Jak na úspěšné pečení cukroví s dětmi:
1. Vyberte design, který je zaujme
Nejen vy, ale i vaše děti jí především očima. Pojistěte si úspěch vašeho počínání lákavým vánočním designem, který je okouzlí už na obrázku.
2. Proveďte je receptem
Starší děti si mohou přečíst jednotlivé kroky sami, ale těm mladším vysvětlete, jak celý postup bude probíhat, protože si tak ušetříte mnoho otázek začínajících na „proč“, „jak“ a „už“.
3. Zapojte jejich hmat a chuť
Nechte děti pracovat rukama a ochutnat jednotlivé suroviny (samozřejmě ty pro ně atraktivní). Zároveň jim ukažte, jak pracovat s odměrkami a lžícemi.
4. Postarejte se o atmosféru
Pozornost dětí u delšího vaření může být alfou a omegou neúspěchu. Snažte se u každé fáze receptu zabavit třeba vánočním tanečkem na oblíbenou písničku nebo krátkou hrou.
Garantujeme vám, že vaše děti ocení přípravu tohoto cukroví a slupnou ho dřív než stačíte na Štědré den zazvonit na pomyslný Ježíškův zvoneček.
Jaké originální vánoční cukroví upéct s dětmi?
Ježíškovi sušenky
Ingredience:
Na čokoládové těsto:
1 3/4 šálku hladké mouky
1/2 šálku kakaového prášku
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1/2 šálku másla
1/2 šálku cukru
1 velké vejce
2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Na perníkové těsto:
2 1/2 šálku hladké mouky
1 1/2 lžičky mletého zázvoru
1 1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky soli
1/2 šálku másla (pokojové teploty)
1/2 šálku hnědého cukru
1 velké vejce
1 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Na vanilkové těsto
2 3/4 hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1 šálek másla
3/4 šálku krystalového cukru
1 velké vejce
1 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Na dekor:
Červené, zelené a zlaté potravinové barvivo
Postup:
1. Ve velké míse smíchejte suché ingredience (kromě cukru).
2. Elektrickým šlehačem šlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané směsi (trvá to asi 3 minuty). Potom zašlehejte vejce a vanilkový extrakt.
3. Snižte rychlost mixéru na nízké otáčky a postupně přidávejte moučnou směs. Míchejte, dokud vše nebude vypracované dohromady.
4. Vyválejte těsto na tloušťku 1 cm a pomoučněným nožem vykrajujte požadovaný tvar trojúhelníčků. Pomocí nože vyřízněte tvary knírků, vousů a čehokoliv jiného, čím budete chtít sušenky ozdobit. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a na chvilku odležet do ledničky.
5. Zahřejte troubu na 200 stupňů. Pečte dokud sušenky nebudou zlaté (trvá to asi 8 až 12 minut). Jakmile budou hotové, nechte je dalších 5 minut vychladnout.
6. Poté se můžete pustit do barvení polevou.
Vánoční hole
Ingredience:
1/2 šálku nesoleného másla
1 šálek krystalového cukru
1 velké vejce
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky soli
1 1/2 šálku hladké mouky
Červené potravinářské barvivo
Hrubý bílý zdobící cukr (podle chuti)
Postup:
1. V míse vyšlehejte mixérem na střední rychlost máslo, cukr, vejce, skořici a sůl, dokud vám nevznikne krémová a hladká hmota. Při nízké rychlosti pak vmíchejte mouku a počkejte, dokud se vše nespojí.
2. Těsto rozdělejte na 2 poloviny a dejte do misek. K jedné pak přimíchejte červené potravinářské barvivo. Vše dejte na 30 minut do ledničky odležet.
3. Zahřejte troubu na 200 stupňů Celsia a vyválejte si z bílého i červeného těsta dlouhé úzké nudličky. Ty poté zamotejte dohromady a zatočte do požadovaného tvaru. Opatrně přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a pečte přibližně 12 až 14 minut.
4. Na závěr posypte hrubým cukrem pro efekt sněhových vloček.
Ježíškovi lanýže
Ingredience:
1/2 šálku vysokoprocentních smetany
1/2 balení mascarpone
1 tabulka bílé čokolády (nasekaná)
1 balení zázvorových sušenek (nasekaných)
Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Skořice na posypou
Postup:
1. V hrnci na středně mírném plameni ohřívejte za stálého míchání smetanu a smetanový sýr, dokud se vše nerozpustí. Směs by se neměla vařit, ale měla by být horká.
2. Odstraňte z ohně a přidejte polovinu nasekané čokoládu a míchejte, dokud se opět nerozpustí. Poté přisypte rozdrcené sušenky. Směs předejte do mísy a nechte ji v ledničce ztuhnout alespoň na 2 hodiny.
3. Velký plech si vyložte pečícím papírem a malou lžičkou tvarujte lanýžovou směs do kuliček stejné velikosti. Vše umístěte na připravený plech a dejte na 30 minut do mrazáku.
4. Rozpusťte zbytek čokolády v horké lázni nebo mikrovlné troubě a jednotlivé kuličky v ní namáčejte. Přendejte do malých papírových košíčků a na závěr posypte muškátovým oříškem a skořicí. Opět dejte do mrazáku na alespoň 2 hodiny ztuhnout.
Foto: se souhlasem Steva Giralta / Pinterest, se souhlasem Tiny Rupp / Pinterest, se souhlasem Steva Giralta / Pinterest
Zdroj: Wikipedia Commons, Woman’s Day
Autorka: Lucie Janotová
Peču pořád, ale už méně. Když přijdou návštěvy, abych jim měla také co podat. A my to máme také rádi.
děti už jsou dospělé a z domu, ale peču pořád, teď hlavně pro rodiče
mouka u nás doma nefrčí, cukr ani nemám, jen trochu stévie…, takže žádné cukroví opět nebude, nedělám ho už mnoho let 🙂
Ježíškovi lanýže jsou velmi zajímavé.
mnammm:)