Těšíte se na Vánoce? Vůně skořice, perníčky, svařené víno, zapálená svíčka, domácí pohoda… Připravte se na období klidu a pohody v přestihu a vytvořte si doma tu pravou vánoční atmosféru už teď. Svařené víno rozhodně patří a vždycky patřilo ke sváteční atmosféře. Popusťte uzdu své kulinářské fantazii a zkuste lahodný sorbet s kořeněnými sušenkami.
Svařákový sorbet a kořeněné sušenky
Ingredience:
- Víno červené 750 ml
- Cukr moučka 4 lžíce
- Kůra z půlky pomeranče 1 ks
- Skořice celá Vitana 2 ks
- Hřebíček Vitana 6 ks
- Víno portské 60 ml
- Mouka hladká 240 g
- Cukr krupice 80 g
- Máslo 180 g
- Sůl 1 špetka
- Směs mletého hřebíčku a badyánu 1 lžička
- Skořicový cukr Vitana 1 ks
- Hřebíček na ozdobu
Postup:
– Červené víno nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm pomerančovou marmeládu. Přidejte pomerančovou kůru, cukr moučku, koření a 10 minut vařte. Potom stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Vyjměte pomerančovou kůru a koření, zamíchejte portské víno a přesuňte na pár hodin do ledničky k úplnému vychlazení.
– Vychlazenou směs přelijte do nádoby, kterou můžete použít do mrazáku – mělkou plastovou nebo nerezovou misku, kterou lze uzavřít víkem. Vložte do mrazáku a nechte půl hodiny mrazit. Poté vyndejte a dobře promíchejte, aby se rozbily zmrazky. Celý postup zopakujte ještě 5x až 6x, vždy po půl hodině. Potom nádobu uzavřete a nechte přes noc zamrazit.
– Pro přípravu sušenek dejte do elektrického robotu změklé máslo, cukr krupici, mouku, špetku soli a nechte dobře prohníst. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě krátce propracujte rukama. Rozdělte na dvě poloviny a vyválejte na půlcentimetrovou tloušťku.
– Vykrajujte kolečka o průměru 4 – 5 cm. Posypejte je skořicovým cukrem smíchaným s mletými hřebíčky a badyánem. Pro efekt můžete každé kolečko ozdobit jedním celým hřebíčkem.
– Přesuňte na plech a pečte 15 – 20 minut při teplotě 160°C. Sušenky se během pečení trochu roztáhnout do stran, proto jim nezapomeňte dopřát dost místa. Upečené sušenky nechte vychladnout.
– Hotový sorbet naberte do sklenic nebo misek a při podávání každou sklenici ozdobte kořeněnou sušenkou.
Foto: Shutterstock.com, archiv