Většina z nás po příchodu z nákupu obsah tašek jednoduše nahází bez ladu a skladu do lednice, zkrátka tam, kde je místo. Ovšem tím můžeme snížit u některých produktů jejich trvanlivost. A to často znamená jediné – že jídlo vyhodíme, aniž bychom ho měli šanci spotřebovat…
Odhaduje se, že až 25 % nakoupeného jídla se vyhodí, aniž bychom ho spotřebovali. Nemalé procento Čechů také přiznává, že několikrát do měsíce vyhazuje i potraviny, které nebyly vůbec zpracovány. Důvody, proč nakoupené a nepoužité jídlo končí v odpadkovém koši, jsou několikeré.
Nedostatečná kontrola lhůty trvanlivosti, špatné plánování nákupů a nevhodné uchovávání potravin, to jsou nejčastější z nich. Inspirujte se osvědčenými tipy, jak minimalizovat potravinový odpad.
Nákup v koši
Představte si, že jedete na velký nákup. Ze supermarketu si odnesete čtyři tašky naplněné k prasknutí a jednu ještě předtím, než nasednete do auta, vyhodíte na parkovišti do koše. Nepředstavitelné, a hlavně nelogické? V konečném důsledku se přitom takto chová velké procento českých domácností.
Třetina Čechů přiznává, že vyhazuje jídlo, i když plýtvání potravinami všichni do jednoho jednomyslně odsuzujeme. Jedním z nejčastějších důvodů, proč se tak děje, je nedostatečná informovanost. Zkrátka a dobře si nevíme rady s tím, jak potraviny uchovávat, aby se rychle nekazily.
Chce to plán
Vyhraďte si čas a naplánujte jídelníček a nákupy na celý týden dopředu. Namísto mikrotenových sáčků a igelitových tašek se na nákup vybavte šikovným košíkem nebo plátěnou taškou na nákup. Lepší plánování nákupů, stejně jako přehled o obsahu lednice, pomůže předcházet potravinovému odpadu.
Předcházejte vytváření odpadů i tím, že budete potraviny pečlivě ukládat a skladovat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé a nekazily se zbytečně. Správné skladování může životnost potravinářských výrobků několikanásobně prodloužit, naopak špatné uchovávání snižuje nutriční hodnotu a vede k rychlejšímu zkažení.
Jak na chleba nebo koření
Kávu přesypeme z původního obalu do uzavíratelné tmavé dózy nebo sklenice a uložíme ji na suché a chladné místo. Tak vydrží její aroma nejdéle.
Mouku a podobné sypké produkty je dobré přesypat z původního obalu do uzavíratelné sklenice. Často se v ní vyskytují zárodky škůdců, kteří se pak rychle rozšíří i do ostatních skladovaných potravin.
Nejlepším způsobem, jak udržet chléb a pečivo čerstvé, je zabalit ho do čisté utěrky z bavlny či lnu a vložit do chlebníku. Může tak dýchat a neplesniví. Přidáte-li k němu rozkrojené jablko nebo oloupaný brambor, vydrží déle.
Kávu, čaje, bylinky, sušené ovoce nebo koření můžete také skladovat v pevných a stabilních sáčcích s uzavíráním na zip, které zajišťují neprodyšnost, a tak zabezpečují delší čerstvost, křehkost a aroma uchovávaných potravin.
Pořádek (nejen) v lednici
Exotické ovoce, rajčata a okurky zpravidla skladujeme při pokojové teplotě, zatímco tuzemské ovoce a zeleninu dáváme do spodních přihrádek chladničky. Ovoce a zeleninu uchovávejte v plastových, skleněných či papírových obalech.
Syrové maso musí být z hygienických důvodů skladované v obalu, aby svou šťávou nemohlo kontaminovat ostatní potraviny. Proto je dobré ho vložit do krabičky a skladovat ho v chladničce s teplotou kolem nuly. V
ajíčka vydrží nejdéle čerstvá při skladování při teplotě 5–8 °C. Před ukládáním je neomývejte ani neotírejte, abyste nesetřeli ochranný povlak. Pak je vložte do speciálních stojánků v chladničce.
Maso a mléčné výrobky skladujte odděleně, při kontaktu by mohlo dojít ke zkřížení kmenů bakterií.
Tvrdé sýry skladujte v chladu a temnu v nádobě či voskovaném papíru. Aromatické sýry je nejlepší skladovat v uzavíratelné nádobě.
Foto: Shutterstock
Autorka: Nikola Strnadová
Jak prodloužit trvanlivost u potravin? Naučte se správně skladovat chleba, maso nebo zeleninu
-
Tipy na vánoční cukroví s vůní Itálie
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Klasika je klasika. Co ale tentokrát na Vánoce vyzkoušet něco nového a připravit na rodině na sváteční stůl pár...
-
Objevte sílu přepuštěného másla ghí: elixíra života z ájurvédy
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Ghí je východními kulturami už tisíce let doporučováno jako nejlepší produkt pro zdravý životní styl i léčbu. V kuchyni je...
-
Kouzla rostlinného mléka: Objevte lahodné alternativy a umění latté art v rostlinné podobě
Irča Holčáková||Kulinářské tipy, inspirace, nápoje, rostlinně
Spotřebitelé čím dál více preferují rostlinnou stravu, omezují množství živočišných produktů a přecházejí na rostlinné alternativy.
-
Superpotraviny: zvýší energii, povzbudí imunitní systém a vyladí sexualitu
MagdalenaBílá||Kulinářské tipy
Superpotraviny, nebo také super výživné, zelené potraviny, jsou takové potraviny, které mají mimořádně vysoký obsah výživných látek. A jsou...
-
Redakční testování: jíme zdravě s Bonduelle a novinkou Brokolice nadrobno
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, redakční testování
Už začátkem roku jsme se s manželem rozhodli, že přidáme do našeho jídelníčku více zeleniny a omezíme sacharidy. Naší...
-
Rychlé a snadné recepty pro milovníky tuňáka
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Milujete snadné, rychlé a originální recepty na dny, kdy nemáte čas strávit v kuchyni příliš mnoho času? Pak rozhodně...
-
Zdravý životní styl začíná v obchodě: 5 jednoduchých pravidel pro zdravý nákup
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, tipy, zdraví
Chcete zajistit, aby se celá rodina stravovala zdravě? Pak ideálním způsobem je domácí vaření. Díky tomu budete přesně znát...
-
Hovězí maso v podzimní kuchyni: Vyzkoušejte nové recepty
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy, zdravá strava
odzim je tady konečně v celé své kráse a s ním i touha vyčarovat si v kuchyni pokrmy, které pořádně zahřejí, zasytí...