Medvědí česnek, jinak také ramsons, buckrams, širokolistý česnek nebo také medvědí pórek je časně jarní oblíbenec, který si ve své kuchyni zamilujete. Latinský název česneku „allium ursinum“ pochází z lásky medvěda hnědého k této chutné bylince. A přesně jak se probouzí příroda (a medvědi) ze zimního spánku, přichází jeho sezóna.
Medvědí česnek: co to je?
Česnek je divoká rostlina, která obvykle roste v podrostech, na vlhkých místech nebo v blízkosti vodních toků. První listy se objevují mezi únorem a březnem, poupata v dubnu a bílé květy od dubna do června. Listy medvědího česneku, vzdáleného příbuzného pažitky, se mohou pochlubit výraznou pikantností a jemnou sladkostí podobnou pórku nebo jarní cibulce.
Jak vařit s medvědím česnekem
Listy medvědího česneku jsou nejvýraznější a nejuniverzálnější částí rostliny a často se jim dává přednost například před cibulí. Stačí je jednoduše srolovat a nakrájet na tenké proužky. Ty pak přidejte na konec vaření nebo s nimi pokrm posypte těsně před podáváním. Jedlé květiny jsou také pěkným doplňkem na zdobení pokrmů.
Recepty s medvědím česnekem, které budete milovat
Křupavé brambory s majonézou z medvědího česneku
Sice je jedná o přílohu, ale garantujeme vám, že tohle se stane vaším nejmilovanějším jídlem vůbec!
Ingredience:
1 kg nových brambor (například odrůda Charlotte)
Olivový olej na potírání
1/2 lžičky oregana
1/2 lžičky papriky
1/4 lžičky kajenského pepře
1 lžička vloček mořské soli
6 lžic majonéza
Ingredience na pesto z medvědího česneku:
75 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
100 g listů medvědího česneku
2 lžíce čerstvě nasekané pažitky
50 g piniových oříšků
50 g strouhaného parmazánu
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory vložte do hrnce se studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a poté vařte 6 až 8 minut nebo do měkka. Dobře sceďte, vyklopte na utěrku a dobře usušte.
2. Do zapékají formy s olivovým olejem, oreganem a ostatním kořením nasypte brambory a pečte 15 až 20 minut, dokud nebudou zlaté. V průběhu pečení je otáčejte. Na závěr posypte strouhaným parmazánem.
3. Všechny ingredience na pesto dejte do malého kuchyňského robotu a mixujte, dokud se nespojí.
4. Na servírovací talíř nandejte brambory. Pesto smíchejte s majonézou a směs nalijte na brambory. Ihned podávejte.
Papperdelle z medvědího česneku s křupavou slaninovou strouhankou
Miluje vaše rodina těstoviny? Pak tyto sezónní budou královnou vaší kuchyně.
Ingredience:
Olivový olej na smažení
100 g slaniny (jemně nasekané)
50 g čerstvé strouhanky
500 g čerstvých těstovin pappardelle
Ingredience na pesto z medvědího česneku:
Velká hrst medvědího česneku
Středně velký svazek čerstvé máty
Velký svazek čerstvé bazalky
60 g nastrouhaného parmazánu
80 ml extra panenského olivového oleje
Šťáva z jednoho citrónu (k podávání)
Postup:
1. Přiveďte k varu vodu ve velké pánvy. V kuchyňském robotu prošlehnete všechny ingredience na pesto, poté ochutnejte, okořeňte a dejte stranou.
2. Na střední pánvi rozehřejte trošku oleje na vysokou teplotu, přidejte nakrájenou slaninu, poté přidejte strouhanku a smažte 3 až 4 minuty a stále míchejte, dokud nebude opečená do křupava.
3. Mezitím vložte těstoviny do vroucí vody a vařte podle návodu na obalu tak, aby byly al dejte (2 až 3 minuty). Sceďte a poté vraťte do pánve. Před podáváním vmíchejte pesto do těstovin a navrh nasypte křupavou slaninovou strounanku. Na závěr posypte extra parmazánem navíc a zakápněte citrónovou šťávou.
Polévka z medvědího česneku s máslovými kretony
Zahřeje, provoní celý byt a ještě navíc výborně chutná.
Ingredience:
50 g másla
2 střední cibule (nakrájené na drobno)
500 g moučných brambor
1,2 litru zeleninového vývaru
200 g listů medvědího česneku
4 lžíce 30 % smetany
Květy medvědího česneku na ozdobení
Ingredience na máslové krutony:
15 g másla
1 stroužek česneku (rozdrcený)
1 lžička olivového oleje
50 g bílého pečiva bez kůrky
Postup:
1. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli, přikryjte pokličkou a vařte doměkka cca 10 minut nebo do změknutí, ale ne dohněda. Přidejte brambory a vývar a přiveďte k varu. Poté přikryjte a vařte 20 minut dokud nejsou brambory velmi měkké.
2. Mezitím na krutony rozehřejte troubu na 200 °C. V malé pánvi rozpusťte máslo, přidejte česnek a olivový olej a promíchejte dohromady. Rozložte krutony na plech a pečte 10 a 12 minut dokud nebudou křupavé a zlaté. Vyjměte, lehce posypte solí a nechte vychladnout.
3. Medvědí česnek nasekejte nahrubo, poté přidejte do polévky a vařte, dokud nezvadne a nezměkne. Vmíchejte 4 lžíce smetany a podle chuti sůl a pepř. Odstavte polévku a vše rozmixujte ponorným mixérem. Nalijte do misek, vmíchejte ještě trochu smetany a podávejte posypané česnekovými máslovými krutony a několika květy medvědího česneku.
Foto: Shutterstock, se souhlasem Danielle Occhiogroso, Daniel Lee a Jenny Dealer / Pinterest
Zdroj: Wikipedia Commons, Pinterest
Autorka: Lucie Janotová
chodím na něj pravidelně
Skvělé recepty, určitě ráda vyzkouším. 🙂
Máme ho v celé rodině moc rádi, ještě jsem letos neviděla, ale kamarádka ze Zlína již včera objevila 👍
Medvědí česnek máme moc rádi, zajímavé recepty a na přípravu rychlé.
Jojo, medvědí česnek táhne i u nás na vesnici. Co je ale docela dost rozšířené, tak jsou https://www.healthlink.cz/orechy-a-seminka/ ořechy a semínka. A to už mohou být buď kupované na internetu a nebo právě ty, které někdo doveze z dovolené. Máme na vesnici dost fajn nápomocnou komunitu, víte?
Medvědí česnek miluji, chystáme se na něj vyrazit, snad se zadaří.
Už jsme byli, minulý víkend… už máme i zásoby v mražáku a děkujeme za inspiraci….
Medvědí česnek je mojí oblíbenou jarní bylinkou.