Oslavy příchodu nového roku bývají bujaré, ovšem jejich následky už tak veselé nejsou. Taková kocovina dokáže pěkně potrápit a bohužel se jí nelze zbavit lusknutím prstů. Existuje však mnoho osvědčených receptů, která vám pomohou dostat se opět do kondice.
Opravdu důležité je pro začátek nepodcenit hydrataci a dostatek spánku, zároveň tělo potřebuje doplnit cukr, vitamíny B a C, draslík a sodík. Skvěle se vším pomohou silné vývary, nejlépe hovězí, také bylinkové čaje, například mátové či se zázvorem. Zabírají i rehydratační roztoky, minerální vody, iontové nápoje, zeleninové šťávy či konzumace vajec, sladkého, ovoce a opravdovým nakopávačem je rovněž med. Čemu se naopak raději vyhněte jsou sycené nápoje, kořeněná jídla nebo kofein, neboť tělo je při kocovině překyselené.
Abychom však nezůstávali pouze u obecných rad, našli jsme pro vás pár tzv. hangover receptů, které představují výborný způsob, jak se dostat z kocoviny.
Ramen polévka
Ingredience
700 ml kuřecího vývaru
3 stroužky česneku
4 lžíce sójové omáčky
1 lžička worcestrové omáčky
kousek zázvoru velikosti palce, nakrájený na plátky
½ lžičky čínského koření
špetka mletého chilli
1 lžička bílého cukru (nemusí být)
375 g nudlí ramen
400 g vařeného vepřového masa nebo kuřecích prsou nakrájených na plátky
2 lžičky sezamového oleje
Na ozdobu
100 g baby špenátu
4 polévkové lžíce sladké kukuřice
4 vařená vejce, rozpůlená
1 list sušených nori
zelená jarní cibulka nebo šalotka nakrájená na plátky
posypeme sezamovými semínky
Postup
Smíchejte kuřecí vývar, česnek, omáčky, zázvor, čínské koření, chilli a vody v hrnci a přiveďte k varu, pak snižte teplotu a 5 minut vařte.
Vývar ochutnejte – přidejte cukr nebo trochu více sójové omáčky, aby byl sladší nebo slanější podle vašich představ.
Uvařte nudle ramen podle návodu na obale, slijte je a dejte stranou.
Nakrájejte maso na plátky a osmažte na sezamovém oleji, dejte stranou.
Nudle rozdělte do čtyřech misek. Na každou dejte čtvrtinu masa, špenát, kukuřici a dvě půlky vařených vajec. Vývar přeceďte do čisté pánve a znovu přiveďte k varu. Rozdělte jej do misek, posypte rozdrobeným listem nori, nakrájenou jarní cibulkou nebo šalotkou a posypte sezamovými semínky. Před podáváním nechte špenát mírně zavadnout.
Kurkumové latte
Ingredience
350 ml mandlového mléka (nebo jakéhokoli dle vašeho výběru)
¼ lžičky mleté kurkumy
¼ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky vanilkového extraktu
1 lžička javorového sirupu
mletý černý pepř
Postup
Všechny ingredience dejte do hrnce a na mírném ohni neustále šlehejte. Po zahřátí nalijte do hrnků a před podáváním posypte ještě trochou skořice.
Frittata
Ingredience
1 lžička oleje
80 g hub nakrájených na plátky
50 g šunky nakrájené na kostičky
80 g špenátu (může být i mražený)
4 středně velká vejce, rozšlehaná
1 lžíce strouhaného čedaru
Rozehřejte gril na nejvyšší stupeň. Na středně silné pánvi rozehřejte olej. Vhoďte houby a smažte je 2 minuty, dokud z větší části nezměknou. Vmíchejte šunku a špenát a smažte ještě minutu, dokud špenát nezvadne. Dochuťte černým pepřem a špetkou soli.
Snižte teplotu a zalijte vejci. Vařte 3 minuty, dokud vejce nejsou z větší části hotová, posypte sýrem a dejte na 2 minuty pod gril. Podávejte teplé nebo studené.
Zdroj: Wikipedia Commons, benu.cz
Foto: Shutterstock
Líbí se mi recept na frittatu.
toto se mě netýká, alkohol nepiju
My jsme se rozhodli že do rodiny alespoň místo psa pořídíme nějaké malé morče. Děti si na něj už poslední dobou zvykly a tak tu tradici prostě z nějakého důvodu nechceme rušit, jen co je pravda.
A nebo se jeďte podívat na https://www.otava-pujcovna-lodi.cz/ a tam se úplně vyklidníte, to mi teda věřte. My jsme tam s manželem strávili už nějaký ten pátek a jsme za to moc rádi. Přitom to je takové příjemné místo, já bych byla ráda kdekoliv v přírodě, jen co je pravda..