Celý den jste v jednom kole a možná tak trochu zapomínáte pravidelně jíst a pít. Obojí je přitom pro naše tělo velmi důležité. Pro udržení správného pitného režimu, zvláště pak v horkých dnech, je dobré pořídit si lahev, kterou budete mít stále při sobě, nebo mějte na stole vždy sklenku s vodou nebo hrnek čaje. Nápoje by neměly být příliš studené, ač to může znít zvláštně, teplá voda se rychleji vstřebává a lépe hydratuje. Pravidelný přísun živin zase tělu dopřejete pomocí zdravých svačinek.

Snacky, které vám rychle dodají energii, si snadno připravíte doma do krabičky. Máte tak jistotu, že jsou zdravé, obsahují vitamíny, živiny a zároveň chutnají skvěle. Mezi takovéto svačinky patří například pokrájená zelenina s hummusem či guacamole, také je výborná v kombinaci s vejci nebo sýrem. Chcete-li raději něco sladšího, dokonale vám poslouží ořechové máslo s krekry či ovocem. Rychlou svačinku plnou vitamínů, vlákniny a zdravých tuků představují nejrůznější druhy ořechů. Vytvořit si můžete rovněž směsi ořechů, sušeného ovoce a dokonce i hořké čokolády (min. 70%).

Pokud máte chvilku například o víkendu, připravte si do zásoby zdravé chipsy z kapusty nebo mořských řas, jen opatrně se solí. Patříte-li mezi milovníky ovoce, výborně se hodí do jogurtu a chia pudinku a opět je fajn přidat ořechy nebo třeba skořici. Vždy volte malé porce a dbejte, aby součástí byla ideálně nějaká bílkovina. Opravdu rychlou variantou snacku je také smoothie.

Avocado chia mango mojito

Ingredience

1 zralé avokádo
1 zralé mango
8-10 čerstvých lístků máty
2-3 lžíce limetkové šťávy
2-3 lžíce chia semínek (namočená)
1 šálek kostek ledu
1 šálek kokosové vody
Další lístky máty a plátky manga na ozdobu

Foto: Shutterstock

Postup

Zralé mango a avokádo vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Přidejte lístky máty, limetkou šťávu a přidejte kostky ledu a rozmixujte. Nyní přidejte rozmixovanou směs ovoce a navrch nalijte čerstvou kokosovou vodu. Promíchejte a na ozdobu přidejte chia semínka, lístky máty, kostky ledu a plátky manga.

Křupavá cizrna s chilli kořením

Ingredience

1 plechovka cizrny, propláchnutá a scezená
1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžičky mletého chilli nebo jiného oblíbeného koření
1/4 lžičky soli
Jemně nastrouhaná limetková kůra

Foto: Shutterstock

Postup

Cizrnu velmi dobře osušte papírovými utěrkami. Ve středně velké míse smíchejte cizrnu, olej, chilli a sůl. Přeneste směs cizrny do koše horkovzdušné fritézy a vyškrábejte mísu, aby se do ní dostal všechen olej. Smažte, dokud nebude křupavá a zlatohnědá. Cizrnu podávejte teplou nebo při pokojové teplotě. Navrch nastrouhejte limetkovou kůru.

Rolované sendviče

Ingredience

3/4 šálku majonézy
2 polévkové lžíce oblíbeného koření
8 tortill
Sýr dle chuti
Pečená šunka na plátky
Krůtí prsa na plátky
16 listů ledového salátu

Foto: Shutterstock

Postup

V malé misce smíchejte majonézu a koření. Tortilly položte na čistou plochu. Každou tortillu potřete 1 lžící majonézové směsi. Na spodní dvě třetiny každé tortilly položte 2 až 3 plátky sýra. Na sýr položte šunku a krůtí maso. Na maso položte 2 až 3 listy salátu a pevně srolujte. Pro okamžité podávání nakrájejte tortillu na kolečka a naaranžujte je na talíř. Chcete-li připravit předem, položte tortillu švem dolů na plech a uložte do chladničky až na 6 hodin. Krájejte, až budete připraveni k podávání.

 

Zdroj: Wikipedia Commons, mompowerment.com, healthshots.com, delish.com

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account