Celý den v práci něco řešíme, někdo je stále na nohou nebo má fyzicky náročné zaměstnání, takže po návratu domů bychom si nejraději dali nohy nahoru a odpočívali. Je však ještě potřeba obstarat domácnost a nachystat večeři, možná i oběd na další den. Zjednodušte si to, ale ne tím, že cestou někde koupíte hotovku, nýbrž díky šikovnému pomocníkovi. Pomalý hrnec sice připravuje jídlo delší dobu, ale ve výsledku vám čas šetří. Pomalé vaření má i další výhody.
Úspora času spočívá v tom, že pomalý hrnec není třeba hlídat, o vše se postará sám, vy pouze vložíte suroviny a nastavíte čas. Můžete tak vařit třeba přes noc, nebo jej zapnete ráno a jdete se věnovat jiným činnostem. Jelikož hrnec vaří těsně pod bodem varu, nic se nepřipálí. Když dovaří, jídlo ještě dlouho dobu zachová teplé. Pozvolným vařením dosáhnete toho, že jsou pokrmy neuvěřitelně šťavnaté, maso se doslova rozpadá, jak je měkké. Zároveň si například zelenina zachovává zdraví prospěšné látky. Zvláště v dnešní době každý ocení také úsporu nákladů, neboť ač vaří hrnec delší dobu, není náročný na spotřebu energie. Každý, kdo se snaží žít zdravě, najde v pomalém hrnci skvělého parťáka, protože vše připraví i bez přidání tuku. V neposlední řadě uspoří rovněž čas strávený mytím nádobí, stačí vám totiž zpravidla jen jedna nádoba.
V pomalém hrnci můžete připravovat klasiku jako guláše, polévky či omáčky, ale pojďme se inspirovat i dalšími recepty.
Dušená zelenina v pomalém hrnci s čedarovými knedlíky
Ingredience
200 g baby mrkve
3 pórky
3 stroužky česneku
400 ml zeleninového vývaru
2 cukety
2x 400g plechovka máslových fazolí
1 bobkový list
4 tymiánové lístky
snítky rozmarýnu nebo estragonu
200 ml crème fraîche
1 lžíce celozrnné hořčice
200 g fazolí nebo hrášku
200 g špenátu
½ malého svazku petrželky
Postup
Nastavte pomalý hrnec na nízkou teplotu. Na dno hrnce dejte mrkev a pórek (můžete obojí krátce osmahnout na pánvi a poté přendat do hrnce). Přidejte česnek, vývar, kousky cukety, fazole a bylinky a podle potřeby dolijte vodu, aby byla zelenina zakrytá. Přikryjte a vařte 4 hodiny.
Knedlíky připravíte tak, že do mísy vysypete mouku a rovnoměrně vmícháte tuk nebo máslo. Přidejte sýr, petrželku, ½ lžičky mletého černého pepře a špetku soli. Rukama vmíchejte 3-4 lžíce studené vody, abyste vytvořili měkké, mírně lepivé těsto (v případě potřeby přidejte ještě trochu vody). Rozdělte ho na šest dílů a vyválejte z něj kuličky.
Do pomalého hrnce přidejte crème fraîche, hořčici, fazole nebo hrášek a špenát a zapněte jej na nejvyšší stupeň. Knedlíky naaranžujte na guláš, přikryjte a vařte ještě 1-2 hodiny, dokud neztuhnou a nezdvojnásobí svou velikost. Posypte petrželkou a podávejte. V lednici vydrží až tři dny, v mrazáku až tři měsíce.
Kubánské kuřecí misky
Ingredience
500 g kuřecího masa bez kůže
1 lžička chilli
1 lžička kmínu
1/2 lžičky sušeného oregana
1/4 lžičky černého pepře
1/4 šálku pomerančové šťávy
4 stroužky česneku
1 lžíce másla
400 g černých fazolí
1 lžíce sušeného koriandru
2 šálky nevařené quinoy nebo obiloviny dle výběru
Postup
Kuřecí maso nakrájejte na kostičky. Koření, pomerančovou šťávu a česnek rozšlehejte a nalijte na kuře v sáčku se zipem, nechte marinovat alespoň 30 minut nebo lépe přes noc.
Kuře vložte do pomalého hrnce, fazole promíchejte s koriandrem a přidejte také do hrnce. Přikryjte a vařte na vysoký stupeň 3,5 hodiny nebo na nízký stupeň 5-7 hodin.
Uvařte quinou nebo jiné obiloviny podle návodu na obalu a podávejte s kuřecím masem, fazolemi a salsou.
Salsu připravíte tak, že v malé misce smícháte ingredience a uložíte do chladničky, dokud nebudete servírovat.
Pomalu chystané vepřové ramínko
Ingredience
Vepřová plec bez kosti a kůže
20 stroužků česneku
1/2 šálku olivového oleje
2 lžičky kmínu
2 lžíce soli
1 polévková lžíce černého pepře
3 polévkové lžíce oregana (nebo dle chuti)
1/2 šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
1/4 šálku čerstvě vymačkané limetkové šťávy
1 chilli paprička zbavená semínek
1/4 šálku čerstvě nasekaného koriandru
Bílá rýže, k podávání
Postup
Vepřovou plec osušte papírovými utěrkami. Ostrým nožem udělejte po celém povrchu křížové rýhy. V kuchyňském robotu rozmixujte česnek, ¼ šálku oleje, kmín, sůl, pepř a oregano, až vznikne pasta. Odeberte 2 lžíce pasty a dejte ji stranou. Potřete vepřovou plec po celém povrchu zbývající pastou a část z ní zatlačte do řezů. Vepřové maso vložte do pomalého hrnce, přiklopte a vařte na nízkém stupni, dokud není maso vidličkou změklé, ale ještě se úplně nerozpadá, 7 1/2 až 8 hodin.
Pro přípravu omáčky zahřejte zbývající ¼ šálku oleje v malé pánvi na mírném ohni, dokud se nezačne třpytit. Přidejte vyhrazené 2 lžíce česnekové pasty a za stálého míchání nechte syčet, dokud se nerozvoní. Odstavte a nechte vychladnout, než vmícháte pomerančovou šťávu, limetkovou šťávu, papričku a koriandr.
Vepřové plátky podávejte na rýží a navrchu pokapané omáčkou.
Zdroj: www.bbcgoodfood.com, slowcookergourmet.net, www.delish.com
Foto: Shutterstock