Vánoční svátky a silvestr bývají krom jiného naplněny spoustou dobrého jídla, takže po jejich skončení se cítíme o mnoho plnější. Není tedy od věci svému jídelníčku, a tím i tělu trochu odlehčit. Rozhodně se nevrhejte do drastických diet, stačí například vyměnit slazené nápoje a alkohol za vodu a čaje, omezit průmyslově zpracované potraviny, smažené jídlo, pečivo a používat méně cukru a soli.
Naopak se doporučuje konzumovat tuňáka a lososa, kteří jsou bohatí na omega-3 mastné kyseliny regulující metabolismus. Další skvělou potravinou je sýr, a to ideálně pokud seženete čerstvý, bez přidaných konzervantů. Posiluje totiž svalovou hmotu a reguluje činnost trávicích enzymů. Vybírejte hlavně mezi tvrdým a polotvrdými sýry. Svá jídla dochucujte kořením, například kmínem, kurkumou, zázvorem, skořicí apod. Skvělé očistné vlastnosti má cibule a česnek. V případě, že si chcete odlehčit jídelníček saláty, pak volte jejich teplou variantu, ať si neochlazujete organismus.
Dle ajurvédy, pokud pocítíte hlad, doporučuje se vypít sklenici teplé vody s trochou limetkové šťávy a lžičkou medu. Zaženete tak nejen hlad, ale zároveň podpoříte odbourávání tuků. Pro lepší pročištění organismu se obecně doporučuje vypít alespoň 2 litry vody pokojové teploty. Abyste nastartovali metabolismus, můžete po probuzení vypít sklenici vody s citronem či limetkou.
Kuřecí salát s brokolicí a avokádovým pestem
Ingredience
250 g brokolice
2 lžičky avokádového oleje
3 kuřecí prsa bez kůže
1 červená cibule
100 g řeřichy
2 syrové červené řepy (asi 175 g), oloupaná, na plátky nebo nastrouhaná
1 lžička semínek černuchy
Avokádové pesto
bazalka
1 avokádo
½ stroužku česneku
25 g vlašských ořechů
1 lžíce avokádového oleje
šťáva a kůra z 1 citronu
Postup
Velkou pánev naplňte vodou a přiveďte k varu, přidejte brokolici a vařte ji 2 minuty. Poté ji slijte a osvěžte pod studenou vodou. Rozehřejte pánev, vhoďte brokolici do 1⁄2 lžičky oleje a 2-3 minuty ji otáčejte, dokud nebude trochu zuhelnatělá. Odstavte ji, aby vychladla. Kuře potřete zbylým olejem a okořeňte. Grilujte 3-4 minuty z každé strany, nebo dokud není propečené. Nechte vychladnout a pak kuře nakrájejte na plátky nebo na kousky.
Poté připravte pesto. Hrst lístků bazalky nechte stranou na doplnění salátu a zbytek dejte do kuchyňského robotu. Z avokáda vydlabejte dužinu a přidejte ji do kuchyňského robotu spolu s česnekem, vlašskými ořechy, olejem, 1 lžící citronové šťávy, 2-3 lžícemi studené vody a trochou koření. Rozmixujte do hladka a přendejte do malé servírovací misky. Nakrájenou cibuli zalijte zbylou citronovou šťávou a nechte několik minut odležet.
Řeřichu nasypte na velký talíř. Přisypte brokolici a cibuli a citronovou šťávu, ve které byla namočena. Přidejte červenou řepu, ale nemíchejte ji s kuřecím masem. Posypte odloženými lístky bazalky, citronovou kůrou a semínky, podávejte s avokádovým pestem.
Salátové wrapy
Ingredience
2 oloupané stroužky česneku
centimetr čerstvého zázvoru
1/2 šálku mandlového, kešu nebo kokosového mléka
1/4 čajové lžičky jemnozrnné mořské soli
220 g obyčejného tempehu
1 1/2 šálku vařené rýže
1 lžička sójové omáčky
1 lžíce limetkové šťávy
1 malá okurka
1 malá mrkev
hrst nakrájených bylinek: koriandr, bazalka, máta
10-12 celých listů hlávkového či římského salátu
Postup
Česnek a zázvor rozmixujte na kaši. Zahřejte 1/4 šálku ořechového mléka v pánvi, vmíchejte zázvorovo-česnekovou pastu spolu se solí a před přidáním tempehu minutu nebo dvě povařte. Promíchejte, až se dobře obalí, přikryjte a nechte vařit asi pět minut, přičemž jednou nebo dvakrát promíchejte. Přidejte rýži, promíchejte a nechte ji prohřát.
Mezitím do zbylého ořechového mléka přidejte sójovou omáčku a limetkovou šťávu, dobře promíchejte a také přidejte do hrnce. Přendejte do servírovací mísy a vmíchejte okurku nakrájenou na kostičky. Doplňte nastrouhanou mrkví a bylinkami a nakonec lehce promíchejte.
Na list salátu dejte lžičkou přiměřené množství rýžové směsi. Pokud je chcete obzvláště ozvláštnit, proveďte některou z následujících činností. Na salát rozetřete tenkou vrstvu kari pasty, navrch dejte rýžovou směs a nakonec lžíci octa z chilli a lehce šalotkového (nebo citronového) oleje.
Losos na parmazánu
Ingredience
900 g lososa (případně jiné ryby)
¾ šálku strouhaného parmezánu
⅓ šálku rozpuštěného másla
¼ šálku majonézy
3 lžíce citronové šťávy
3 lžíce sušené cibule
Mořská sůl a pepř podle chuti
Lehce pálivé omáčky (nemusí být)
Postup
Rybí kousky položte do máslem vymazané zapékací misky a pečte v troubě 8-10 minut. Mezitím v míse smíchejte zbývající ingredience. Vyjměte upečenou rybu z trouby a rozetřete na ni sýrovou směs. Opékejte další 2 minuty.
Zdroj: www.bbcgoodfood.com, www.cookist.com, www.101cookbooks.com, www.heavenlyhomemakers.com
Foto: Shutterstock