Těšíte se na Vánoce? Vůně skořice, perníčky, svařené víno, zapálená svíčka, domácí pohoda… Připravte se na období klidu a pohody v přestihu a vytvořte si doma tu pravou vánoční atmosféru už teď. Svařené víno rozhodně patří a vždycky patřilo ke sváteční atmosféře. Popusťte uzdu své kulinářské fantazii a zkuste lahodný sorbet s kořeněnými sušenkami. 

Svařákový sorbet a kořeněné sušenky

Ingredience: 

  • Víno červené 750 ml
  • Cukr moučka 4 lžíce
  • Kůra z půlky pomeranče 1 ks
  • Skořice celá Vitana 2 ks
  • Hřebíček Vitana 6 ks 
  • Víno portské 60 ml
  • Mouka hladká 240 g
  • Cukr krupice 80 g
  • Máslo 180 g 
  • Sůl 1 špetka
  • Směs mletého hřebíčku a badyánu 1 lžička
  • Skořicový cukr Vitana 1 ks
  • Hřebíček na ozdobu

Postup:
– Červené víno nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm pomerančovou marmeládu. Přidejte pomerančovou kůru, cukr moučku, koření a 10 minut vařte. Potom stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Vyjměte pomerančovou kůru a koření, zamíchejte portské víno a přesuňte na pár hodin do ledničky k úplnému vychlazení.

– Vychlazenou směs přelijte do nádoby, kterou můžete použít do mrazáku – mělkou plastovou nebo nerezovou misku, kterou lze uzavřít víkem. Vložte do mrazáku a nechte půl hodiny mrazit. Poté vyndejte a dobře promíchejte, aby se rozbily zmrazky. Celý postup zopakujte ještě 5x až 6x, vždy po půl hodině. Potom nádobu uzavřete a nechte přes noc zamrazit.

– Pro přípravu sušenek dejte do elektrického robotu změklé máslo, cukr krupici, mouku, špetku soli a nechte dobře prohníst. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě krátce propracujte rukama. Rozdělte na dvě poloviny a vyválejte na půlcentimetrovou tloušťku.  

– Vykrajujte kolečka o průměru 4 – 5 cm. Posypejte je skořicovým cukrem smíchaným s mletými hřebíčky a badyánem. Pro efekt můžete každé kolečko ozdobit jedním celým hřebíčkem.

– Přesuňte na plech a pečte 15 – 20 minut při teplotě 160°C. Sušenky se během pečení trochu roztáhnout do stran, proto jim nezapomeňte dopřát dost místa. Upečené sušenky nechte vychladnout.

– Hotový sorbet naberte do sklenic nebo misek a při podávání každou sklenici ozdobte kořeněnou sušenkou. 
Foto: Shutterstock.com, archiv

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account