Že při nákupu olivového oleje stačí vzít první láhev, co vám padne do ruky? Jestli chcete mít jistotu, že za své peníze dostanete kvalitní produkt, věnujte pozornost jeho obalu, původu i datu spotřeby.
Olivový olej? Asi se najde jen málo kuchyní, kde by neměl vyhraněné čestné místo. Nejde jen o to, že bývá základní surovinou při přípravě salátů a středomořské stravy obecně, spousta spotřebitelů ho uctívá i pro stále zmiňované výhody.
Co kapka, to prospěch
Mezi jeho prokázané přínosy patří třeba regulace cholesterolu a prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny nebo diabetu. Anebo podpora trávení či stimul mozkových funkcí. Kdo tento olej přímo nekonzumuje, ten ho zase využívá zevně, protože svědčí pleti, vlasům i nehtům. Suma sumárum jsou jeho benefity natolik přesvědčivé, že ho lidé kupují ostošest. Bohužel ne všechny lahve, které se v obchodě nabízejí, v sobě ukrývají skutečnou kvalitu. Jak rozeznat poctivý produkt od falešné náhražky?
Obal jako hlavní ukazatel
Naštěstí se podřadný produkt dá odhalit celkem snadno, takže když budete pozorní, napálit se nenecháte. Co by vás mělo zaujmout už na první pohled? Samotné balení, ve kterém je olej uchováván. Pokud se jedná o tmavě zelené sklo, které poskytuje dostatečnou ochranu před UV zářením, pak je všechno v pořádku. Trochu jiná písnička je to ale tehdy, držíte-li v rukou čirou a plastovou láhev – tu raději vraťte zpět do regálu.
Jděte po stopách původu
Pozornost je třeba věnovat i etiketě. To, že se na ní dočtete, že je olej vyroben v Itálii, paradoxně vůbec nemusí neznamenat, že je vytvořen z italských oliv. Možné je, že ho v této zemi pouze zabalili a odeslali do světa. Kvalitní výrobky vyšší kategorie nikdy neskrývají, ze kterého města daný výrobek pochází. V ideálním případě ze štítku zjistíte i oblast, kde se olivy skutečně fyzicky vypěstovaly. Čím více informací o regionu, pěstiteli i druhu použitých plodů je uvedeno, tím větší máte jistotu, že se nejedná o zboží pochybné jakosti.
Zjistěte datum expirace
Údaj o tom, do kdy máte olej spotřebovat, také ledacos napoví. Poctivý produkt vydrží bez přídavků konzervačních látek maximálně dva roky. Tedy za předpokladu, že je stále zavřený a dosud nepoužitý. Proto se už při samotném nákupu ujistěte, že je datum vypršení spotřební lhůty kratší než 24 měsíců. Koneckonců, v sázce je vaše zdraví, jídlo i utracené peníze!
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová
Kvalitní olivový olej: jak ho v obchodě poznáte
-
Jak si doma připravit nejlepší pastrami sendvič?
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Pastrami je zcela po právu fenoménem. I když samotná úprava masa je považována za typickou newyorskou specialitu, do Ameriky...
-
Co o vás vypovídá váš šálek kávy? Pijete černou nebo s mlékem?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Ani ve snu by vás nenapadlo „kazit“ chuť kávy smetanou, vanilkovým extraktem, skořicí i cukrem? Nic proti tomu, ale...
-
Vitamíny na talíři, aneb Jak poznáte skutečně čerstvou zeleninu?
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, tipy, zdraví
Čerstvá zelenina je zdravá a posiluje naši přirozenou imunitu, neboť obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a dalších cenných látek....
-
Džemy, které stojí za to vyzkoušet, a hlavně ochutnat
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Není nad domácí voňavý džem, který neobsahuje žádná přidaná éčka, zbytečně moc cukru, a navíc je dělaný s láskou....
-
Při vaření s vínem vsaďte především na jeho kvalitu
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy
Víno dodává jídlům šmrnc, proto patří k báječným univerzálním dochucovadlům. Parádu nadělá ve spojení se sezónní zeleninou, doladí houby, mořské...
-
Oslňte při grilování. Tyto omáčky dají grilované zelenině zcela jiný rozměr
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Součástí každého jídla by měla být zelenina a komu nechutná syrová, pak grilovaná určitě bude. Navíc k ní máme...
-
Káva, lahodný nápoj, který si získal oblibu celého světa
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Káva EILLES: Tradiční kávová směs oceněná pro své jedinečné aroma Káva je nápoj, bez kterého si jen málokdo z...
-
Horké nápoje, které dokonale zahřejí v mrazivých dnech
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, nápoje, recepty
Inspirujte se, jaké nápoje vás zahřejí v chladných zimních dnech. Kromě svařáku můžete vyzkoušet i méně známé recepty.