Přivítejte jaro na talíři: Pestré saláty, které zasytí | Ženy s.r.o.

Každým dnem je jaro cítit víc a víc, tak si jej pojďme promítnout i do jídelníčku. Saláty plné zeleniny a ovoce jsou krásně barevné, našemu tělu odlehčí a dokážou také zasytit. Navíc je máte připravené během chvíle a namísto trávení času v kuchyni můžete vyrazit třeba na procházku.

Možná to sami na sobě cítíte, že po zimě potřebujete přejít na trochu odlehčená jídla. Tepelně upravenou zeleninu vyměníme za čerstvou či připravenou v páře nebo na grilu, přidáme více bylinek a například i obilovin. Uvidíte, jak brzy díky úpravě jídelníčku zatočíte s jarní únavou. V jídle nechte dominovat zelenou barvu, podobně jako převažuje v jarní přírodě. Do jídel tak přidávejte špenát, rukolu, medvědí česnek, řapíkatý celer, polníček, petrželku, pažitku či libeček. I když připravujete pouze salát, myslete na to, aby obsahoval také bílkoviny a zdravé tuky, například vejce, semínka, kuřecí maso, tuňáka apod.

Saláty mají také tu výhodu, že si je snadno vezmete s sebou do práce či do školy ve sklenici nebo krabičce.

Řecký salát s těstovinovou rýží

Ingredience

200 g těstovinové rýže
2 menší okurky
2 šálky cherry rajčátek
1 plechovka cizrny
1/2 šálku vypeckovaných oliv kalamata
1 šálek rozdrobené fety

Zálivka

2 lžíce čerstvé citronové šťávy
1/2 lžičky dijonské hořčice
1/4 šálku extra panenského olivového oleje
2 lžíce čerstvě nasekaného kopru
1/4 šálku mleté červené cibule
1/4 lžičky soli
Čerstvě mletý černý pepř

Foto: Shutterstock

Postup

Ve velké míse vyšlehejte citronovou šťávu a hořčici. Za stálého šlehání pomalu přidávejte olej, dokud se zcela nespojí. Vmíchejte kopr a červenou cibuli a dochuťte 1/4 lžičky soli a pepře. Odstavte.
V hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte těstovinovou rýži podle návodu na obalu. Nechte okapat a přidejte ji k okurkám, cherry rajčatům, cizrně a olivám, smíchejte se zálivkou. Přiložte fetu a podávejte s koprem navrchu.

Toskánský salát s těstovinami

Ingredience

450 g čerstvých sýrových tortellini
1/4 šálku extra panenského olivového oleje
2 lžíce balzamikového octa
1/2 lžíce medu
Sůl
Čerstvě mletý černý pepř
3/4 šálku nakrájeného salámu nebo prosciutta
1/2 šálku baby špenátu
1/2 šálku sušených rajčat v oleji
1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu

Foto: Shutterstock

Postup

Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte tortellini podle návodu na obalu. Slijte je a přendejte do velké servírovací mísy.
V míse vyšlehejte olivový olej, balzamikový ocet a med a dochuťte solí a pepřem. Přidejte prosciutto, špenát, sušená rajčata a dresink a promíchejte, dokud se dobře nespojí. Vmíchejte tortellini a navrch přidejte parmazán.

Kuřecí salát s bylinkami

Ingredience

2 balení rýže basmati
½ šálku volně balených čerstvých jemných bylinek (např. kopr, petržel a pažitka)
¼ šálku plus 2 polévkové lžíce olivového oleje
¼ šálku čerstvé citronové šťávy
2 lžíce nasekané šalotky
½ lžíce dijonské hořčice
2 lžičky medu
½ lžičky soli
¼ lžičky černého pepře
2 ½ šálku drcených kuřecích prsou
2 šálky rozpůlených různobarevných cherry rajčat
1 ¼ šálku mini okurek
1 šálek opražených plátkovaných mandlí
100 g rozdrobeného sýra feta
½ šálku nakrájeného řapíkatého celeru
¼ šálku nahrubo nasekaných celerových listů
¼ šálku nahrubo nasekané čerstvé ploché petrželky

Foto: Shutterstock

Postup

Uvařte rýži a nechte ji zcela vychladnout. Mezitím dejte bylinky, olivový olej, citronovou šťávu, šalotku, hořčici, med, sůl a pepř do kuchyňského robotu nebo mixéru a zpracujte do hladka.
Do mísy s vychladlou rýží přidejte kuřecí maso, rajčata, okurky, mandle, fetu, celer, nasekané celerové listy a petržel a pokapejte zálivkou, promíchejte. Přeneste na velký servírovací talíř nebo mísu a ozdobte dalšími bylinkami.

Zdroj: delish.com, southernliving.com

Foto: Shutterstock

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account