Že při nákupu olivového oleje stačí vzít první láhev, co vám padne do ruky? Jestli chcete mít jistotu, že za své peníze dostanete kvalitní produkt, věnujte pozornost jeho obalu, původu i datu spotřeby.
Olivový olej? Asi se najde jen málo kuchyní, kde by neměl vyhraněné čestné místo. Nejde jen o to, že bývá základní surovinou při přípravě salátů a středomořské stravy obecně, spousta spotřebitelů ho uctívá i pro stále zmiňované výhody.
Co kapka, to prospěch
Mezi jeho prokázané přínosy patří třeba regulace cholesterolu a prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny nebo diabetu. Anebo podpora trávení či stimul mozkových funkcí. Kdo tento olej přímo nekonzumuje, ten ho zase využívá zevně, protože svědčí pleti, vlasům i nehtům. Suma sumárum jsou jeho benefity natolik přesvědčivé, že ho lidé kupují ostošest. Bohužel ne všechny lahve, které se v obchodě nabízejí, v sobě ukrývají skutečnou kvalitu. Jak rozeznat poctivý produkt od falešné náhražky?
Obal jako hlavní ukazatel
Naštěstí se podřadný produkt dá odhalit celkem snadno, takže když budete pozorní, napálit se nenecháte. Co by vás mělo zaujmout už na první pohled? Samotné balení, ve kterém je olej uchováván. Pokud se jedná o tmavě zelené sklo, které poskytuje dostatečnou ochranu před UV zářením, pak je všechno v pořádku. Trochu jiná písnička je to ale tehdy, držíte-li v rukou čirou a plastovou láhev – tu raději vraťte zpět do regálu.
Jděte po stopách původu
Pozornost je třeba věnovat i etiketě. To, že se na ní dočtete, že je olej vyroben v Itálii, paradoxně vůbec nemusí neznamenat, že je vytvořen z italských oliv. Možné je, že ho v této zemi pouze zabalili a odeslali do světa. Kvalitní výrobky vyšší kategorie nikdy neskrývají, ze kterého města daný výrobek pochází. V ideálním případě ze štítku zjistíte i oblast, kde se olivy skutečně fyzicky vypěstovaly. Čím více informací o regionu, pěstiteli i druhu použitých plodů je uvedeno, tím větší máte jistotu, že se nejedná o zboží pochybné jakosti.
Zjistěte datum expirace
Údaj o tom, do kdy máte olej spotřebovat, také ledacos napoví. Poctivý produkt vydrží bez přídavků konzervačních látek maximálně dva roky. Tedy za předpokladu, že je stále zavřený a dosud nepoužitý. Proto se už při samotném nákupu ujistěte, že je datum vypršení spotřební lhůty kratší než 24 měsíců. Koneckonců, v sázce je vaše zdraví, jídlo i utracené peníze!
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová
Kvalitní olivový olej: jak ho v obchodě poznáte
-
Tatarská omáčka: Vévodí letním grilovačkám, ale milujeme ji na různé způsoby
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, recepty, testování, tipy, zajímavosti
Tatarská omáčka patří v mnoha zemích mezi nepostradatelné součásti nejrůznější pokrmů. Jak chutná její nová vylepšená verze?
-
Proč zařadit fazole do svého jídelníčku?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Fazole je velmi chutná potravina a náš jídelníček může zpestřit na několik způsobů. Obsahují významné množství bílkovin, rozpustnou i...
-
Fenomén pizza Ristorante. Zákazníky zajímá, jestli má jen nový obal nebo i jiné složení. Jak to tedy doopravdy je?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, rozhovor, trendy
V obchodech se objevily pizzy Ristorante Dr. Oetker v nových obalech. Na základě řady testů je pizza Ristorante Dr. Oetker evropskou...
-
Tipy na nejlepší svačiny do školy. Tyhle budou dětem chutnat i prospívat
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Škola je zase tady a s ní nastávají všechny typické starosti, které musejí rodiče s příchodem 1. září řešit....
-
Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku. Ponuré počasí, pro které je typická...
-
Jak si usnadnit pečení? Tohle jsou spolehlivé tipy
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy
Nechcete trávit v kuchyni příliš mnoho času? Rádi byste si přípravu jídel ulehčili? Ať už se chystáte na pečení...
-
Čerpejte z bohaté úrody rajčat i v zimě. Tyto recepty stojí za vyzkoušení
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Chuti čerstvě utržených rajčat se nic nevyrovná. Poměrně snadno ji můžete zachytit i na zimní měsíce, máme pro vás...
-
Nejlepší podzimní potraviny, které vám pomohou zhubnout
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, hubnutí, tipy
Co se vám vybaví, když se řekne podzimní jídlo? Dýňová polévka? Pečená zelenina? Dušené pečené maso? Ať už si...